Στην εντατική η οικονομία
Είμαστε μπροστά σε ένα έτος αβεβαιότητας…
-Τονωτική ένεση τα 12 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
-Μηδενική ανάπτυξη βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος!
Συναγερμό χτύπησε την περασμένη Τετάρτη το Χρηματιστήριο στο Μαξίμου, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου εκτινάχθηκε πάνω από 300% μέσα σε 20 μέρες.
Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου δεκαπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 3,7% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα, το δε δεκαετές ξεπέρασε το 4% (έναντι μείον 0,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι ασθενής και αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, μεγάλη ανεργία και υψηλό δανεισμό, συν την κατάρρευση του τουρισμού, που είναι μεγάλο πλήγμα.
Πάει η ανάπτυξη
Με τη δραματική αυτή εξέλιξη της οικονομίας, στην οποία σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο κορονοϊός, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της έκθεσης της ΤτΕ, η ανάπτυξη το 2020 θα είναι μηδενική, ως συνέπεια της καραντίνας στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία. Πριν από την πανδημία, τον Φεβρουάριο, η Τράπεζα προέβλεπε ανάπτυξη 2,4% για το 2020.
Οι μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα προοιωνίζονται ένα έτος αβεβαιότητας, με την έκθεση να χτυπάει καμπανάκι για μέτρα στοχευμένα στη στήριξη της ρευστότητας.
Κ. Μελάς: Ας όψεται ο κορονοϊός…
Ρωτήσαμε τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστα Μελά ποιοι είναι οι λόγοι, οι λάθος επιλογές, οι πολιτικές που άφησαν τις πόρτες ανοιχτές και πρόσφεραν το κατάλληλο έδαφος στον κορονοϊό για να φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα μας, και όχι μόνο.
Και η απάντησή του ήταν σταράτη: «Η επέλαση του κορονοϊού και στη χώρα μας ανέδειξε με σαφή τρόπο τα προβλήματα που εξακολουθούν να ενυπάρχουν στην ελληνική οικονομία, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί μακροχρόνια προσπάθεια:
√ το υψηλό δημόσιο χρέος, το κόστος αναχρηματοδότησης του οποίου υπόκειται στις βίαιες διακυμάνσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών,
√ το υψηλό ιδιωτικό χρέος (που πιθανότατα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο),
√ την υψηλή ανεργία (που και αυτή θα αυξηθεί περαιτέρω),
√ τη χαμηλή επενδυτική δαπάνη,
√ τη σημαντική εξάρτηση από τα έσοδα του τουρισμού (που θα είναι πολύ μικρότερα),
√ την ανεπάρκεια του τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα καθήκοντά του, παρά τις πολλαπλές αναχρηματοδοτήσεις, και την ύπαρξη τεράστιου όγκου μη αποτελεσματικών δανείων,
√ τη χαμηλή παραγωγικότητα και τη στενή παραγωγική βάση.
Τα εγγενή αυτά προβλήματα έρχονται πλέον στην επιφάνεια με έναν τρόπο που καθιστά δύσκολη την παρούσα συγκυρία αλλά και εξαιρετικά δύσκολη την επανένταξή τους σε έναν νέο σχεδιασμό ανάσχεσης της κρίσης και μελλοντικής επανόδου στη μεγέθυνση της οικονομίας.
Από τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το 2020 εκτιμάται μηδενική μεγέθυνση του ΑΕΠ (φαντάζομαι ως υπουργός αναφέρεται στο ευνοϊκότερο σενάριο), γίνεται ευθέως αντιληπτή η σωρεία των προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει για ακόμη μία φορά ο ελληνικός λαός, μετά από δέκα χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής».