Απέραντη φυλακή όλη η χώρα

Απέραντη φυλακή όλη η χώρα

Σε μια απέραντη φυλακή μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά η χώρα, καθώς η κυβέρνηση κλιμακώνει τα περιοριστικά μέτρα, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη διασπορά του κορονοϊού και ακολουθώντας την πρακτική άλλων χωρών. Μέτρα που κορυφώθηκαν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Η αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στο διάγγελμά του την περασμένη Πέμπτη ήταν προάγγελος και νέων επώδυνων μέτρων. «Από όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», επισήμανε.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν την επομένη σε λιμάνια και εθνικούς δρόμους έδειξαν ότι το μήνυμά του δεν βρήκε ανταπόκριση από μια σημαντική μερίδα πολιτών.

Κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού και κατά τις πληροφορίες έφερε πιο κοντά την απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το συγκεκριμένο σενάριο συζητιόταν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις αρχές της εβδομάδας, αλλά παρά τις επίμονες εισηγήσεις και τις παροτρύνσεις των στενών συνεργατών του ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στις προειδοποιήσεις και θα μείνουν στα σπίτια τους. Θέμα χρόνου είναι στο μεταξύ να επιβληθεί απαγορευτικό στις πτήσεις, ενώ τα αεροδρόμια της χώρας είναι ήδη κλειστά για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή και για τα δρομολόγια των πλοίων προκειμένου να ανακοπεί το ρεύμα εξόδου προς τη νησιωτική χώρα, καθώς κατά κύματα οι πολίτες εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα, θεωρώντας ότι έτσι θα προστατευθούν καλύτερα από την πανδημία. Κι αυτό παρά τις κατηγορηματικές και σε καθημερινό επίπεδο συστάσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε πρώτη φάση ο περιορισμός στις μετακινήσεις απαγορεύθηκε για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό το μέτρο να επεκταθεί και για τους μόνιμους κατοίκους, με την προοπτική κάποια στιγμή να γίνονται δρομολόγια μόνο για την τροφοδοσία των νησιών.

Στο μεταξύ άρχισαν σταδιακά να κλείνουν τα πάρκα της Αθήνας (Πεδίον Άρεως, Αττικό Άλσος κ.ά.), όπου, παρά τις προειδοποιήσεις, συνωστίζονταν πολίτες κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, ενώ στις αρχές της εβδομάδας με εντολή του πρωθυπουργού μπήκε λουκέτο σε οργανωμένες πλαζ και χιονοδρομικά κέντρα.

Η αρχή έγινε με το κλείσιμο παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων για διάστημα 14 ημερών, την Παρασκευή αποφασίστηκε η παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου, με την προοπτική τα μαθήματα να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα (26 Απριλίου). Πλην όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, αλλά το πιθανότερο είναι να υπάρξει και νέα παράταση, που θα φτάσει ενδεχομένως και στα μέσα Μαΐου.

Κλειστοί είναι ήδη οι χώροι εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.ά.) και ψυχαγωγίας (σινεμά, θέατρα, κέντρα διασκέδασης κ.ά.), ενώ στα μέσα της εβδομάδας έκλεισαν και τα εμπορικά καταστήματα.

Κεντρική φωτό: Αυτή την εικόνα θα παρουσιάζουν σε λίγες μέρες τα λιμάνια. Τα πλοία θα κινούνται μόνο για μεταφορές προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ