Φώφη Γεννηματά προς την κυβέρνηση: Το «μάρμαρο» δεν μπορεί να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι
Συναινετικούς τόνους και συναίσθηση για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα από την πανδημία συνεχίζει να επιλέγει το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, ωστόσο ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα ανεπαρκή και αποσπασματικά, όπως τα χαρακτηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, μέτρα για την οικονομία, για την ανυπαρξία πολιτικής απέναντι στους άνεργους καθώς και για μια σειρά άλλα θέματα κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Μάλιστα η ίδια η κ. Γεννηματά, που ηγείται των προτάσεων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι φοβάται την αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση επιλέγει αντίπαλο γιατί φοβάται το ΚΙΝΑΛ και αναστηλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μπαγιάτικες και γενικόλογες προτάσεις.
Η Χαριλάου Τρικούπη ενοχλήθηκε και γι’ αυτό αντέδρασε έντονα και σε υψηλούς τόνους, γιατί, όπως λέει, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επαινέσει τον ΣΥΡΙΖΑ γιασ προτάσεις του αναφορικά με την υγεία, οι οποίες όμως, όπως λέει το ΚΙΝΑΛ, είναι μια ωμή και ετεροχρονισμένη αντιγραφή δικών του προτάσεων.
Όπως μάλιστα διαμηνύει, η Χαριλάου Τρικούπη δεν μηδενίζει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ωστόσο θεωρεί ότι αυτά είναι ανεπαρκή και δεν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία από τις συνέπειες της κρίσης. Και το χειρότερο, όπως λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αυτά τα μέτρα συνοδεύονται από παρεμβάσεις που θίγουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Το Κίνημα Αλλαγής ανεβάζει στην ατζέντα και το θέμα των περίπου 470.000 ανέργων που παραμένουν απροστάτευτοι από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Στο πακέτο στήριξης, στο οποίο περιελήφθησαν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 3.200.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, δεν προβλέφθηκε το παραμικρό για όσους ανθρώπους παραμένουν εκτός εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ότι το «μάρμαρο» δεν πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας από κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν να αφήνουν ανοιχτά θέματα περικοπής μισθών ή συντάξεων. «Ζητήσαμε και ζητάμε να καταργηθεί το απαράδεκτο άρθρο 9 της ΠΝΠ, με το οποίο ευνοείται η εργοδοτική ασυδοσία και οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι διορθώσεις που έγιναν δεν αρκούν, οι ερμηνείες πολλές, ο αρνητικός συμβολισμός είναι ισχυρός», υποστήριξε και επεσήμανε ότι δεν δίνεται καμιά παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ούτε προωθείται κάποια ρύθμιση για αναστολή πλειστηριασμών.