Όλες οι χώρες της ΕΕ βάζουν το χέρι στην τσέπη

Όλες οι χώρες της ΕΕ βάζουν το χέρι στην τσέπη

Με τη φτωχή Ελλάδα να πρωτοπορεί με άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 3,8 δισ. ευρώ και με το τελικό κόστος όλων των μέτρων στα 10 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και κοινοτικά κονδύλια, άνοιξαν τα Ταμεία τους και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της οικονομίας τους.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε σχέδια χρηματοδότησης στους επόμενους μήνες πολλών δισ. ευρω όπως η Γερμανία δίνει 600 δισ. ευρώ, η Γαλλία 345 δισ. ευρώ, η Ιταλία άρχισε με 25 δισ. ευρώ και κρατικοποίηση της Alitalia και η Ισπανία με 200 δισ. ευρώ.

Ύφεση από 8% έως 12%!

Οι προβλέψεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία είναι ύφεση μέχρι 8%, που συγκρίνεται με το 9,2% που είχαμε το 2011, στο ζενίθ της κρίσης χρέ­ους. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις της Capital Economics είναι για 3,5% το α’ τρίμηνο και κο­ντά στο 12% το β’ τρίμηνο. Για το δε γ’ και δ’ τρίμηνο η ύφεση θα κινηθεί στο 6,5%.

Θα «κοκκινίσει» η οικονομία μας…

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πόσα σκαλοπάτια θα κατρακυλήσει η οικονομία μας, με δεδομένο και το ότι κανένας από τους διεθνείς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εγκεφά­λους δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις από τη μη εξυ­πηρέτηση των δανείων, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Και οι πρώτες εκτι­μήσεις είναι ότι ο… κορονοϊός θα δημιουργήσει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ύψους μέχρι και 10 δισ. ευρώ.
Από τα μεγάλα αγκάθια που έχει η οικονομία μας είναι και οι 440.000 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον ιό.

Μεγάλο θύμα ο τουρισμός – Θα χαθούν 18 δισ. ευρώ

Από κει που σχεδόν είχαν αρχίσει οι χοροί για την… άνοιξη του τουρισμού, από τον οποίο τα έσοδα υπολογίζονταν σε πάνω από 18 δισ. ευρώ, όλα πλέον έχουν καταρρεύσει. Λόγω κορονοϊού, έχουν βουλιάξει οι αεροπορικές εταιρείες, με πρώτη την Aegean, και όλα τα κρουαζιερόπλοια.

Και μαζί και όλες οι επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ταβέρνες, γιοτ, λεωφορεία κ.ά.), συν τα νησιά και οι παραθαλάσσιες πε­ριοχές, που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 9.971 ξενοδοχειακές μονάδες με 433.688 δωμάτια και 856.347 κλίνες, σύμφω­να με τα στοιχεία για το 2019 του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Αυτά τα 9.971 ξενοδοχεία, μαζί με τα διαμερίσματα και τις παραθεριστικές κατοικίες που δίνονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, φιλοξένησαν πέρυσι πάνω από 30.000.000 ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν γύρω στα 18 δισ. ευρώ, ήτοι το 9% του ΑΕΠ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ