Φ. Γεννηματά: Έχουμε πόλεμο σε τρία μέτωπα – Οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός ευρωομολόγου θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια

Φ. Γεννηματά: Έχουμε πόλεμο σε τρία μέτωπα – Οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός ευρωομολόγου θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια

– «Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή στηρίζει όλα τα μέτρα που υπέδειξαν ως αναγκαία οι ειδικοί επιστήμονες. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Τους εμπιστευόμαστε»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημείωσε κατά την ομιλία της στη Βουλή για τα μέτρα επί της πανδημίας του κορονοϊού πως υπάρχουν τρία μέτωπα. Συγκεκριμένα:

Πρώτο μέτωπο, την καθυστέρηση και τη συγκράτηση της διασποράς του ιού για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, ελπίζω εδώ να τα έχουμε καταφέρει.

Δεύτερο μέτωπο, την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας που απαιτεί οπωσδήποτε την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί είναι η ναυαρχίδα και για αυτόν τον πόλεμο αλλά και για το μέλλον.

Τρίτο μέτωπο η οικονομία. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη. Χρειάζεται και ένα δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης που απαιτεί συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Σχέδιο που στηρίζει την παραγωγική βάση, προστατεύει τους εργαζόμενους.

Η κ. Γεννηματά τόνισε παράλληλα, με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες μας, συμβάλουμε ουσιαστικά, Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον Ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορωνοιός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές.


«Δεν διστάζουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης και των οργάνων της. Για να προλαμβάνουμε, για να διορθωθούν. Γιατί αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στον ελληνικό λαό»


«Υπάρχει, απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων και την έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση. Έχουμε δυστυχώς καθυστερήσεις»[…] «Χρέος της πολιτείας είναι να προβλέπει και να προλαμβάνει. Και το λέω αυτό με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες» και πρόσθεσε κατηγορόντας την κυβέρνηση πως «πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά. Το ίδιο έγινε με τις εκκλησίες, που με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση, το ίδιο έγινε και με τα σούπερ μάρκετ και το ίδιο γίνεται τώρα με τις τράπεζες. Θα μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει δραστικά τα καταστήματα τους, γιατί δεν λήφθηκαν έγκαιρα τα μέτρα για την διευκόλυνση πληρωμής των οφειλών;»

Tα βασικά σημεία της ομιλίας Γεννηματά

♦ Οι συντάξεις θα μπορούσαν να κατανεμηθούν με το αλφάβητο νωρίτερα. Και με την ευκαιρία, σας ρωτώ, θα υποχρεώσετε επί τέλους τις τράπεζες να περιορίσουν σημαντικά τις χρεώσεις τους;

Θέλω να συμβάλω με τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής στα μέτωπα που δίνουμε τη μάχη.

Έχουν όλοι πια αποδεχθεί τον αναντικατάστατο ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και των ηρωικών λειτουργών του.

Επιβάλλεται όμως πέραν των μέτρων που λαμβάνονται, να προχωρήσουν τέσσερα ζητήματα.

1) Να γίνει πράξη η πρόταση μας για το δίκτυο της πρώτης γραμμής, με την συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλαδή, κινητά κλιμάκια γιατρών- νοσηλευτών, που θα κάνουν και επισκέψεις στο σπίτι, όπου θα κάνουν και έλεγχο με τεστ. Θα δίνουν οδηγίες για καλύτερη φροντίδα και θα παρέχουν και νοσηλεία στο σπίτι. Έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση αναλυτικά από τις 14/3. Την έχω αναπτύξει στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας.

α) Κρατάμε τα κρούσματα μακριά από τα νοσοκομεία, για να αντέξει το σύστημα, για να μην νοσούν οι υγειονομικοί και να μην μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες μονάδες.

β) Θα έχουμε καλύτερη παρακολούθηση αν τα λιγοστά τεστ που έχουμε τα κάνουμε εκεί που πρέπει καθ’ υπόδειξη του συντονιστικού κέντρου και των γιατρών αντί να σπαταλούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια με υπέρογκες τιμές.

γ) Tι είδαμε τις τελευταίες ημέρες; Είδαμε θανάτους σε κρούσματα, που σύμφωνα με τις οδηγίες, έμειναν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αναβάθμιση της περίθαλψης στο σπίτι.


Και η Κυβέρνηση να επεκτείνει το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, σε όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή. Είναι η ώρα η τροπολογία που τρεις φορές καταθέσαμε να γίνει αποδεκτή


2)Τεστ. Δεν θα κουραστώ να τονίζω της σημασία τους για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού. Για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Αξιοποιείστε επί τέλους σε ενιαίο σχεδιασμό και με ενιαίο τιμολόγιο και τα ιδιωτικά κέντρα, καθώς και τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα που ακόμη παραμένουν εκτός.

3) Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, αλλά και των κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία;

4) Ήρθαν χθες στη δημοσιότητα έγκυρες μελέτες για το κόστος κατά ημέρα των κρεβατιών στις ΜΕΘ. Δικαιώθηκε η θέση που είχαμε εκφράσει.

♦ Είναι συμβολή σε αισχροκέρδεια. Φαίνεται κύριε πρωθυπουργέ  ότι η Κυβέρνηση βρίσκει χρήματα όταν θέλει να εξυπηρετήσει κάποιους. Και δεν είναι μόνο το παράδειγμα του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Η πρόταση Μόσιαλου για αγορά της πατέντας του τεστ από τις Κυβερνήσεις είναι κομβική και είναι φανερό ότι απαιτεί απόφαση και παρέμβαση της ΕΕ.

Όσο αφορά τώρα τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα. Πώς; Μέσα από ένα κορωνο-ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών.

Εργαζόμενοι και άνεργοι. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το μάρμαρο δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Να σταματήσουν οι υπουργοί να αφήνουν ανοιχτά θέματα περικοπής μισθών η συντάξεων. Και επιτέλους ο υπουργός εργασίας να κηρύξει υποχρεωτική την σύμβαση του επισιτισμού.

Δείτε τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν για παράδειγμα ,αν η απόφαση της ΣΙΔΕΝΟΡ, θυγατρική της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που έθεσε τους εργαζομένους της σε πέντε εργοστάσια σε προσωρινή διαθεσιμότητα, πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Υπάρχουν δυνατότητες, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν πια για το 2020. Επιπλέον συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Είναι αναγκαίο ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις. Η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο ύψους 1 δις ευρώ. Ας προβληματιστούμε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξαγγέλλουν ανάλογα προγράμματα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ τους.

Τουρισμός: Είναι ώρα να μπει στο τραπέζι ένα πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του.

Μένουν ακάλυπτοι δεκάδες χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

paron.gr

 


Σχολιάστε εδώ