Covid-19: Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν θα μπορούν να λάβουν περίθαλψη

Covid-19: Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν θα μπορούν να λάβουν περίθαλψη

♦ ♦ Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν θα μπορούν να λάβουν περίθαλψη αν νοσήσουν από τον νέο κορονοϊό διότι δεν έχουν εθνικότητα, ενισχύοντας την εξάπλωση της επιδημίας, προειδοποιούν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι απάτριδες που βρίσκονται στο έδαφός τους θα έχουν δωρεάν ιατρική βοήθεια και ότι θα έχουν την δυνατότητα αυτοαπομόνωσης χωρίς την απειλή της σύλληψης και κράτησης. «Τα συστήματα υγείας βασίζονται όλα στην εθνικότητα. Αν είσαι άπατρις, είσαι αόρατος απέναντι στο κράτος, αλλά δεν είσαι αόρατος απέναντι στον ιό», προειδοποιεί ο Τζόσουα Καστελίνο, εκτελεστικός διευθυντής του Minority Rights Group International.

♦ ♦ Εγκαινιάσθηκαν οι νοσοκομειακές πτέρυγες για ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα σε δυο εβδομάδες σε χώρους της πρώην έκθεσης του Μιλάνου. Έχει ολοκληρωθεί μονάδα εντατικής θεραπείας με 170 κλίνες χάρη στην ακούραστη προσπάθεια εργατών, τεχνιτών και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι δούλεψαν αδιάκοπα, νύχτα μέρα. Προβλέπεται ότι θα προσφέρουν το έργο τους 500 γιατροί και περίπου 1.000 νοσηλευτές, υπό τον συντονισμό της πανεπιστημιακής πολυκλινικής του Μιλάνου.

♦ ♦ Η Νότια Κορέα θα επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα για δύο εβδομάδες για όποιον έρχεται από το εξωτερικό.Η νέα υποχρεωτική απομόνωση για όλους τους αφιχθέντες από το εξωτερικό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσουνγκ Σιε-κιούν σε κυβερνητική σύσκεψη. Το μέτρο θα ισχύει και για τους πολίτες της Νότιας Κορέας.

♦ ♦ Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα στη βόρεια Ινδία, αφού ενδέχεται να μολύνθηκαν όλοι τους από τον SARS-CoV-2 από έναν Σιχ γκουρού ο οποίος υπέκυψε στην ασθένεια και φέρεται ότι ήταν «υπερδιασπορέας» του νέου κορονοϊού. Μετά την επιστροφή του από την Ιταλία (το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη) και τη Γερμανία, ο 70χρονος γκουρού πήγε να κηρύξει στο κρατίδιο Παντζάμπ. Λίγο αργότερα ασθένησε και πέθανε. Ο θάνατός του σήμανε συναγερμό.

♦ ♦ Η Κούβα έστειλε το περασμένο Σάββατο 39 στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της στο πριγκιπάτο της Ανδόρας, τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ιταλία, στην οποία η κυβέρνηση της νήσου προσφέρει βοήθεια στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Θα πάνε «σε μια χώρα που τους έχει ανάγκη, είναι μια απόφαση που πήραν προσωπικά και εθελοντικά», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Χόρχε Ντελγάδο, διευθυντής των κουβανικών υπηρεσιών διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

♦ ♦ Τα Τίρανα στέλνουν γιατρούς και νοσηλευτές για να βοηθήσουν την Ιταλία. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα θα καταβάλει 11 εκατομμύρια λέκ (περίπου 90 χιλιάδες ευρώ) για να πληρώσει τους 30 εθελοντές οι οποίοι θα εργαστούν για έναν μήνα στην περιοχή του Μπέργκαμο, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η Ρώμη βοήθησε την Αλβανία στις κρίσεις που αντιμετώπισε μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Περίπου 400.000 Αλβανοί ζουν και εργάζονται στην Ιταλία.

Οι ειδήσεις προέρχονται από το ΑΠΕ


Σχολιάστε εδώ