Καμία επιχείρηση δεν θα κλείσει, καμία θέση εργασίας δεν θα χαθεί

Καμία επιχείρηση δεν θα κλείσει, καμία θέση εργασίας δεν θα χαθεί

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζητάει από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί

Σε καταστάσεις πανδημίας πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας αυτονόητα είναι η καλύτερη δυνατή προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες υ­γείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Οι συνέπειες ωστόσο από αυτήν την υγειονομική κρίση αγγίζουν ευρύτερους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, δοκιμάζοντας τις αντοχές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων.

Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού έχουν επίπτωση όχι μόνο στις επιχειρήσεις που υποχρεούνται να αναστείλουν τη λειτουργία τους, αλλά σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και όχι μόνο για όσο διαρκεί η αναστολή αλλά και αρκετά αργότερα.

Στην ελληνική πραγματικότητα, με την ιδιαίτερη σημασία της εποχικότητας και του τουρισμού αλλά και του ιδιαίτερου ρόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο κρίσιμα. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 98% των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα και προσφέρουν το 56% των θέσεων εργασίας.

Σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για 260.000 επιχειρήσεις με 1,2 εκατ. εργαζόμενους και επιπλέον 450.000 περίπου ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους.

Από αυτές τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), συστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων – e-shops έχει ενσωματώσει μόλις το 20%. Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνεται και μέρος των περίπου 100.000 επιχειρήσεων που παραμένουν και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, όπως αρτοποιεία, κρεοπωλεία, περίπτερα, εστιατόρια με delivery κ.λπ.

Για όλες τις άλλες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας ισοδυναμεί με ακαριαίο θάνατο, δεδομένου ότι το εισόδημα και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους βασίζεται αποκλειστικά σχεδόν στην καθημερινή τους λειτουργία.

Άλλωστε το 70% των πολύ μικρών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δεν κερδίζει ως μηνιαίο εισόδημα περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας θα χτυπηθούν από αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, με ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων να βρίσκονται αντιμέτωπες με πραγματική οικονομική καταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος του τουρισμού, καθώς και κλάδοι που βρίσκονται σε ευθεία διασύνδεση με αυτόν, όπως, π.χ., η εστίαση και το εμπόριο.

Μπροστά σε αυτήν την ιδιαίτερα δυσχερή πραγματικότητα, που ξεπερνά ακόμη και τα καταστροφικά για το επιχειρείν μνημονιακά χρόνια, απαιτούνται επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, με ορίζοντα πολύ πέρα από το επόμενο καλοκαίρι. Την ώρα που ιδιαιτέρως αυστηρές κυβερνήσεις, με την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως η Γερμανία, εξαγγέλλουν μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που ξεπερνούν τα 550 δισ., και χώρες όπως η Ισπανία κάνουν ήδη λόγο για την ανάγκη ενός παράλληλου προϋπολογισμού ανασυγκρότησης, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ λιγότερο τολμηρή στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με σαφώς βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και με επανάληψη αστοχιών του παρελθόντος, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας οφείλουν τώρα να δεσμευθούν σε έναν κεντρικό, εθνικό θα έλεγα, στόχο: «Καμία επιχείρηση δεν θα κλείσει και καμία θέση εργασίας δεν θα χαθεί εξαιτίας της πανδημίας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειαζόμαστε ένα πλάνο ανασυγκρότησης, ένα, τηρουμένων των αναλογιών, νέο Σχέδιο Μάρσαλ, με ορίζοντα τριετίας. Ένα σχέδιο που θα ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, θα κατευθύνει χρηματοδοτικά εργαλεία στην οικονομία, χωρίς τις αγκυλώσεις της κατεστημένης τραπεζικής γραφειοκρατίας, και θα αποτελέσει αφετηρία για την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αυτή η ιστορία δεν είναι απλά ζήτημα διάσωσης κάποιων επιχειρήσεων, είναι στοίχημα για την κοινωνική συνοχή και την επόμενη μέρα αυτής της χώρας.

Γιώργος Καββαθάς
Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και
Εμπόρων Ελλάδας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: freesunday.gr


Σχολιάστε εδώ