Deutsche Bank: Ταξίδια με «πιστοποιητικό υγείας» και άλλες λύσεις για να μείνουν όρθιοι οι προορισμοί της Μεσογείου

Deutsche Bank: Ταξίδια με «πιστοποιητικό υγείας» και άλλες λύσεις για να μείνουν όρθιοι οι προορισμοί της Μεσογείου

Τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος αυτό το καλοκαίρι περιγράφει η γερμανική τράπεζα σε έκθεσή της. Τα θολά σημεία και οι έξυπνες κινήσεις που μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών.

“Εάν τα lockdowns παραμείνουν σε ισχύ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, για παράδειγμα στη Μεσόγειο, θα υποστούν σημαντικές οικονομικές ζημίες”. Κάτι λοιπόν που αφορά άμεσα την χώρα μας καθώς ο τομέας του τουρισμού ειναι η “βαριά βιομηχανία”, όπως εξηγεί η Deutsche Bank, ο τομέας αυτός στην Ελλάδα είναι από τους πλέον ευάλωτους προορισμούς, αφού μαζί με τον κλάδο των μεταφορών καλύπτει το 20,6% του συνολικού ΑΕΠ της…

Η έκθεση σημειώνει και τα μερίδια των κλάδων στην Ιταλία και την Ισπανία όπου το το ποσοστό σε ΑΕΠ ανήλθε στο 13% (μέσος όρος σε εθνικό επίπεδο) και στο 14,6%, αντίστοιχα, το 2018…

Ήδη οι ζημίες είναι μεγάλες καθώς έχουν κλείσει ξενοδοχεία, έχουν ακυρωθεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και συνέδρια, γεγονός που υπηρεάζει tour operators, ξενοδοχειακές αλυσίδες και αλυσίδες εστίασης, εταιρείες διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων, επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφοράς κτλ.

Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων για τον κλάδο που αντλείται κατά τις περιόδους διακοπών του Πάσχα χάνονται. Το ερώτημα ειναι εάν οι περιορισμοί θα μείνουν σε ισχύ και το καλοκαίρι.

Η γερμανική τράπεζα στην εκθεσή της αναγνωρίζει πως υπάρχουν σίγουρα πιο σημαντικά πράγματα από τα ταξίδια διακοπών αυτή τη στιγμή, αναγνωρίζει παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες στον τουριστικό τομέα και οι τοπικές διοικήσεις σε τουριστικούς προορισμούς μπορούν από τώρα να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν όσους αποφασίσουν να ταξιδεύουν, με αποδεκτούς τους κίνδυνους, όταν η καμπύλη του ιού το επιτρέψει.

– Θα μπορούσαν να ακυρωθούν οι μαζικές εκδηλώσεις. Μια συναυλία με ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων

– Οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να απολυμαίνουν όλους τους χώρους και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν επαρκή απόσταση μεταξύ των επισκεπτών τους.

– Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα θα βοηθούσε.

Ειδικά ιατρικά πιστοποιητικά ή πιστοποιητικά ανοσίας (immunity certificates) για να επιβεβαιώσουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου στους προορισμούς που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν κάνει το ειδικό τεστ διάγνωσης.

Καταλήγοντας η έκθεση της Deutsche Bank αναφέρει: «Για πολλούς, οι διακοπές είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου. Ωστόσο, τα ταξίδια διακοπών διαδραματίζουν επίσης σημαντικό οικονομικό ρόλο. Το καλοκαίρι του 2020, οι κυβερνήσεις, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι παραθεριστές θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των κινδύνων για την υγεία από τη μία και του περιορισμού των οικονομιών απωλειών από την άλλη»

paron.gr


Σχολιάστε εδώ