Το Βερολίνο εξετάζει κρατικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων – Ο Covid-19 αλλάζει τον κόσμο που ξέραμε…
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περί αναστολής των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού και στην Γερμανία άρχισαν να σχεδιάζουν την αγορά μετοχών ομίλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας θέλοντας πρώτα από όλα να αποτρέψει την αγορά γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές μεσούσης της κρίσης σε τιμή ευκαιρίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, την Deutsche Welle, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση μεγάλων ομίλων η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο διάσωσης ύψους 500 δις ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη και την περίπτωση το κράτος να γίνει μέτοχος σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση- τουλάχιστον προσωρινά.
Βέβαια όπως επεσήμανε ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, με την μερική κρατικοποίηση η Γερμανία θέλει και να αποτρέψει την αγορά γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές μεσούσης της κρίσης σε τιμή ευκαιρίας. Η κίνηση δεν συνιστά πρωτοτυπία. Στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το γερμανικό κράτος είχε αγοράσει το 2008-2009 το 25% της τράπεζας Commerzbank.
Ως ένα επιπλέον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση και να διατηρηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων ο πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ προτείνει την επιστροφή φόρων. Σε περίπτωση μείωσης του κύκλου των εργασιών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στην εφορία προκειμένου να τους επιστραφούν φόροι που έχουν προπληρώσει. Ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, να είναι η αναδρομική μείωση των φόρων για το 2019.
Ως και 25.000 πρόστιμο
Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία ανέρχονται πλέον στις 16.290 (πηγή: John Hopkins University) ενώ 44 είναι τα άτομα που μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει από την αρρώστια. Επικαλούμενος τη ραγδαία διάδοση της ο πρόεδρος του κρατικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ έκανε σήμερα για μια ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες προστασίας, προπαντός να κρατούν απόσταση από άλλους. «Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της επιδημίας» τονισε στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ για να επικρίνει στη συνέχεια όσους πιστεύουν ότι πρόκειται για «διασπορά τρόμου». Η κρίση έχει πάρει σύμφωνα με τον κ. Βίλερ διαστάσεις που και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. «Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο καθένας.»
Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Γερμανία μέχρι στιγμής δεν έχει προκηρύξει την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό παρά της καγκελαρίας Χέλμουτ Μπράουν αν το Σαββατοκύριακο διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι υποδείξεις συμπεριφοράς τότε ενδεχομένως να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Το θέμα θα απασχολήσει τη τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων το βράδυ της Κυριακής. Σήμερα το μεσημέρι πάντως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε σειρά μέτρων που περιορίζουν δραστικά την ελεύθερη κίνηση των πολιτών στο κρατίδιο. Η τήρησή τους θα ελέγχεται από την αστυνομία. Για παραβιάσεις προβλέπονται πρόστιμα ως και 25.000 ευρώ.