Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Τσίπρα: «Μάζεψε τους ακραίους»

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Τσίπρα: «Μάζεψε τους ακραίους»

-Θολώνουν το στίγμα του κόμματος

Μαζεύει τα «φάλτσα» των στελεχών του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που φαίνεται αποφασισμένος να πορευτεί με ψυχραιμία και προγραμματική αντιπολίτευση και συγκροτημένη κριτική έναντι της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα της υγείας, λόγω της κρισιμότητας με την πανδημία.

Με τις διαδικασίες του συνεδρίου να έχουν παγώσει λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σταθερά και όσο το επιτρέπουν οι δυσκολότατες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης στο άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία και στην προσέγγιση του κρίσιμου κεντρώου χώρου (την Κεντροαριστερά πρωτίστως, αλλά και την Κεντροδεξιά).

Μαζεύει τα «φάλτσα» ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάει αυτό το εγχείρημα μέχρι τέλος, με όσους θελήσουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, όπως έχει γράψει πολλές φορές το «Π», ενώ πλέον πυκνώνουν οι εισηγήσεις που δέχεται από συνεργάτες και συνομιλητές του «να καθαρίσει το τοπίο και το στίγμα του κόμματος από ακραίες φωνές, που μόνο ζημιά κάνουν αυτήν την δύσκολη περίοδο».

Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (μέσω τηλεδιάσκεψης) έθεσε ανοιχτά το θέμα με τα «φάλτσα» και τις «κορόνες» από στελέχη του κόμματός του, επιχείρησε να σφίξει κι άλλο τα λουριά και να μαζέψει όλους εκείνους που με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους θόλωσαν το στίγμα του κόμματος και την προσπάθεια που καταβάλλεται.

Ζήτησε καθαρό στίγμα
Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως ένα τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ζητά σκληρή και επιθετική αντιπολίτευση, ωστόσο φέρεται να είπε πως δεν είναι δυνατόν κάποιες φωνές να χαλούν το κλίμα. Έκανε δε λόγο για άστοχες δηλώσεις κάποιων στελεχών που δημιουργούν προβλήματα με τον κόσμο. Παρά τους προβληματισμούς που υπήρξαν πέρασε η γραμμή Τσίπρα και μάλιστα χωρίς περαιτέρω αντιρρήσεις.

Το στίγμα μάλιστα που εξέπεμψε η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρά τα φάλτσα και τις δυσαρέσκειες που δημιουργήθηκαν για ατυχείς δηλώσεις, ήταν το στίγμα μιας εποικοδομητικής και όπου χρειάζεται μαχητικής αντιπολίτευσης ειδικά στο κρίσιμο μέτωπο της Υγείας. Και όλα αυτά στον έντονο απόηχο της κόντρας με την κυβέρνηση αλλά και της εσωκομματικής αναταραχής που δημιουργήθηκε με την ανάρτηση του δημοσιογράφου και μέλους του γραφείου Τύπου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Καψώχα αλλά και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος ανέβασε γελοιογραφία με το ίδιο σχόλιο.

Πίεση στην κυβέρνηση για να στηριχθεί το ΕΣΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Πολιτικής Γραμματείας επεσήμανε πως «αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να προσληφθούν άμεσα νοσηλευτές και γιατροί, να αυξηθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας. Θα σταθούμε αρωγοί με εποικοδομητικές προτάσεις στη μάχη για την προστασία της ζωής αλλά και αυστηροί κριτές στον βαθμό που δεν υλοποιούνται αποτελεσματικά μέτρα από την κυβέρνηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Τόσο στο μείζον θέμα της δημόσιας υγείας, όσο και σε μια σειρά από άλλα θέματα πρώτο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να υπάρχει ενιαία και σαφής πολιτική γραμμή. Συνεργάτες, συνομιλητές αλλά και στελέχη που στηρίζουν τη γραμμή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως ο κόσμος, ειδικά σε τέτοιες τραγικά δύσκολες συγκυρίες, δεν θέλει φωνές, αλλά χρήσιμες προτάσεις.

Σημείωναν δε πως είναι ένα πράγμα να βάζεις πλάτη στην κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη υγειονομική κρίση και είναι κάτι διακριτό και αποδεκτό από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να επικε­ντρώνεις την κριτική και να πιέζεις την κυβέρνηση για ισχυρή στήριξη και εμπροσθοβαρή μέτρα στο δημόσιο σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό, που σηκώνουν όλο το βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το «μαξιλαράκι»
Στην Πολιτική Γραμματεία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά θέματα, από την πολιτική και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία έως τα εργασιακά, το μέτωπο της οικονομίας και τη στάση της ΕΕ.

Αν και στο τέλος βρέθηκε συνθετική λύση, που πέρασε ομόφωνα, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα με το περιβόητο «μαξιλαράκι» των 37 δισ. και το πώς από αυτό μπορούν να πέσουν χρήματα για να στηριχθεί η δημόσια υγεία και η πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος συμφώνησαν μεν ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με αυτό το «μαξιλαράκι», χωρίς όμως να αποσαφηνίζουν με ποιον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Σε πορεία αποσύνθεσης η Ενωμένη Ευρώπη
Δραματικοί τόνοι, ωστόσο, επικράτησαν στην τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας για τη στάση της Ευρώπης, τις νέες ενστάσεις για την έκδοση ευρωομολόγου, τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας αλλά και τη διαφαινόμενη ύφεση στην οικονομία, μετά τις περιπέτειες της χρηματοοικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, όλοι σχεδόν οι μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν θα μπορέσει πλέον η Ευρώπη να πορευθεί ενιαία ή οδεύει προς διάσπαση, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης για να αντιμετωπιστεί η φονική πανδημία, αλλά καθίσταται κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν πρόκειται για μια ακόμα φορά να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις χώρες που πλήττονται και μετρούν εκατόμβες νεκρών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δυστυχώς είναι ακόμη πιο δυσάρεστα και η χώρα αποδεικνύεται ουραγός στη Ευρώπη σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως ένα μοντέλο εργασιακής ανασφάλειας, απολύσεων και μισών μισθών». Πρόσθεσε δε τα εξής:

«Αν επιμείνουν σε ημίμετρα και δεν λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της ύφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι».

Όσοι, πάντως, έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Γερμανίας, μετά την αντίδρασή της να μη δεχθεί το αίτημα για έκδοση ευρωομολόγου, καθώς διεμήνυσαν πως η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση.

«SOS» για τα νησιά
Στο μεταξύ, αρκετά στελέχη έθεσαν με προσεκτικό τρόπο το θέμα των κέντρων φιλοξενίας και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, πρωτίστως στα νησιά, τονίζοντας πως αν υπάρξει κάποιο θέμα με κρούσμα τότε θα προκληθεί μεγάλη ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό και πιθανότατα θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις και πολιτικές παρενέργειες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ