«Μην εγκαταλείπετε τα ζώα» – O Covid-19 θέλει… συντροφιά

«Μην εγκαταλείπετε τα ζώα» – O Covid-19 θέλει… συντροφιά

– Τι είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας

Απ’ όλες τις ελλείψεις που δημιουργούνται από την πανδημία του Covid-19, αυτή που δεν περιμέναμε ήταν εκείνη για σκύλους και γάτες στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στη Νέα Υόρκη, που αυτήν τη στιγμή γίνεται το επίκεντρο της πανδημίας, υπάρχει ξαφνικά μεγάλη ζήτηση για κατοικίδια ζώα, ειδικά για όσα είναι διαθέσιμα για υιοθεσία.

Οι οργανώσεις Muddy Paws Rescue και η Best Friends Animal Society αναφέρουν ότι τα καταφύγια με τα οποία συνεργάζονται είναι όλα άδεια από γάτες και σκύλους, έπειτα από μια αύξηση της ζήτησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Με την επιβολή της καραντίνας και του περιορισμού κυκλοφορίας, πολλοί μοναχικοί κάτοικοι φαίνεται πως έτρεξαν να υιοθετήσουν έναν τετράποδο σύντροφο για να μην είναι μόνοι στην καραντίνα. «Δεν έχουμε αφήσει κανέναν σκύλο να πάει σε κάποιον που το προφίλ του δεν μας ταιριάζει», λένε οι εθελοντές.

Εκτός από τη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες σημειώθηκε αύξηση κατά 70% στα ζώα για υιοθεσία, ενώ πολλά καταφύγια στις ΗΠΑ αναφέρουν αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση.

Και ενώ τα ζώα λιγοστεύουν, οι οργανισμοί διάσωσης ανησυχούν ότι θα δουν σύντομα το αντίθετο πρόβλημα, μια αύξηση στα κατοικίδια ζώα που θα εγκαταλειφθούν, καθώς πολλοί Αμερικανοί χάνουν τη δουλειά τους. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί όταν αρχίσει να χτυπάει το οικονομικό κύμα. Ετοιμάζουμε τα καταφύγιά μας», λέει εθελόντρια στη Νέα Υόρκη.


Τσιόδρας: Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν – σκύλοι, κοτόπουλα, γουρούνια, πάπιες δεν μολύνονται από τον ιό

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας έως σήμερα είχε αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μία γάτα στο Βέλγιο και σε δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ.

Επίσης, μία μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον με ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό – όπως ούτε τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και πάπιες.


 «Με τα έως τώρα εργαστηριακά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου τους ανθρώπους».


Στη μελέτη που έγινε, καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές για να μολύνουν άνθρωπο, υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στην μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Με τα έως τώρα εργαστηριακά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου τους ανθρώπους».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ