Σωτήρης Τσιόδρας: Δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, είμαστε ακόμα στην αρχή της μάχης

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


«Η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους. Έως τώρα δεν δείχνει σημάδια επιθετικής αύξησης», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης γύρω από την πανδημία του κορονοϊού. Προσθέτοντας όμως τα εξής:

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είμαστε ακόμα μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης. Ο καθένας από τη δική του μεριά οφείλει να βοηθήσει. Ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Το είδαμε και με τον γερμανό επισκέπτη καθηγητή. Εκεί εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα. Μια επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με τη λοίμωξη από τον νέο ιό και για την οποία είναι σε επαγρύπνηση τις τελευταίες ημέρες όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται τις περιπτώσεις της νόσου».

Στη χώρα μας μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα είχαμε 966 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία είναι διασωληνωμένα 65 άτομα, ενώ 28 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη. Παράλληλα όμως οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός των πραγματικά νοσούντων παραμένει άγνωστος, ωστόσο εκτιμάται περίπου στα 10.000 άτομα, τα οποία έχουν ήπια συμπτώματα, που δεν έχουν γίνει αντιληπτά από τους πάσχοντες.

Προκειμένου, λοιπόν, να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα, είναι ακόμα απαραίτητα τα προληπτικά μέτρα προστασίας, τα οποία περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα και τον περιορισμό στο σπίτι.

Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση είναι πολύ υψηλός για ηλικιω­μένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, δηλώνει συνέχεια ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι «είναι ο πληθυσμός που πρέπει κατ’ εξοχήν να προστατευτεί, να ελεγχθεί και να πάρει θεραπεία όταν εμφανίσει τη νόσο».

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

• Αν ο πολίτης δεν έχει οικογενειακό γιατρό, μπορεί να απευθυνθεί σε δομή πρωτοβάθμια, είτε στο νοσοκομείο αναφοράς.

• Τα τεστ στις δημόσιες δομές γίνονται δωρεάν. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον πολίτη. Το κράτος μεριμνά έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα σημεία όπου ο πολίτης να μπορεί να κάνει τα τεστ χωρίς επιβάρυνση. Και βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι εφόσον απαιτείται να γίνει το τεστ θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη και η επιβάρυνση θα αφορά μόνο τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τη δωρεάν παραγωγή αντισηπτικών διαλυμάτων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του συστήματος σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Η παρασκευή των αντισηπτικών διαλυμάτων θα γίνει σε εργοστάσια παραγωγής των εταιρειών-μελών της ΠΕΦ που διαθέτουν τη σχετική άδεια, χρησιμοποιώντας τις ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Τελωνειακών Αρχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Παράλληλα η φαρμακοβιομηχανία Uni-Pharma SA ανακοίνωσε ότι αγόρασε ποσότητα πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και έχει ήδη προβεί σε παραγωγή του φαρμάκου Unikinon, που αναφέρεται ευρέως τον τελευταίο καιρό ως μια πιθανή επιτυχής θεραπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (SARS-Cov-2). Η Uni-Pharma SA θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο ελληνικό κράτος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ