Το Πολεμικό Ναυτικό μπλόκαρε τις ροές προσφύγων – Ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης ανησυχεί για τη διασπορά του ιού στα Κέντρα

Το Πολεμικό Ναυτικό μπλόκαρε τις ροές προσφύγων – Ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης ανησυχεί για τη διασπορά του ιού στα Κέντρα

Πολύ αργά ανακάλυψαν τη λύση

-Στη Μόρια, χωρητικότητας 2.800 ατόμων, έχει 22.000!

Σχεδόν μηδενικές είναι τις τελευταίες ημέρες –έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα– οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ένταση και την έκταση των ελέγχων (περιπολιών) που διενερ­γούνται στο «μέτωπο» προς την Τουρκία και στις οποίες περιπολίες στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αποτελεσματικότητα των τελευταίων αυτών ημερών καταρρίπτει το επιχείρημα, τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούν να ελεγχθούν οι ροές των μεταναστών που φθάνουν από την Τουρκία.

Παράλληλα προκύπτει αμείλικτο το ερώτημα ως προς το γιατί οι ελληνικές κυβερ­νήσεις δεν κινήθηκαν με τον τρόπο αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια, α­ποτρέποντας την άφιξη δεκάδων, εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών / προσφύγων από κάθε σημείο της Ασίας και της Αφρικής.

Στο μεταξύ, υπό τον φόβο του κορονοϊού, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για την
αποσυμφόρηση των νησιών με τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε δομές στην ηπειρωτική χώρα (Μαλακάσα, Σέρρες κ.ά.).

Την ίδια στιγμή ο πε­ριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού εντός των κέντρων υποδοχής, κάτι που –όπως τονίζει– θα είχε καταστροφικές συνέπειες αφενός για τους μετανάστες και αφετέρου για τους κατοίκους των νησιών. Επισημαίνει δε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μεγιστοποιείται λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου νέων μεταναστών και λόγω του περίκλειστου του οικοσυστήματος των νησιών.

Ο κ. Μουτζούρης κάνει ειδική αναφορά στις κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας. «Οι δυνατό­τητες απολυμάνσεως, προφυλάξεως, κ.ά., του διαβιούντος πληθυσμού και του χώρου διαβιώσεώς του στα κέ­ντρα υποδοχής είναι ουσιαστικά ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Η πυκνότητα του πληθυσμού, η κινητικότητά του, η έλλειψη ενημερώσεως δεν το επιτρέπουν», τονίζει. Αναφέρει δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κέντρο της Μόριας, το οποίο έχει ονομαστική χωρητικότητα 2.800 ατόμων, αλλά σήμερα φιλοξενούνται περί τους 22.000 πρόσφυγες / μετανάστες.

Τέλος, ο κ. Μουτζούρης σημειώνει ότι πέριξ των δομών στα νησιά έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετοι και άναρχοι οικισμοί, οι λεγόμενες «ζούγκλες».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: efsyn.gr


Σχολιάστε εδώ