Τι φοβάται ο συνταγματολόγος Σπύρος Βλαχόπουλος

Τι φοβάται ο συνταγματολόγος Σπύρος Βλαχόπουλος

-Η Ελλάδα βίωσε για πολλά χρόνια αντισυνταγματικούς περιορισμούς πολλών θεμελιωδών δικαιωμάτων – Να μην εθιστούμε στην απώλειά τους
-Το κράτος δικαίου θέτει απαράβατα όρια
-Γιάννης Παπαδογιαννάκης: Εισβολή στην ιδιωτική ζωή των πολιτών

Δεν κρύβει την ανησυχία του για τους περιορισμούς που έγιναν «σε πρωτόγνωρο βαθμό σε μια σειρά από συνταγματικά δικαιώματα» ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο άρθρο του με τίτλο: «‘‘Όχι’’ στον συνταγματικό μιθριδατισμό», το οποίο δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» την προπερασμένη Κυριακή.

«Οι ελευθερίες της οικονομικής δραστηριότητας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.), της κίνησης (άρθρο 5 παρ. 4 Συντ.), της συνάθροισης (άρθρο 11 Συντ.) και της θρησκευτικής λατρείας (άρθρο 13 Συντ.) υπέστησαν τους εντονότερους περιορισμούς», γράφει ο κ. Σπ. Βλαχόπουλος και προσθέτει:

«Οι εν λόγω περιορισμοί δικαιολογούνται πάντως από συνταγματική άποψη, αφού επιβλήθηκαν προσωρινά, για την αντιμετώπιση μιας φονικής πανδημίας και με την εκπεφρασμένη άποψη της συ­ντριπτικής πλειονότητας των επιστημόνων για την αναγκαιότητά τους».

Ο μεγάλος κίνδυνος
Επισημαίνει, όμως, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Σπ. Βλαχόπουλος:
«Εδώ όμως έγκειται και ο μεγάλος κίνδυνος της σταδιακής εμπέδωσης ενός ‘‘συ­νταγματικού μιθριδατισμού’’, ο οποίος θα μας εθίσει στην ιδέα της απώλειας θεμελιωδών δικαιωμάτων μας για λόγους προστασίας υπέρτερων έ­ννομων αγαθών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να τονιστούν δύο σημεία: Πρώτον, τα πρόσφατα μέτρα δικαιολογούνται μεν για την προστασία της υγείας ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, αποτελούν ωστόσο μια όλως εξαιρετική περίπτωση, που δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί για την αντιμετώπιση κανενός άλλου ‘‘εχθρού’’.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με την επίκληση του ‘‘πολιτικού εχθρού’’, η σύγχρονη Ελλάδα βίωσε για πολλά χρόνια αντισυνταγματικούς περιορισμούς πολλών θεμελιωδών δικαιωμάτων. Και δεύτερον, ακόμη και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το κράτος δικαίου θέτει απαράβατα όρια».

Και καταλήγει ο κ. Σπ. Βλαχόπουλος χτυπώντας την καμπάνα: «Ας γίνει η σημερινή δοκιμασία αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε την αξία του νομικού μας πολιτισμού. Τα συνταγματικά δικαιώματά μας είναι πράγματι πολύτιμα. Εάν αυτή τη στιγμή δεχόμαστε τον πρόσκαιρο περιορισμό τους για να συνεχίσουμε να τα έχουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να εθιστούμε στην απώλειά τους».

Μπλόκο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων!
Καίρια είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων με αφορμή την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Γράφει ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος: «Τότε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πλειοδοτούσαν υπέρ ενός ‘‘υπερδικαιώματος’’ στην ασφάλεια και της πλήρους κατάργησης μιας σειράς ατομικών δικαιωμάτων (π.χ. απαγόρευση βασανιστηρίων, ανθρώπινη αξία, απόρρητο επικοινωνίας, δικαίωμα στη δίκαιη δίκη) προκειμένου να προστατευθεί η ανθρωπότητα από την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα. Η ευρωπαϊκή έννομη τάξη αντιστάθηκε όμως.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων δέχθηκε ότι τα βασανιστήρια δεν δικαιολογούνται ούτε ακόμη και για την αποκάλυψη των πλέον ειδεχθών εγκληματικών πράξεων, ενώ το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική (αντίθετη στην ανθρώπινη αξία) διάταξη που επέτρεπε την κατάρριψη αεροσκάφους με πλήρωμα και επιβάτες που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές και κατευθυνόταν σε κατοικημένη περιοχή».

Εισβολή στην ιδιωτική ζωή των πολιτών!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το άρθρο του Γιάννη Παπαδογιαννάκη, δικηγόρου, πρώην γενικού γραμματέα των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στα «Νέα» με τίτλο «Προσωπικά δεδομένα και κορωνοϊός», στο οποίο καταλήγει επισημαίνοντας τις ανησυχίες του:

«Με δεδομένο ότι το δικαίωμα προς προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι απόλυτο, αλλά πρέπει να συνεκτιμάται και με τα θεμελιώδη δικαιώματα της ζωής και της υγείας, κρίνεται ότι η πανδημία δεν πρέπει ν’ αποτελέσει αφορμή για επιπλέον κρατικό παρεμβατισμό ή εισβολή στην ιδιωτική ζωή των πολιτών παραβιάζοντας τις αρχές του Κράτους Δικαίου».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: sdee.org.gr


Σχολιάστε εδώ