Σε καραντίνα και ο τουρισμός!
-Ζητούν πάγωμα των δανείων και των φόρων οι τουριστικές επιχειρήσεις
-Πρόβλημα ο έλεγχος των τουριστών
Με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί η τουριστική σεζόν, με άμεση συνέπεια χιλιάδες… θέσεις ανεργίας, κυβέρνηση και τράπεζες φοβούνται έκρηξη των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού.
Δεδομένου ότι η κατάσταση ήταν δυσχερής πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία –27,7% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια–, με την αναστολή της λειτουργίας και την κατακόρυφη μείωση του τζίρου τα πράγματα εύκολα μπορεί να τεθούν εκτός ελέγχου.
Προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει προτείνει (ζητήσει) από την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων έχει ζητήσει να «παγώσει» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες όλων ανεξαιρέτως των τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης, να ανασταλεί ή να μειωθεί στο 50% η προκαταβολή του φόρου και να «παγώσει» μέχρι τουλάχιστον τις 31 Μαΐου η καταβολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.
Προϊόντος του χρόνου και καθώς κανείς δεν μπορεί να δει φως στην… άκρη του τούνελ της πανδημίας, εντείνονται οι ανησυχίες και εξαπλώνεται η απαισιοδοξία στον κόσμο του τουρισμού. Ενώ αρχικά υπήρχε η ελπίδα ότι η κατάσταση θα ομαλοποιείτο αρχές Απριλίου και δεν θα χανόταν η περίοδος του Πάσχα, κυρίως για τον εγχώριο τουρισμό, οι προσδοκίες μετατέθηκαν για τον Μάιο. Καθώς όλα δείχνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον Ιούνιο, παράγοντες της τουριστικής αγοράς μιλούν πλέον για σεζόν δύο μηνών, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Και αυτό υπό προϋποθέσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια ακριβώς θα είναι τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν κλείσει η περίοδος των απαγορευτικών μέτρων. Αν δηλαδή θα ανακάμψει και σε ποιον βαθμό η τουριστική κίνηση, δεδομένου ότι τα πάντα θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ του μηδενός.
Οι μεγάλοι tour operators έχουν αναστείλει όλα τα πακέτα τόσο για ομαδικές, όσο και για ατομικές διακοπές, ενώ δεν ισχύουν και τα συμβόλαια που είχαν κλείσει με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Από την άλλη, η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει πληγεί κάθε χώρα από τον κορονοϊό, τις απώλειες θέσεων εργασίας, τη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών τους κ.λπ.
Υπάρχει, τέλος, και μια παράμετρος που επισημαίνεται κυρίως από παράγοντες του χώρου της Υγείας: Πώς θα γίνει ο έλεγχος των χιλιάδων τουριστών από το εξωτερικό που θα επισκεφθούν τη χώρα μας για το ενδεχόμενο να μεταφέρουν εδώ τον κορονοϊό; Η πλειοψηφία τους φτάνει κατά κανόνα με πτήσεις τσάρτερ στα νησιά, που σημαίνει ότι στα εκεί αεροδρόμια πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για την εξέταση των ξένων τουριστών. Που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή.