Μέσα στον Ιούνιο θα πληρωθούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις

Μέσα στον Ιούνιο θα πληρωθούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις

-Αναμένεται ο επανυπολογισμός 1.000.000 συντάξεων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αν και βρισκόμαστε σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, με τις υπηρεσίες του Δημοσίου να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, μαζί με το στελεχιακό δυναμικό του φορέα, ώστε να πληρωθούν εγκαίρως τα όποια τυχόν αναδρομικά προκύπτουν μετά την ψήφιση του «νόμου Βρούτση» (4670/2020).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός Ιουνίου να καταβληθούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις, που θα φτάσουν κατά μέσο όρο μέχρι και τα 100 ευρώ τον μήνα, και εντός Αυγούστου να καταβληθούν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους, τα οποία αντιστοιχούν σε μέση πραγματική αύξηση 2% – 12%.

Τα αναδρομικά αυτά θα αφορούν αποκλειστικά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019, με την έκδοση των γνωστών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκριναν εν μέρει αντισυνταγματικό τον «νόμο Κατρούγκαλου» (4387/2016), μέχρι και τον αντίστοιχο μήνα καταβολής τους, δηλαδή είτε τον Ιούνιο του 2020 για τις επικουρικές, είτε τον Αύγουστο του 2020 για τις κύριες συντάξεις.
Να επισημάνουμε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή και του αποτελέσματος της πιλοτικής δίκης που διεξήχθη τον Ιανουάριο στο ΣτΕ, η οποία θα κρίνει οριστικά το ζήτημα με τις δικαστικές διεκδικήσεις των αναδρομικών από πλευράς συνταξιούχων.

Πέρα από την καταβολή των αναδρομικών, οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, εφαρμόζοντας τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Βρούτση», θα πρέπει μέχρι τον Αύγουστο να έχουν προβεί στον επανυπολογισμό σχεδόν 1.000.000 κύριων συντάξεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς και στον επανυπολογισμό όσων επικουρικών συντάξεων έχουν συνολικό άθροισμα, μαζί με την κύρια σύνταξη, άνω των 1.300 ευρώ. Από αυτόν τον επανυπολογισμό αναμένεται ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα πάνω, στην πλειονότητά τους λογιστικές, αφού οι συνταξιούχοι που θα δουν πραγματικές αυξήσεις θα είναι περίπου 250.000.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ