Βουλιάζει και τα πλοία ο κορονοϊός!

Βουλιάζει και τα πλοία ο κορονοϊός!

Ο σταδιακός περιορισμός των δρομολογίων των επιβατικών πλοίων, που αποφάσισε η κυβέρνηση για να αποτρέψει τη διασπορά της πανδημίας, θα επιφέρει ένα ισχυρότατο πλήγμα στην ελληνική ακτοπλοΐα, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι προς τα νησιά μπορούν πλέον να ταξιδεύουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση. Αν μάλιστα θέσει σε εφαρμογή το ακραίο σενάριο της καθολικής απαγόρευσης, τότε οι επιπτώσεις για την ακτοπλοΐα θα είναι καταστροφικές.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό θα υποστούν τεράστιες οικονομικές ζημιές, ενώ ο περιορισμός των δρομολογίων προς τη νησιωτική χώρα θα συνοδευτεί με απολύσεις και μείωση των θέσεων εργασίας. Το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος αντιστοιχεί στο 20% της ετήσιας επιβατικής κίνησης και οι εμπλεκόμενοι φορείς θεωρούν ότι έχει ήδη χαθεί.

Το λουκέτο στα ξενοδοχεία και στους χώρους εστίασης θα υποχρεώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που σκόπευαν να ταξιδέψουν στα νησιά την περίοδο του Πάσχα να ματαιώσουν τα σχέδιά τους. Με βάση τις εκτιμήσεις-προβλέψεις των επιστημόνων, ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί και το τρίμηνο του καλοκαιριού (Ιούνιος – Αύγουστος), σε μια περίοδο όπου καταγράφεται το 60% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λάβει τέλος η περίοδος των περιοριστικών μέτρων (καραντίνα) και ποια μορφή θα έχουν πάρει μέχρι τον Μάιο, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα μπορούν να προγραμματίσουν τις θερινές διακοπές τους. Η προειδοποίηση δε των γιατρών ότι ορισμένα από τα μέτρα προφύλαξης θα παραταθούν και στη διάρκεια του καλοκαιριού κάνει ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που ενδεχομένως θα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των δρομολογίων των πλοίων.

Στην έσχατη δε περίπτωση θα προβεί και σε καθολική απαγόρευση (εξαίρεση όσα μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα), σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τη διασπορά της πανδημίας και στη νησιωτική Ελλάδα από τους ταξιδιώτες που εγκαταλείπουν την ηπειρωτική χώρα για να… γλιτώσουν από τον κορονοϊό.

Ήδη φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς κατά δεκάδες φτάνουν στα νησιά ταξιδιώτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ