Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει το αίτημα για ευρωομόλογο

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει το αίτημα για ευρωομόλογο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε πως στο σημερινό Eurogroup θα τεθεί στο τραπέζι το αίτημα έκδοσης ενός τέτοιου ομολόγου του λεγόμενου Covid bond.

O τομεάρχηw Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρετει η αναγκαιότητα στήριξης του αιτήματος για ευρωομόλογο, ενώ όπως δήλωσε στο σημερινό Eurogroup (Τρίτη), θα τεθεί στο τραπέζι το αίτημα έκδοσης ενός τέτοιου ομολόγου του λεγόμενου Covid bond. Ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

Η αναλυτική δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει το αίτημα για ευρωομόλογο. Θα το πράξει;

Η έκδοση ευρωομολόγου είναι μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημερινό Eurogroup θα τεθεί στο τραπέζι το αίτημα έκδοσης ενός τέτοιου ομολόγου του λεγόμενου Covid bond. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, μέσω του Αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, έχει μάλιστα καταθέσει ήδη σχετική ερώτηση στην Commission. Το αίτημα αυτό στηρίζεται από την Ιταλία και την Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εξετάζει ήδη ως πρόταση. Ποιά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Θα λάβει θέση ή, για άλλη μια φορά, θα παραμείνει θεατής της συνεδρίασης; Καλούμε τον κ. Σταϊκούρα να θέσει σήμερα αυτό το ζήτημα μετ` επιτάσεως. Και σε αυτό το αίτημα θα έχει την στήριξή μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεννηματά: Οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν την έκδοση ευρωομολόγου -Χρειαζόμαστε ένα νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»


Παράλληλα, τον καλούμε να στηρίξει κάθε θέση για πιο επεκτατικά μέτρα, όπως το αίτημα των υπολοίπων χωρών του νότου ο ESM να παράσχει δανεισμό χωρίς όρους και μνημόνια, παρότι αυτό το εργαλείο φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί ανεπαρκές.

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα πιο επιθετικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, οι επιχειρήσεις, χρειάζονται «ζεστό χρήμα» ώστε να μην υπάρξει μια νέα κρίση χρέους όταν εξέλθουμε της υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα οφείλει να δώσει μάχη προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ελπίζω να μην θεωρηθεί και αυτή η θέση μαξιμαλιστική και λαϊκίστικη.


Σχολιάστε εδώ