ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ – Σειρά ΑΝΑΤΟΛΗ: “Μια γλυκιά γυναίκα” και “Εθνικισμός εις την Δύσιν”

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ – Σειρά ΑΝΑΤΟΛΗ: “Μια γλυκιά γυναίκα” και “Εθνικισμός εις την Δύσιν”

Εμείς επιμένουμε να κοιτάμε προς την ΑΝΑΤΟΛΗ!

Τον Ιανουάριο παρουσιάσαμε ή, καλύτερα, ξανασυστήσαμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τη σειρά ΑΝΑΤΟΛΗ που  περιλαμβάνει την Ξένη Λογοτεχνία και τη Σύγχρονη Σκέψη.
Φιλοδοξία μας, και παρά το δυσοίωνο τοπίο, η έκδοση δύο μικρών αριστουργημάτων ανά δύο μήνες.
Πιστοί στη δέσμευσή μας αυτή, κυκλοφορούν στις 6/4 σε νέα αναστοιχειοθετημένη έκδοση Ο Εθνικισμός εις της Δύσιν του Ρ. Ταγγόρ και το Μια Γλυκιά Γυναίκα του Φ. Ντοστογιέβσκη.
Κυκλοφορούν επίσης οι κάτωθι τέσσερις τίτλοι της σειράς:
To όνειρο ενός γελοίου, Φ. Ντοστογιέβσκη
Ο αναγνώστης, Μ. Γκόρκη


Μια γλυκιά γυναίκα

Συγγραφέας
Φιόντορ Ντοστογιέβσκη
Μετάφραση
Άρης Αλεξάνδρου 

Ένας σύζυγος στέκεται μπροστά στη νεκρή γυναίκα του και λίγο λίγο καταφέρνει να συγκεντρώσει τις σκέψεις του. Mια σειρά από αναμνήσεις τον φέρνει τελικά αναπότρεπτα στην αλήθεια και αυτή η αλήθεια ανυψώνει το μυαλό και την καρδιά του.


H Eκδοτική Eταιρεία Aνατολή εγκαινιάζει τη «Mικρή Λογοτεχνική Bιβλιοθήκη» της με ένα μικρό αριστουργηματάκι του μεγαλύτερου Pώσσου λογοτέχνη Θ. Δοστογιέβσκυ. Tα έργα που θ’ ακολουθήσουν, σε γλαφυρές μεταφράσεις και με την ίδια και μεγαλύτερη εκδοτική επιμέλεια, θα κάνουν γνωστά στο αναγνωστικό κοινό τα ωραιότερα έργα της παγκοσμίου διανοήσεως. Με χαμηλές τιμές, με το μικρότερο εκδοτικό κέρδος, μια φιλοδοξία έχει η Eκδοτική Eταιρεία Aνατολή: Nα διαδώση το βιβλίο και να το καταστήση προσιτό στον καθένα. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθή και ο χρόνος θα δείξη κατά πόσο το πέτυχε. […]

-Κ. Γκοβόστης- 1926


Σειρά: Μικρή Βιβλιοθήκη Μεγάλων Αριστουργημάτων ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατηγορία: ΞΕΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ISBN: 978-960-606-065-6



Εθνικισμός εις την Δύσιν 

Συγγραφέας
Ρ. Ταγγόρ
Μετάφραση
Κοραλία Μακρή

Υπάρχει τάχα σ’ ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητος -και στις πιο ζοφερές της ακόμη περιόδους-, φρικτότερο πράγμα από τον εγκληματικό Εθνικισμό, που έμπηξε τόσο βαθιά τα νύχια του στο ζωντανό σώ­μα του κόσμου και ενέτεινε όλη του την προσοχή στο πώς να μην εξασθενίσει ούτε στιγμή η δύναμη των νυ­χιών αυτών; […] Μήτε ο άχρωμος κι ακαθόριστος κο­σμοπολιτισμός, μήτε η περιπαθής αυτολατρεία, που χαρακτηρίζει την εθνικιστική διδασκαλία, φαίνονται να είναι ο σκοπός της ανθρώπινης ιστορίας.


Η Φιλοσοφική και Κοινωνιολογική Βιβλιοθήκη της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ», θα περιλάβη όλα τα έργα των διασημοτέρων σοφών. Όλες οι επιστήμες, ιδίως όμως η Φιλοσοφία, η επιστήμη αυτή των επιστημών, και η νέα, πλην όμως τόσο ενδιαφέρουσα Κοινωνιολογία, δα αντιπροσωπεύσουν αναλόγως. Με νέα έργα, με ειδικούς μεταφραστές, για κάδε βιβλίο και με άφθονα τεχνικά μέσα, η ΑΝΑΤΟΛΗ θα παρουσιάση κάτι εντελώς νέο, κάτι τέλειο.

-Κώστας Γκοβόστης- 1926

Απόσπασμα βιβλίου

Μα παρασύρθηκα και τρέχω πολύ μπροστά. Ήθελα να πω μόνο το εξής: συμπεριφερθείτε με τις Ινδίες όπως σας αρέσει, να ξέρετε μονάχα ότι η χώρα αυτή επί πέντε το λιγότερο χιλιάδες χρόνια προσπάθησε να ζήσει ειρηνικά με όλους, εφαρμόζοντας την προσπάθειά της αυτή χωρίς πολιτική και χωρίς εθνικισμό. Όλη της η φιλοδοξία έγκειτο στο να αποβλέπει στον τριγυρινό της κόσμο, σαν σε κόσμο πνευματοποιημένο, ανώτερο, αφιερώνοντας κάθε στιγμή της ζωής της στην εκστατική ενατένισή του με τη χαρμόσυνη συναίσθηση της αιώνιας και στενότατης συγγένειας μαζί του.
Στην απομακρυσμένη αυτή χώρα, την κατοικημένη από ανθρώπους αγνούς, όπως τα παιδιά, και σοφούς, όπως οι γέροντες, διείσδυσε ο Δυτικός Εθνικισμός.
Οι Ινδίες, αυτές καθ’ εαυτές, δεν έχουν καμία σχέση με όλη εκείνη την πάλη, μ’ όλες εκείνες τις ραδιουργίες και τις απάτες της αρχικής ιστορίας τους. Γιατί οι κατοικίες τους, οι κάμποι τους, οι ναοί τους, οι σχολές τους, μέσα στις οποίες οι διδάσκαλοι και οι μαθητές τελειοποιούσαν ολοένα τον εσωτερικό τους άνθρωπο, τα χωριά τους, τ’ αφιερωμένα στα ειρηνικά έργα, με την απλή τους διοίκηση και την ακόμη πιο απλή τους νομοθεσία τους – αυτές ήταν οι πραγματικές Ινδίες.


Σειρά: Μικρή Βιβλιοθήκη Μεγάλων Αριστουργημάτων ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατηγορία: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ISBN: 978-960-606-068-7


Σχολιάστε εδώ