Κόντρα στον κορονοϊό ο Τσίπρας

Κόντρα στον κορονοϊό ο Τσίπρας

-Ναι στο ευρωομόλογο, στο οποίο είναι αντίθετη η Μέρκελ

Τα πρώτα σαφή μηνύματα υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης αλλά και μαχητικής όπου χρειάζεται, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα, όπως στα μέτρα και τις πρακτικές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, μαζεύει και περιορίζει τις ακραίες φωνές στο κόμμα του και ετοιμάζεται για μια μεγάλη πρωτοβουλία, μέσω της οποίας θα επιχειρήσει να καταγράψει την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια από τα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας και τώρα πλήτ­τεται από τις παρενέργειες του κορονοϊού.

«Στηρίζουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις θετικές πρωτοβουλίες και κινήσεις της κυβέρνησης για τα έ­γκαιρα μέτρα που πήρε για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, όμως θέλουμε και επιμένουμε για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και κυρίως θέλουμε και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας, που διαφοροποιούνται σαφώς από τις μονόπλευρες και κυρίως πρόχειρες προτάσεις της ΝΔ», επισημαίνουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας να βγει ο ίδιος μπροστά σε δημόσια εκδήλωση και να καταγράψει και να παρουσιάσει αναλυτικά αυτήν την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία αλλά και την έμπρακτη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η ακριβής μορφή αυτής της πρωτοβουλίας μελετάται και θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα (αν θα είναι μια συνέντευξη Τύπου, μια διακαναλική κ.λπ.).

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, πιθανότατα ο κ. Τσίπρας θα έχει δίπλα του σημαντικά και έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ανάλογα με τον τομέα ευθύνης που τους έχει ανατεθεί έχουν επεξεργαστεί με κάθε λεπτομέρεια τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (εργασιακά, οικονομία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Εθνικό Σύστημα Υγείας κ.ά.), όπως οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ανδρεάς Ξανθός, Έφη Αχτσιόγλου κ.ά.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί από το επιτελείο του κ. Τσίπρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την προστασία θέσεων εργασίας από τις παρενέργειες του κορονοϊού, χρειάζεται ένα σημαντικό ποσό, το οποίο όμως μπορεί να βρεθεί με συγκεκριμένους τρόπους, για να ξεκινήσει η στήριξη και ανόρθωση της οικονομίας. Όπως μάλιστα τονίζουν, «υπάρχουν τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία κρατικά και ευρωπαϊκά, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και η εργασία και να προληφθεί η επαπειλούμενη κρίση λόγω του κορονοϊού».

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να μπαίνει μπροστά και για το θέμα του περιβόητου ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και τη στήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία, καθώς με την όλη στάση του στήριξε την πρωτοβουλία των εννιά ηγετών κρατών-μελών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) για έκδοση ευρωομολόγου, κάτι που δεν δέχονται πρωτίστως η Γερμανία, η Ολλανδία και οι λεγόμενες βόρειες χώρες.

Ο κ. Τσίπρας πήγε και ένα βήμα πιο μπροστά, ουσιαστικά παρακινώντας την κυβέρνηση να κάνει κάτι ανάλογο, δηλαδή να υπάρξει η έκδοση ευρωομόλογου ακόμα και χωρίς τη Γερμανία. Κάτι το οποίο κατέστησε απολύτως σαφές με το άρθρο του στην έγκυρη και με παγκόσμια εμβέλεια γαλλική εφημερίδα «Le Monde», όπου επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Τα κράτη-μέλη, λοιπόν, που ορθώς συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή ζητώ­ντας ευρωομόλογο, δεν πρέπει να αρκεστούν στην καταγραφή μιας διαφωνίας. Πρέπει να είναι έτοιμα να το επιβάλουν. Είτε με τη Γερμανία είτε χωρίς αυτή. Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου είτε με εναλλακτικές, όπως η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη, χωρίς αιρεσιμότητες.

Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ