Παράδοση τροφίμων και φαρμάκων με drone σε ευπαθείς ομάδες από τον κεντρικό δήμο Θεσ/νικης
To drone προσγειώνεται ανάμεσα στην Αψίδα του Γαλέριου και τη Ροτόντα και η εικόνα θαρρείς πως είναι βγαλμένη από το μέλλον.
Ο 75χρονος Αλέξιος Βαβειάδης, εντυπωσιασμένος απ’ αυτό που βλέπει να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του, παραλαμβάνει με τον ξεχωριστό αυτό τρόπο το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα που χρειάζεται όσο παραμένει μέσα στο σπίτι, καθώς ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
«Ούτε να το φανταστώ δεν θα μπορούσα πριν να συμβεί», δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 75χρονος. «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, αλλά φαντάζομαι και για τους περισσότερους. Είμαι ευτυχισμένος που κατάφερα να “γευτώ” αυτή την ξεχωριστή τεχνολογία, η οποία εύχομαι να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τον άνθρωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαβειάδης, όπως ο ίδιος εξηγεί, ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει από το σπίτι, εξαιτίας της κατάστασης με τον κορονοϊό και για τον λόγο αυτό, ο δήμος εξυπηρετεί τις ανάγκες του μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Ποτέ, ωστόσο, δεν περίμενε, όπως λέει, να ζήσει μια τέτοια εμπειρία και να λάβει τα προϊόντα που ζήτησε με drone!
«Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου με drone, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», επισημαίνει ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης και περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη διαδικασία που ακολουθείται: «Παραλαμβάνουμε με το drone -κατόπιν παραγγελίας- τρόφιμα, φάρμακα ή ό,τι άλλο χρειάζεται, που δεν ξεπερνά σε βάρος τα 2,5 κιλά και τα μεταφέρουμε με αυτό (το drone) στα σπίτια τους. Έτσι, με εύκολο τρόπο, παραλαμβάνουν αυτά που έχουν ζητήσει».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μωυσίδης, είναι λογικό, «οι άνθρωποι -ειδικά μεγάλης ηλικίας- να εντυπωσιάζονται με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο, που ο δήμος τους προσφέρει βοήθεια». Διευκρινίζει, δε, πως οι ανάγκες των πολιτών, καλύπτονται από τους υπαλλήλους της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και σε «κάθε περίπτωση, εάν χρειαστεί η συνδρομή του drone είναι στη διάθεση των πολιτών καθώς κανένας δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσουν οι πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουμε» καταλήγει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.