Ο Covid-19 βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη ύφεση – Οι φόβοι της Ελλάδας

Ο Covid-19 βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη ύφεση – Οι φόβοι της Ελλάδας

– Για να μπορέσει η Ελλάδα να να ξεφύγει απο τη νέα και βαθύτερη κρίση χρειάζεται μια γενναία παρεμβαση στην οικονομία.

Η μάχη για την επόμενη ημέρα απο τον κορονοϊό ξεκίνησε στα οικονομικά επιτελεία, όπου οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πανδημία  θα προκαλέσει ύφεση παγκοσμίων διαστάσεων, πολύ χειρότερη από αυτή του 2008.

Τα πάντα έχουν καταρρεύσει, όλα βρίσκονται σε πτώση, οι αγορές η ναυτιλία η κατανάλωση βρίσκονται χωρίς καμία οικονομική δραστηριότητα με 3 δις ανθρώπων σε καραντίνα και τους ΟΗΕ και Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να μιλούν πλέον για απώλεια τουλάχιστον 25 εκατ. θέσεων εργασίας…

Μια ύφεση τεραστίων διαστάσεων μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές και οικονομικές εκρήξεις που δύσκολα θα αναστραφούν και οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο καλούνται να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Η λύση φαντάζει μονόδρομος, η εκτύπωση χρημάτων προκειμένου να αποφευχθεί ενα σπιράλ διχως επιστροφή.

Ηδη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιληφθεί το τι θα επικρατήσει μετά την πανδημία του κορονοϊού και προχωρούν σε παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να φτάσουν τα 7-8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Κάθε οικογένεια θα λάβει επιταγή 1.200 ευρώ, ενώ η FED κόβει ζεστό χρήμα προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την οικονομία.

Στην Ευρώπη, και η Γερμανία θα “ρίξει” στην οικονομία της περι τα 150 δισ. αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να συμφωνεί στην έκδοση ενός Ευρωπαϊκού ομολόγου επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος όπως όταν η Ελλάδα ικέτευε για σωτηρία αλλα η ΕΕ ποτέ δεν προχώρησε σε ένα ευρωομόλογο.

Στο τραπέζι των συνομιλιών φαίνεται να υπάρχει μια “δειλή” και αστεία πρόταση για χορήγηση 400-450 δις ευρώ με τη μορφή πιστοληπτικής γραμμής, δηλαδή μνημόνιο. Δεν θα έπρεπε να συζητείται καν ως σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Σε αυτή την κρίση η Ευρώπη δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ύφεση 2 ή 3ων χωρών που βρέθηκαν μια ανάσα πριν την πτώχευση και με την σκληρή λιτότητα, και τις πιστολιπτικές γραμμές στήριξης την απέφυγαν. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ίδια της την υπαρξή της.

Μέχρι στιγμής εκτός της γενναίας απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων 750 δις ευρώ, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές.

Κορονο-ομόλογο άμεσα!

Σήμερα θα συζητηθεί η πρόταση ηγετών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έκδοση κορονο-ομολόγου. Ουσιαστικά εννοούμε την εκτύπωση χρήματος προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη και η κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Μόνο με μια γενναία παρέμβαση θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από το σπιράλ του οικονομικού θανάτου που φέρνει η πανδημία


Τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζόμενων βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση αλλά απλά θα καθυστερήσουν το τσουνάμι που έρχεται ενώ τα 12 δις που θα εξασφαλίσει από το έκτακτο QE της ΕΚΤ δεν μπορούν να επαναφέρουν την οικονομία σε ενάρετη τροχιά.

Εκφράζονται ήδη ερωτήματα αλλα και φόβοι για το κατά πόσο θα αντέξουν οι τράπεζες, ειδικά σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα 2015 με εκροή καταθέσεων.


Σχολιάστε εδώ