Χρ. Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη – Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη, ώστε να αντεπεξέλθει μόνη της στην πανδημία

Χρ. Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη – Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη, ώστε να αντεπεξέλθει μόνη της στην πανδημία

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του κορωνοϊού θέτει υπό δοκιμασία το ανεκτίμητο αγαθό της υγείας και τα συστήματα – πρωτίστως τα δημόσια – που το υπηρετούν, τις αντοχές των κοινωνιών και των οικονομιών. Στην Ευρώπη, οι επιμέρους κοινωνίες βιώνουμε, με μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος, αυτή την τεράστια υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, της οποίας η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί».

Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε άρθρο- παρέμβαση εν όψει του σημερινού Eurogroup, το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Σύμφωνα με τον υπουργό, οι έκτακτες, πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, και η αβεβαιότητα που τις συνοδεύει, επιβάλλουν άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών.

Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη, ώστε να αντεπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν, ούτε για τα «βουβάλια» ούτε για τους «βατράχους». Ο εχθρός είναι κοινός.

«Είναι γεγονός ότι σε αυτή την κρίση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβαν σημαντικές και γρήγορες αποφάσεις, ενεργοποιώντας μέτρα, τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία» τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Είναι όμως σαφές ότι τα προαναφερθέντα, αν και ιδιαίτερα χρήσιμα, δεν αρκούν για μια δοκιμασία με τα χαρακτηριστικά της σημερινής. Είναι απαραίτητο, σε μια λογική πραγματικής αλληλεγγύης, να ριχθούν στη «μάχη» και άλλα ισχυρά “όπλα”».

Ο κ. Σταικούρας αναφέρει πως είναι απαραίτητο, σε μια λογική πραγματικής αλληλεγγύης, να ριχτούν στη «μάχη» και άλλα ισχυρά «όπλα». Και λέει ότι οι αποφάσεις που καλείται να λάβει σήμερα το Eurogroup θα πρέπει αφενός να εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης, και αφετέρου να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία και απροθυμία.

 


Σχολιάστε εδώ