Ενός κακού μύρια έπονται… Η πανδημία του Covid-19 δεν έρχεται μόνη της
Με τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού είναι δυνατόν να προκληθούν ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, επισήμανε και προειδοποίησε το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι φετινές σοδειές είναι πλούσιες και μάλιστα παραπάνω απ’ ό,τι περίμεναν. Η έλλειψη όμως εργατών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών καθώς και οι προστατευτικές πολιτικές, όπως δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών, σημαίνει πως τις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως θα εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, προειδοποιεί ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων. Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο», ανέφερε ο ίδιος.
Επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην τάση να προστατεύσουν τη δική τους παραγωγή και τον εφοδιασμό τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές. Επικαλέστηκε δε την περίπτωση του Καζακστάν, που –σύμφωνα με το Bloomberg– απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου, επιβάλλοντας ακόμα περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά (μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες). Επιπλέον, το Βιετνάμ, τρίτος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλεύρων στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.
«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία μεταβλητότητα. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό ακριβώς παρατηρούμε στις επισιτιστικές κρίσεις», επισήμανε ο Τορέρο και πρόσθεσε:
«Ενώ οι προμήθειες τροφίμων ‘‘τρέχουν’’ κανονικά μέχρι στιγμής στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα προβλήματα μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται τις επόμενες εβδομάδες και να ενταθούν τους επόμενους δύο μήνες, την εποχή που ωριμάζουν τα βασικά φρούτα και λαχανικά. Τα προϊόντα αυτά είναι ευπαθή και αναλώσιμα, γι’ αυτό και χρειάζονται έμπειρους εργάτες για έγκαιρη συγκομιδή και άμεση κατανάλωση».
«Πρέπει να προσέχουμε να μη σπάσουμε την πολύτιμη αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουμε σύντομα προβλήματα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά», προειδοποίησε ο Τορέρο.Όσο οι κυβερνήσεις επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την κυκλοφορία, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αξιοποίηση εποχικών εργατών για την καλλιέργεια και συγκομιδή βασικών αγαθών.
Η επόμενη μέρα, αν τα καταφέρουμε να γλιτώσουμε από την επιδημία, αναμένεται εφιαλτική, με επισιτιστικό παγκόσμιο πρόβλημα.