Ξέχασε η κυβέρνηση τους σκληρούς όρους;

Ξέχασε η κυβέρνηση τους σκληρούς όρους;

Δεν είχε κανέναν λόγο να δείξει και ενθουσιασμό το ΥΠΕΞ για την επίσημη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η ευθύνη φυσικά για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κουβαλώντας πλέον μαζί της τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, ανήκει σε εκείνους που διαπραγματεύθηκαν, υπέγραψαν και κύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπερψήφισαν στη Βουλή την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Όμως αφού η ΝΔ έκανε τη δική της κωλοτούμπα, αδιαφόρησε πλήρως για τον έλεγχο της εφαρμογής της Συμφωνίας από τη σκοπιανή πλευρά και άφησε τον χρόνο να κυλήσει, ώστε να έρθει η δρομολογημένη ένταξη στο ΝΑΤΟ… Και μάλιστα έκανε το ίδιο με την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου υπήρξε αναφορά στη σημασία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και του συμφώνου φιλίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, αλλά χωρίς καμιά απολύτως εξειδίκευση.

Ας ελπίσουμε ότι θα μπουν από την αρχή σκληροί όροι, που δεν θα αφήνουν περιθώρια για να συνεχίσουν να υπεκφεύγουν από υποχρεώσεις όπως η αλλαγή των βιβλίων, η συμφωνία για την εμπορική χρήση του όρου «μακεδονικός» και η αποφυγή διασταλτικής ερμηνείας των άρθρων που προβλέπουν την υπό όρους συνέχιση χρήσης των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας».

Με την άδεια της Αθήνας!
Για την Αλβανία πάντως και τη στάση της κυβέρνησης υπήρξε κριτική και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι έδωσε το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την απλή διαβεβαίωση ότι η Αλβανία οφείλει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο τόσο σε σχέση με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, εν όψει απογραφής, όσο και για τον περιουσιακό νόμο.

Βεβαίως να θυμίσουμε ότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν φρόντισε να ασκήσει πιέσεις τα τελευταία χρόνια στα Τίρανα, προκειμένου να μη… διαταραχθεί το κλίμα στις συνομιλίες Μπουσάτι – Κοτζιά, με αποτέλεσμα να φθάσουμε τώρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, που μεταθέτει για τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για όσα χρόνια κρατήσουν τη δυνατότητα της Αλβανίας να αποφεύγει την εκπλήρωση των όρων αυτών.

Πάντως, αυτό που δεν έγινε με πίεση της Αθήνας, έγινε από τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, που είναι στα μαχαίρια με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο κ. Μέτα λοιπόν ανέπεμψε στο Κοινοβούλιο τον νόμο «Περί περάτωσης των μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας στην Αλβανία», δηλαδή τον νόμο περί περιουσιακού, τον οποίο έχουν καταγγείλει οι μειονοτικές οργανώσεις.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ