Σφίγγει την «τανάλια» σε Έβρο και Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Οι Ευρωπαίοι καλοπιάνουν τον Ερντογάν και η Άγκυρα αποθρασύνεται

-Και ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου στα σύνορα

Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να χαϊδέψουν και πάλι τον Ερντογάν, καθώς εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού το μόνο που δεν επιθυμούν είναι να ανοίξουν νέο μέτωπο στο Μεταναστευτικό. Έτσι, όπως διαπιστώθηκε και στην περίφημη τηλεδιάσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν (όπου προστέθηκε, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας, και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον), παρά τις κάποιες ενστάσεις του γάλλου Προέδρου, το κλίμα που διαμορφώθηκε από την κ. Μέρκελ είναι προς την κατεύθυνση ικανοποίησης κάποιων εκ των απαιτήσεων του τούρκου ηγέτη.

Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι –για διαφορετικούς λόγους τώρα, από ό,τι το 2016– δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να υποκύψουν και πάλι στον εκβιασμό του Ερντογάν, κάτι που αποθρασύνει τον τούρκο ηγέτη, ο οποίος βλέπει ότι διαθέτει το πλέον αποτελεσματικό όπλο έναντι της Ευρώπης, τη βαλβίδα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, που τρομάζει κάθε φορά την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Έτσι, χωρίς να τεθεί καν ως προϋπόθεση για τη συζήτηση με την ΕΕ η άμεση απομάκρυνση όλων των μεταναστών που έχουν στοιβαχθεί στον Έβρο, στην τουρκική πλευρά των συνόρων, και υποβάλλουν σε καθημερινή δοκιμασία τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις δυνάμεις της Αστυνομίας, η κ. Μέρκελ φαίνεται ότι επιλέγει για μία ακόμη φορά την εύκολη λύση της δέσμευσης, δηλαδή, χορήγησης νέας οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αναγκών από το Προσφυγικό, που μπορεί να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ, όσα περίπου είχαν προβλεφθεί να δοθούν στην Τουρκία και το 2016.

Καθώς, βεβαίως, η οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε ο κορονοϊός έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμη κι αν ληφθεί η απόφαση από τους ευρωπαίους ηγέτες, δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση εκταμίευση των ποσών αυτών. Και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έχει οδηγήσει την τουρκική οικονομία σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και βλέπει αυτά τα χρήματα ως μάννα εξ ουρανού, δεν θα εγκαταλείψει την τακτική άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα.

Η Τουρκία πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα δεν θα αντέξει την πίεση στα σύνορα και κυρίως στα νησιά, όπου δομές όπως η Μόρια αποτελούν πλέον και υγειονομικές βόμβες για τις τοπικές κοινωνίες.

Πάντως η αποφασιστική στάση της Αθήνας έχει χαλάσει το αρχικό σενάριο του Ταγίπ Ερντογάν, που ήλπιζε ότι με αιφνιδιασμό θα πέρναγε στο ελληνικό έδαφος μερικούς χιλιάδες μετανάστες και κάποιοι από αυτούς θα έφθαναν στην Αυστρία ή στη Γερμανία, ασκώντας έτσι πολιτική πίεση και στις κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Η Ελλάδα άντεξε την πίεση και η στάση του Ερντογάν δίνει επιχειρήματα για να αλλάξουν οι εντυπώσεις, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται το Μεταναστευτικό αλλά και για να εμπεδωθεί αυτό που χρόνια υποστηρίζει η χώρα μας, ότι τα σύνορά της είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Η ανάπτυξη δυνάμεων από ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Αυστρία, στον Έβρο, συμβάλλοντας στις προσπάθειες των Ελληνικών Δυνάμεων να κρατήσουν κλειστή τη συνοριακή γραμμή, είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά έχει και πρακτικά οφέλη, καθώς πλέον οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει στον Έβρο.

Αυτή η εξέλιξη έχει ενοχλήσει προφανώς την Τουρκία, η οποία έχει αναβαθμίσει την παρουσία της στην περιοχή, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο καθημερινά πραγματοποιεί πτήσεις κατά μήκος του Έβρου ένα από τα οπλισμένα drones τουρκικής κατασκευής «Bayraktar» (από το όνομα της οικογένειας του γαμπρού του κ. Ερντογάν, η οποία έχει αναλάβει και το πολυδάπανο πρόγραμμα ανάπτυξης τουρκικών drones).

Οι Τούρκοι μάλιστα έδωσαν στη συγκεκριμένη πτήση την κωδική ονομασία «1453», θέλοντας να δημιουργήσουν συνειρμούς με την Άλωση της Πόλης. Συγχρόνως, άλλο τουρκικό drone κάνει καθημερινά πτήσεις από τις εκβολές του Έβρου μέχρι και τη Ρόδο.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, η Τουρκία κάνει και ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, με παρεμβολές και με νέκρωση των κινητών τηλεφώνων στην περιοχή, θέλοντας να δυσχεράνει το έργο των ελληνικών δυνάμεων. Επιπλέον, συνεχίζει να διακινεί πληροφορίες ότι η διέλευση από τον Έβρο είναι εφικτή, συντηρώντας έτσι την «ελπίδα» σε χιλιάδες μετανάστες, που δεν αποχωρούν, αλλά αντιθέτως επιχειρούν (με τη βοήθεια και των τουρκικών αρχών) να δημιουργήσουν πρόχειρους, αλλά μόνιμους πλέον καταυλισμούς στα σύνορα.

Όμως οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι… μπροστά και δεν αφορούν μόνο το Μεταναστευτικό.
Ήδη έφτασε στην Τουρκία, σε λιμάνι της Μεσογείου, το «Kanuni», το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε η χώρα, το οποίο, αφού γίνουν οι αναγκαίες εργασίες, θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, χωρίς ακόμη να έχει ανακοινώσει πού θα κινηθεί. Τα δύο άλλα γεωτρύπανα παραμένουν στην Ανατολική Μεσόγειο και το ένα εξ αυτών κάνει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πάντως η Άγκυρα δείχνει τις διαθέσεις της σε κάθε ευκαιρία. Συστηματικά το τελευταίο διάστημα εκδίδει NAVTEX, με τις οποίες ακυρώνει ελληνικές NAVTEX για ασκήσεις ανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του ελληνικού FIR, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για περιοχή τουρκικής αρμοδιότητας για έκδοση NAVTEX. Και μάλιστα σπεύδει να εκδώσει δικές της NAVTEX για ασκήσεις στις ίδιες περιοχές.

Όχι εφησυχασμός
Η κρίση στον Έβρο και η δραματική τροπή που έχει πάρει η πανδημία του κορονοϊού δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγεί σε εφησυχασμό, καθώς ο στόχος της Τουρκίας παραμένει η επιβολή τετελεσμένων εις βάρος της Ελλάδας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Το μήνυμα αυτό άλλωστε θέλησε να στείλει με την τελευταία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, καλώντας την Ελλάδα «να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία και τη Λιβύη», όπου η όποια διαπραγμάτευση φυσικά δεν θα είναι άλλη από τον διαμοιρασμό της… ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: voria.gr


Σχολιάστε εδώ