Κόντρα στον κορονοϊό ο Τσίπρας – Τα 10 μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα στον κορονοϊό ο Τσίπρας – Τα 10 μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

-Ναι στο ευρωομόλογο, στο οποίο είναι αντίθετη η Μέρκελ

– Ναι σε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δις ευρώ

Τα πρώτα σαφή μηνύματα υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης αλλά και μαχητικής όπου χρειάζεται, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα, όπως στα μέτρα και τις πρακτικές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, μαζεύει και περιορίζει τις ακραίες φωνές στο κόμμα του ενώ με την συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα επιχείρησε να καταγράψει την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια από τα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας και τώρα πλήτ­τεται από τις παρενέργειες του κορονοϊού.

«Στηρίζουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις θετικές πρωτοβουλίες και κινήσεις της κυβέρνησης για τα έ­γκαιρα μέτρα που πήρε για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, όμως θέλουμε και επιμένουμε για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και κυρίως θέλουμε και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας, που διαφοροποιούνται σαφώς από τις μονόπλευρες και κυρίως πρόχειρες προτάσεις της ΝΔ», επισημαίνουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, μαζί με τους τομεάρχες Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας (Ευκ. Τσακαλώτο, Ν. Παππά, Έ. Αχτσιόγλου), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν καταθέτει αυτό το σχέδιο για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, «αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατεθεσε προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί από το επιτελείο του κ. Τσίπρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την προστασία θέσεων εργασίας από τις παρενέργειες του κορονοϊού, «ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνων, ύψους 26 δις ευρώ. Εκ των οποίων τα 14 δις πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δις ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρωομόλογο

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να μπαίνει μπροστά και για το θέμα του περιβόητου ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και τη στήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία, καθώς με την όλη στάση του στήριξε την πρωτοβουλία των εννιά ηγετών κρατών-μελών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) για έκδοση ευρωομολόγου, κάτι που δεν δέχονται πρωτίστως η Γερμανία, η Ολλανδία και οι λεγόμενες βόρειες χώρες.

Ο κ. Τσίπρας πήγε και ένα βήμα πιο μπροστά, ουσιαστικά παρακινώντας την κυβέρνηση να κάνει κάτι ανάλογο, δηλαδή να υπάρξει η έκδοση ευρωομόλογου ακόμα και χωρίς τη Γερμανία. Κάτι το οποίο κατέστησε απολύτως σαφές με το άρθρο του στην έγκυρη και με παγκόσμια εμβέλεια γαλλική εφημερίδα «Le Monde», όπου επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Τα κράτη-μέλη, λοιπόν, που ορθώς συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή ζητώ­ντας ευρωομόλογο, δεν πρέπει να αρκεστούν στην καταγραφή μιας διαφωνίας. Πρέπει να είναι έτοιμα να το επιβάλουν. Είτε με τη Γερμανία είτε χωρίς αυτή. Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου είτε με εναλλακτικές, όπως η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη, χωρίς αιρεσιμότητες.

Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους».

Βεβαίως ο ευρωπαίκός αντίλογος στην παραπάνω πρόταση είναι πως χωρίς την Γερμανία το αξιόχρεο των υπολοίπων χωρών δεν έχει το ειδικό βάρος στις αγορές ώστε να στηριχθή μια τέτοια πρόταση.

Τα 10 μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Συνοπτικά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

♦ Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλεόν χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού

♦ Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

♦ Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ

♦ Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλέγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι

♦ Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαϊου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαίου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ

♦ Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες

♦ Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση

♦ Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος

♦ Επιτάχυνση εκταμίευσης των πλήρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

♦ Πρόγραμμα Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ