Φώφη Γεννηματά: Η συζήτηση για εκλογές αποτελεί θεσμική ύβρη στην αγωνία που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες
Την πλήρη διαφωνία της με σενάρια πρόωρων εκλογών εκφράζει η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα « Το ΚΑΡΦΙ».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι η σχετική συζήτηση που έχει δει το φως τη δημοσιότητας «αποτελεί θεσμική ύβρη στην αγωνία και την ανασφάλεια που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αυτές τις δύσκολες ώρες για τη ζωή τους, την υγεία τους, τη δουλειά τους, το σχολείο των παιδιών τους, τις σπουδές τους, την επιχείρησή τους».
Καταλογίζει την ευθύνη στη κυβέρνηση και προσθέτει πως «είναι αδιανόητο τούτες τις ώρες που δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, να μιλάνε από το Μαξίμου με τους παπαγάλους τους για εκλογές. Αρνούμαι πραγματικά να συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση. Στη Κυβέρνηση, αντί για εκλογικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικούς τακτικισμούς, οφείλουν να κάνουν χρήση της νωπής εντολής που τους έδωσε ο λαός πριν από λίγους μήνες, για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού και να βγούμε, χώρα και πολίτες, με ασφάλεια μακριά από την κρίση».
Η κ. Γεννηματά διαχωρίζει τη στάση του Κινήματος Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ αποκρούοντας εκτιμήσεις για σύγκλιση και συνεργασία.
Ακολουθεί η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια
1) Κυρία Γεννηματά, πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορονοϊού; Έχετε ενδείξεις πως έχουν οδηγήσει σε ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού;
Μέχρι τώρα φαίνεται να κερδίζουμε τη μάχη ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού στη χώρα μας. Με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών πάρθηκαν άμεσα αναγκαία περιοριστικά μέτρα. Η εκδήλωση της επιδημίας στην Ιταλία δίπλα μας, μας κινητοποίησε έγκαιρα. Εμείς προτείναμε εξ’ αρχής να δράσουμε άμεσα και στηρίξαμε χωρίς δισταγμό τα αυστηρά μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επιτυχία εφαρμογής τους. Με άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ, που αποτελεί τη ναυαρχίδα στον πόλεμο. Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης, αποδίδουν καρπούς βεβαίως χάρη και στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Συνεχίζουμε χωρίς χαλάρωση και εφησυχασμό γιατί μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε όλοι μαζί αυτό που μέχρι τώρα καταφέραμε. Πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων μέχρι να μας δώσουν το πράσινο φως από την επιστημονική επιτροπή. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και όλα τα μέτρα ασφάλειας, για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύκλο της πανδημίας.
2) Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού. Πώς εκτιμάτε την αποτελεσματικότητά τους; Χρειάζονται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των επιχειρήσεων;
Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, άλλωστε πολλά από αυτά αποτελούν υλοποίηση δικών μας προτάσεων. Είναι όμως ανεπαρκή. Όπως αποδεικνύεται και από την ανάγκη συνεχούς συμπλήρωσής τους. Δεν πρέπει όμως να καθυστερήσουμε ούτε να ολιγωρήσουμε. Τώρα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Για παράδειγμα τα μέτρα δεν καλύπτουν κατηγορίες ανέργων αλλά και εργαζομένων σε εποχιακές, επισφαλείς και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ούτε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν χρόνια και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε προσωρινή σύνταξη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης, αθέατοι, στη σκιά των προβολέων δημοσιότητας. Ακόμα και για τους υγειονομικούς που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή, η Κυβέρνηση αρνείται την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Για αυτό καταθέσαμε επτά στοχευμένες προτάσεις που καλύπτουν κρίσιμα κενά, παραλείψεις και αδικίες που υπάρχουν. Υπάρχει το μετά την κρίση, όπου πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αφού συνεκτιμήσουμε τις συνέπειες της και τις αποφάσεις της Ε.Ε, με διάλογο ανάμεσα στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Όμως, υπάρχει και το τώρα, να κρατήσουμε την παραγωγική δραστηριότητα, να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Είναι αναιμικές οι εξαγγελίες στήριξης των επιχειρήσεων και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα καταρρεύσουν γιατί το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο. Με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες που στα κυβερνητικά μέτρα παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς. Και βέβαια είναι αδιανόητη η μη αποδοχή των προτάσεων μας για την παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας.
3) Υπάρχουν όμως διαθέσιμοι πόροι για όλα αυτά;
Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει δέντρο που κόβεις χρήματα και ούτε, δυστυχώς είναι δεδομένο ότι αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει τα αντανακλαστικά και την αλληλεγγύη που επιβάλλουν οι συνθήκες. Με τολμηρά και πέρα από τα συμβατικά μέτρα. Δεν έχουμε ακόμα τις οριστικές αποφάσεις. Ξέρουμε όμως τι έχουμε πει, τι πρέπει να γίνει. Χρειάζεται νέο χρήμα. Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.
Στηρίζουμε τη λύση για ένα κορωνο-ομόλογο της Ένωσης, που δεν θα συνοδεύεται από μνημόνια και διόγκωση του δημόσιου χρέους των χωρών.
Ανεξάρτητα όμως από αυτό , με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν δυνατότητες για την ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 και λόγω της κρίσης συμμετέχουμε στο QE, που σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια και μπορεί η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν το ΕΣΠΑ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με βάση λοιπόν αυτές τις πραγματικές δυνατότητες και την συνεχόμενη ισχυρή και τεκμηριωμένη πίεση προς την Ευρώπη πρέπει με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο να κινηθεί η κυβέρνηση. Για συγκεκριμένες «τακτοποιήσεις» άλλωστε η κυβέρνηση μια χαρά βρήκε χρήματα. Στην πολιτική όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.
4) Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης; Βλέπετε νέα μέτρα, όπως μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς αλλά και πιθανές απολύσεις;
Σε μια χώρα που οι πολίτες της και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη και οικονομικά πιο ευάλωτοι έχουν υποστεί ήδη τεράστια μείωση εισοδημάτων από την πολυετή οικονομική κρίση δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι και οι αδύναμοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο, να μετατραπούν σε εξιλαστήρια θύματα και αυτής της κρίσης. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απόλυτη κοινωνική και οικονομική κατάρρευση. Ούτε να το σκεφτεί κανείς. Είναι επικίνδυνη ακόμα και η διακίνηση τέτοιων σεναρίων που εντείνουν το φόβο και επιδεινώνουν την ανασφάλεια. Η επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική. Απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο επανάκαμψης της οικονομίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται διάλογος, συνεννόηση και κοινωνική συμφωνία. Γι’ αυτό δεν πρέπει τώρα, στην σκιά της πανδημίας, να επιχειρούνται από εργοδότες και την Κυβέρνηση λύσεις που υπονομεύουν μια τέτοια προοπτική.
5) Η διαχείριση της κρίσης υγείας επέφερε, πέραν των άλλων και σημαντική αναστάτωση στην εκπαίδευση με κυρίαρχο πρόβλημα την αβεβαιότητα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις που ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες…
Πράγματι, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας βιώνει την ανάγκη προσαρμογής σε εντελώς νέα δεδομένα. Εκπαιδευτικοί όλων βαθμίδων αλλά και οι μαθητές και οι γονείς καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, χωρίς προετοιμασία και χωρίς επαρκή βοήθεια. Και μάλιστα την ώρα που και αυτοί καλούνται να διαχειριστούν το αίσθημα περιορισμού και την προσωπική αγωνία και ανασφάλεια για την υγεία τους. Καταβάλουν, παρ’ όλα αυτά μεγάλη προσπάθεια και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι πρόβλημα που «καίει» παιδιά και γονείς και για αυτό έχω ζητήσει εδώ και μέρες από την κυβέρνηση να οριστεί άμεσα η ύλη που θα εξεταστούν, που θα πρέπει να είναι προφανώς μειωμένη αφού δεν κατάφεραν τα παιδιά να διδαχθούν το σύνολό της. Καμιά περαιτέρω καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.
6) Σε γενικές γραμμές είδαμε μια συναινετική στάση των κομμάτων μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής, καταθέτει συνεχώς προτάσεις και παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναδειχθεί αρκετές ήδη υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση. Ο ιός έφερε πιο κοντά τις πολιτικές δυνάμεις;
Το αντίθετο, ο τρόπος που κάθε πολιτική δύναμη επέλεξε να πορευτεί, κατέστησε ακόμα πιο εμφανείς τις διαφορές μας στις πολιτικές επιλογές αλλά και σε θέματα αντίληψης ακόμα και νοοτροπίας. Όμως προφανώς δεν είναι ώρα για κορώνες, αλαζονεία και μικροπολιτική. Σε ότι μας αφορά δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια με συγκεκριμένες ,εναλλακτικές προτάσεις. Επισημάναμε ταυτόχρονα λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις. Κάναμε πάνω από 100 παρεμβάσεις με την ΚΟ και τους τομείς ου κινήματος. Αναδείξαμε μεταξύ άλλων προβλήματα και δώσαμε προτάσεις για την προστασία των υγειονομικών, των νησιών, της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας με κινητές ομάδες και επισκέψεις στα σπίτια, την συμμετοχή όλων των εργαστηρίων και των ιδιωτικών για την αύξηση των ΤΕΣΤ κι αυτά πέρα από τις προτάσεις για την οικονομία. Πολλές από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση. Τις αποδέχονται έστω κι αν δεν το παραδέχονται. Δυστυχώς δεν βρίσκουν και τον «χώρο» που αξίζουν σε ορισμένα ΜΜΕ. Δεν είναι όμως αυτό τώρα το πρωτεύον. Δεν είμαστε χθεσινοί. Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια αντέξαμε παρά τις αντιγραφές και τους αποκλεισμούς και όλα αυτά δεν μας πτοούν. Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συνεισφέρει στο λαό και την πατρίδα. Δύο από τους βασικούς θεσμούς που στηρίζουν τη μάχη κατά του ιού και των επιπτώσεών του , το ΕΣΥ και η Βοήθεια στο σπίτι είναι η μεγάλη διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ.
7) Είδαμε επίσης κάποιες κοινές θέσεις από το Κίνημα Αλλαγής και το ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργούνται μήπως προϋποθέσεις σύγκλισης ;
Εμείς ποτέ – και προφανώς ούτε τώρα -δεν ενδώσαμε στο λαϊκισμό, δεν πλειοδοτήσαμε σε παροχές, δεν ενθαρρύναμε τη λογική του «δεν πληρώνω» που την πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός . Δεν μιλάμε πολλές γλώσσες για να τους ικανοποιήσουμε όλους. Αντίθετα ο Σύριζα πατάει σε δύο βάρκες. Παρουσιάζεται με δύο πρόσωπα ένα του αρχηγού και ένα των στελεχών για να κερδίζει πολλά ακροατήρια. Το πρωί ζηλεύουν το ΠΑΜΕ, το μεσημέρι παρουσιάζουν νέα προγράμματα Θεσσαλονίκης, το απόγευμα τους φταίει ο κ. Τσιόδρας και το βράδυ ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του συστημικού και θεσμικού παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα έχουν αλλάξει και την επόμενη μέρα ο λαϊκισμός και ο κυνισμός θα έχουν ηττηθεί.
8)Η μέχρι στιγμής διαχείριση της κρίσης, και τα… θηριώδη δημοσκοπικά ποσοστά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ακούγεται ότι άνοιξαν την… όρεξη στο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πολιτικά έναν πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό Μητσοτάκη;
Είναι αδιανόητο τούτες τις ώρες που δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, να μιλάνε από το Μαξίμου με τους παπαγάλους τους για εκλογές. Αρνούμαι πραγματικά να συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση. Αποτελεί θεσμική ύβρη στην αγωνία και την ανασφάλεια που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, αυτές τις δύσκολες ώρες για τη ζωή τους, την υγεία τους, τη δουλειά τους, το σχολείο των παιδιών τους, τις σπουδές τους, την επιχείρησή τους. Στο Κυβέρνηση, αντί για εκλογικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικούς τακτικισμούς, οφείλουν να κάνουν χρήση της νωπής εντολής που τους έδωσε ο λαός πριν από λίγους μήνες, για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του κορωνοιού και να βγούμε χώρα και πολίτες με ασφάλεια μακριά από την κρίση.
9) H αλλαγή ηγεσίας των Εργατικών της Αγγλίας με την εκλογή του Στάρμερ τι σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία; Και πως παράλληλα, θα κινηθεί ιδεολογικά το ΚΙΝΑΛ, στην μετά τον κορωνοϊό εποχή;
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αφού έχουμε έναν έμπειρο και φιλοευρωπαϊστή σοσιαλδημοκράτη, που εξελέγη μάλιστα με υψηλό ποσοστό και χωρίς εσωτερικές διαιρέσεις στο κόμμα του. Έχω ήδη επικοινωνήσει μαζί του και θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τις επόμενες ημέρες, αφού και ο ίδιος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αναζητούμε κοινούς τόπους για την διαχείριση της επόμενης μέρας που πρέπει να έχει ισχυρό το ιδεολογικό και πολιτικό αποτύπωμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Μπαίνουμε σε μια εποχή τεράστιων διλημμάτων και κρίσιμων αποφάσεων. Έχουμε όμως στις αποσκευές μας τις αρχές και τις αξίες μας αλλά και σημαντικά διδάγματα από την πρόσφατη κρίση ότι το κράτος πρέπει να εγγυάται και να παρέχει τα δημόσια αγαθά με καθολικό τρόπο, η κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλοδώρημα αλλά επένδυση για το μέλλον, ότι χρειάζονται νέες γέφυρες παγκόσμιας συνεργασίας και σε τομείς, όπως η υγεία και η επιστημονική έρευνα. Ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι τρόπος να ηγείσαι. Κυρίως όμως ότι μέσα στις πιο σκοτεινές ώρες ανθίζει η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η ελπίδα.