Αναγνώσεις στη σκιά μιας καραντίνας: “Πανούκλα” του Αλμπέρ Καμύ και “Περί τυφλότητος” του Ζοζέ Σαραμάγκου
Η Πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ και το Περί τυφλότητος του Ζοζέ Σαραμάγκου επιστρέφουν στις λίστες
με τα ευπώλητα βιβλία των βιβλιοπωλείων σε όλον τον κόσμο και στις προτιμήσεις των αναγνωστών.
Δύο αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας από δύο νομπελίστες συγγραφείς.
Μια καλή ευκαιρία να τα ξαναθυμηθούμε!
Η Πανούκλα
O πόλεμος –αυτή η «μαύρη πανούκλα»– ξεσπά στην Eυρώπη. H Γαλλία σπαράζει στις όχθες του Σομ και του Λουάρ, εκατομμύρια οι αιχμάλωτοι στα κρεματόρια. O πόλεμος κάνει πιο έντονο το χωρισμό, την απουσία, την αρρώστια, την ανασφάλεια. Mήπως όμως δεν είμαστε πάντα υπό απειλήν, αποκομμένοι, εξόριστοι, σαρακοφαγωμένοι όπως το φρούτο από το σκουλήκι;
H Πανούκλα, το δεύτερο μετά τον Ξένο μεγάλο μυθιστόρημα του Kαμύ, καταγράφει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σ’ έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον, σ’ έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας. Kι αυτό που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους δεν είναι οι κινήσεις ή οι ομιλίες τους, δεν είναι η αυτοκρατορία της σάρκας τους, αλλά οι σιωπές, οι κρυφές πληγές τους, οι σκιές που ρίχνουν στις προκλήσεις της ζωής.
Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ
Μετάφραση: Νίκη Καρακίτσου-Ντουζέ, Μαρία Κασαμπαλόγλου-Ρομπλέν
Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στο εξώφυλλο έργο του Georg Baselitz, «La femme au fouet»
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Αλμπέρ Καμύ γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1913 στο χωριό Μοντοβί της Αλγερίας και μεγάλωσε στο Αλγέρι. Το 1940 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Γαλλία. Υπήρξε πεζογράφος, δραματουργός, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος.
Το 1957 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για το σημαντικό λογοτεχνικό έργο του, που με διορατική σοβαρότητα φωτίζει τα προβλήματα της ανθρώπινης συνείδησης του καιρού μας».
Στις 4 Ιανουαρίου 1960, στην κωμόπολη Βιλμπλεβέν (Ιόν, Βουργουνδία), ένα σπορ αυτοκίνητο, μάρκας Facel-Vega, καρφώθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σ’ έναν πλάτανο. Στη θέση του συνοδηγού καθόταν ο Αλμπέρ Καμύ που ανασύρθηκε νεκρός. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από τον θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα» είχε πει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο. Τάφηκε στο αγαπημένο του Λουρμαρέν (Βοκλίζ), εκεί όπου ο ήλιος τού θύμιζε την Αλγερία.
Στην ελληνική γλώσσα, ο κύριος όγκος των έργων του κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Βιβλιογραφία
- Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
- Τα Θεατρικά (υπό έκδοση)
- Διαλέξεις και ομιλίες (1936-1958) (υπό έκδοση)
- Ελευθεριακά γραπτά (1948-1960), 2019
- Ο ξένος, 2018
- Ο πρώτος άνθρωπος, 2017
- Ο καλλιτέχνης και η εποχή του, 2012
- Ο ευτυχισμένος θάνατος, 2010
- Γάμοι, 2008
- Ο ξένος, 2008
- Ο μύθος του Σισύφου, 2007
- Η εξορία και το βασίλειο, 2005
- Η πτώση, 2004
- Σκέψεις για την τρομοκρατία, 2003
- Η καλή και η ανάποδη, 2000
Βραβεία
- 1957 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Περί τυφλότητος
Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς.
Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Zοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ’ έναν κόσμο που χάνει την όρασή του. Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ’ απογίνουν τα κατοικίδια; Oι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα; Και τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες;
Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ
Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά
Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Γιος κι εγγονός ακτημόνων αγροτών, ο Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε στο χωριό Αζινιάγκα, στην επαρχία Ριμπατέζου, στις 16 Νοεμβρίου του 1922. Παρακολούθησε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γενική και τεχνική), την οποία όμως, για οικονομικούς λόγους, δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Η πρώτη του δουλειά ήταν σιδηρουργός, ενώ κατόπιν άσκησε διάφορα επαγγέλματα: σχεδιαστής, υπάλληλος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, μεταφραστής, εκδότης, συγγραφέας, δημοσιογράφος.
Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα (Γη της αμαρτίας), το 1947, ενώ ακολούθησε μεγάλο διάστημα χωρίς άλλες δημοσιεύσεις, ως το 1966. Εργάστηκε για δώδεκα χρόνια σε εκδοτικό οίκο, στη λογοτεχνική διεύθυνση και τη διεύθυνση παραγωγής. Το 1972 και 1973 συμμετείχε στη σύνταξη της εφημερίδας Diário de Lisboa, όπου υπήρξε πολιτικός σχολιαστής, ενώ ταυτόχρονα συντόνιζε για ένα χρόνο το πολιτιστικό ένθετο της ίδιας εφημερίδας. Έλαβε μέρος στην πρώτη διεύθυνση της Πορτογαλικής Ένωσης Συγγραφέων και υπήρξε πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Πορτογαλικής Κοινωνίας Συγγραφέων την περίοδο 1987-1994. Από το Φεβρουάριο του 1993, εκνευρισμένος με την Εκκλησία της Πορτογαλίας, εγκατέλειψε την πατρίδα του και αποφάσισε να ζει στο νησί Λανθαρότε, του αρχιπελάγους των Καναρίων, στην Ισπανία.
Το 1998 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.
Πέθανε το 2010.
Βιβλιογραφία
- Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
- Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (υπό έκδοση)
- Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον, 2018
- Όλα τα ονόματα, 2017
- Η σπηλιά, 2014
- Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον, 2014
- Η ιστορία της άγνωστης νήσου, 2014
- Περί θανάτου, 2013
- Ο άνθρωπος αντίγραφο, 2013
- Περί φωτίσεως, 2013
- Ο φωταγωγός, 2013
- Η σιωπή του νερού, 2012
- Χρονικό του μοναστηριού, 2011
- Το τελευταίο τετράδιο, 2011
- Κάιν, 2010
- Το τετράδιο, 2010
- Το ταξίδι του ελέφαντα, 2009
- Η πέτρινη σχεδία, 2008
- Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας, 2008
- Μικρές αναμνήσεις, 2008
- Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου, 2006
- Λέγοντας ιστορίες, 2005
Βραβεία
- 1998 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ