Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας και τη στήριξη εργασίας και οικονομίας – (video)

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας και τη στήριξη εργασίας και οικονομίας – (video)

Ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Οικονομία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Αλέξη Χαρίτση, στην πρώτη τηλε-ενημέρωση των Πολιτικών συντακτών που εγκαινίασε σήμερα η Κουμουνδούρου με τη συμμετοχή και του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού. 

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτονόητες, προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση που έχει δείξει επικίνδυνη ολιγωρία, καταρχάς:

1. Στον πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του ΕΣΥ με όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

2. Στην άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, το κατάφεραν μέσα από μαζικά τεστ, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα χιλιάδες συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

3. Στην άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι σε απλές εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.

4. Στην επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1000 γιατροί) και ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

5. Στην επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία για το που και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία.

6. Στην ενσωμάτωση, και αυτό είναι πολύ κρίσιμο, όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στο συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

7. Στην αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο, είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος. Και φυσικά, η επίταξη λόγω της κρίσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.

8. Στην προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορονοϊό. Αν και μπορεί να διενεργεί πάνω από 1.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας παρά τις διαρκείς παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κάνει τίποτα. Αντίθετα, εξαντλεί τις πρωτοβουλίες του σε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τεστ επί πληρωμή μόνο όσοι έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα.

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό που αναδύεται με εμφατικό τρόπο από τη δίνη της μεγάλης περιπέτειας που βρισκόμαστε: αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη δοκιμασία της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται ξανά – ύστερα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας – αντιμέτωποι με την ανασφάλεια που προκύπτει από χιλιάδες απολύσεις, αναγκαστικά λουκέτα και τη βίαια διακοπή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, βλέπουν την κυβέρνηση να επιδίδεται σε έναν διαγωνισμό προχειρότητας (σας θυμίζω το πρόσφατο αλαλούμ με την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών), αναποτελεσματικότητας και πανηγυρικής αναγγελίας παρεμβάσεων που δεν επαρκούν ούτε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των πολιτών, αλλά ούτε και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα.

Ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους και κυρίως πρώτα απ όλα στην κυβέρνηση: δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια παροδική κρίση ούτε με μία μικρή ανατάραξη της οικονομίας. Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια, δομική πρόκληση.

Και για αυτό, πρέπει να δράσουμε τώρα, με τρόπο αποφασιστικό και τολμηρό.

Η μόνη δυνατότητα για να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η κοινωνία χρειάζεται οριζόντια μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης σήμερα, ώστε να μπορέσει να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του αύριο.

Και οι δυνατότητες πλέον υπάρχουν.

Προκύπτουν από την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, από το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η συλλογική προσπάθεια του λαού μας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το διεθνές παράδειγμα των προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται σε μια σειρά από χώρες αυτή τη στιγμή που μιλάμε και έχουν ως στόχο την αξιοπρέπεια και την ευημερία των εργαζόμενων και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Εάν λοιπόν η κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα ρότα και δεν προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τώρα, τότε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία.

Στο έδαφος αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει 6 αυτονόητα μέτρα:

1. Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν εν μέσω πλήρους υποχώρησης της δραστηριότητάς τους. Χώρες της ΕΕ που επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πράττουν το αυτονόητο, για να μη βρεθούν με στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδων νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων.

2. Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.

3. Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4. Να σχεδιάσει επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές πρόγραμμα του 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί στο 0,5% του ΑΕΠ.

5. Να παρατείνει τώρα η κυβέρνηση την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο να λέμε “μένουμε σπίτι” –και ορθώς το λέμε βεβαίως– και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω ακριβώς αυτής της κρίσης.

6. Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω αυτής της μεγάλης κρίσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα.

Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Ολοκληρώνω εδώ την εισήγηση μου και θα δώσω τον λόγο στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Ανδρέα Ξανθό για να κάνει την εισήγησή του για τα ζητήματα της Υγείας.


«Σας καλωσορίζω σε μία νέα πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως στόχο να συμβάλλουμε από τη δική μας πλευρά στη μεγάλη μάχη της ελληνικής κοινωνίας – μία μάχη στην οποία το κατεπείγον του ιατρικού μετώπου συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη πρόκληση της μετάβασης στην “επόμενη μέρα” της πανδημίας» ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης στην αρχή του λόγου του.

«Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ των προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας και υπήρξε το κόμμα εκείνο που με τον πιο εμφατικό τρόπο ζήτησε να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Σας θυμίζω επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς, εγκαίρως, πήρε την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός Παρατηρητηρίου για την πανδημία, το οποίο με συστηματικό τρόπο καταγράφει τις προτεραιότητες που προκύπτουν στην καθημερινότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας. Υπενθυμίζω, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε εκείνη η πολιτική δύναμη στη χώρα μας που υπερασπίστηκε και θωράκισε το δημόσιο σύστημα υγείας, τον κύριο πυλώνα της σημερινής μεγάλης μάχης, όταν στελέχη της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης ζητούσαν ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών γιατί δήθεν “πλεονάζουν”.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή αυτής της μεγάλης, πρωτοφανούς και παγκόσμιας δοκιμασίας.

Το πρώτο, προφανώς, μέτωπο αφορά την ίδια την καταπολέμηση της επέκτασης της νόσου.

Και θα μου επιτρέψετε εδώ να εκφράσω ένα ολόψυχο ευχαριστώ στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Να εκφράσω επίσης την ευχή όλων μας, όσοι και όσες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας λόγω της νόσου να είναι πολύ σύντομα πίσω σπίτι τους και στις οικογένειες τους. Και να εκφράσω και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες εκείνων που έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο αυτές τις δύσκολες ώρες.

Είναι σαφές πλέον, σε παγκόσμια κλίμακα, ότι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας οφείλει να είναι η αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη στήριξη του ΕΣΥ. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιμένει να εξαντλεί τη ρητορική της στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Αυτή είναι βεβαίως υπαρκτή, αλλά ούτε μπορεί ούτε πρέπει να επισκιάζει την ευθύνη της κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας άλλωστε έχουν συμμορφωθεί, με υποδειγματικό τρόπο θα έλεγα και με πολύ καλύτερο τρόπο απ ότι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης με τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα.

Βρισκόμαστε ήδη ενάμιση σχεδόν μήνα μέσα στην κρίση της πανδημίας και η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην ευθύνη της συντεταγμένης Πολιτείας για άμεση θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ» κατέληξε.


Σχολιάστε εδώ