Πιερρακάκης: Από σήμερα στον “αέρα” το Gov.gr, η νέα ψηφιακή πύλη του Δημοσίου – Εκτέλεση συνταγής με κωδικό στο κινητό μας

Πιερρακάκης: Από σήμερα στον “αέρα” το Gov.gr, η νέα ψηφιακή πύλη του Δημοσίου – Εκτέλεση συνταγής με κωδικό στο κινητό μας

Οι συναλλαγές μας με το Δημόσιο, από σήμερα, ψηφιοποιούνται μέσα από το “Gov.gr”! Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα” , “θα μπορεί κάποιος να βγάλει εξουσιοδότηση από το σπίτι του χωρίς να βγει από αυτό” και από την επόμενη εβδομάδα η συνταγογράφηση θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο , λαμβάνοντας κωδικό στο κινητό του!

“Η νέα ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το “Gov.gr”, θα είναι διαθέσιμη αύριο (Σάββατο, 21 Μαρτίου). Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα “σηκωθεί” η πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι υπηρεσίες αυτές είναι πάνω από 400 και είναι διάσπαρτες. Όμως, ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το Κράτος είναι ένα, ειδικά αυτές τις στιγμές. Γι αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε όλες αυτές τις διαθέσιμες πληροφορίες. Αλλά δεν μείναμε εκεί. Προχωράμε με την ψηφιοποίηση πρόσθετων υπηρεσιών. Εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση, υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες από το Σάββατο 21 Μαρτίου και θα προστεθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η άυλη συνταγογράφηση”, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο απλοποιούνται οι συναλλαγές μας με το Δημόσιο:

“Για την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση θα απαιτούνται οι κωδικοί του taxis. Οσοι δεν τους θυμούνται ας τους ανακτήσουν και να τους μάθουν. Η εξουσιοδότηση θα μπορεί και να τυπώνεται και να έρχεται στο κινητό μας. Για την συνταγογράφηση θα στέλνεται ένας κωδικός στο κινητό, ακόμα και στα παλαιού τύπου κινητά. Πηγαίνοντας στον φαρμακοποιό με τον κωδικό, ο κωδικός αυτός θα εκτελεί τη συνταγή”

Σχολιάζοντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε:

“Αυτή είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας. Το δυσλειτουργικό Δημόσιο όπου μέχρι πρόσφατα, όταν γεννιόταν ένα παιδί , έπρεπε κάποιος να πάει σε πέντε “ουρές”. Αυτό το έχουμε αλλάξει και γίνεται πλέον αυτόματα στο μαιευτήριο. Αλλά έχουμε τόσες άλλες αλληλεπιδράσεις με το Δημόσιο και πολύ πιο προβληματικά θέματα απ’ αυτό που προανέφερα. Πρέπει όλα να απλοποιηθούν. Η μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας, ειδικά τώρα , είναι η μεγάλη αναγκαιότητα της χώρας. Γι΄ αυτό το λόγο επιταχύνουμε τις εξελίξεις . Η εντολή που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό είναι ότι μπορεί να απλοποιηθεί, να απλοποιηθεί τώρα και να διευκολυνθούν οι πολίτες. Και θα μας μείνει”

Ομως , άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τη τεχνολογία, θα καταφέρουν να εξοικειωθούν;.

“Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αλλά ενδεχομένως αυτή η μεγάλη διευκόλυνση να δώσει κίνητρο ακόμα και σε ανθρώπους που το βρίσκουν δύσκολο , να εξοικειωθούν. Σε ηλικίες άνω των 65 χρόνων, το ποσοστό των έξυπνων κινητών τηλεφώνων ξεπερνάει το 65%. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα δούμε να χρησιμοποιείται αυτή η νέα υπηρεσία. Αυτό που θα επιδιώξουμε να κάνουμε στο επόμενο διάστημα θα είναι ν’ αλλάξουμε τους κανόνες που δεν λειτουργούν για τους πολίτες. Έχει έρθει η στιγμή”.

– Θα είναι δυνατή κάθε είδους συνταγογράφηση;

“Το σημείο κλειδί εδώ είναι τα ιατρικά πρωτόκολλα. Στα χρόνια νοσήματα αυτό είναι εύκολο να γίνει . Σε ό, τι αφορά μια έκτακτη ανάγκη αυτό συναρτάται από τα ιατρικά πρωτόκολλα. Οπότε αυτό προφανώς αφορά το υπουργείο Υγείας και τα όποια ιατρικά πρωτόκολλα ορίζει. Πάντως ο μηχανισμός παύει να έχει χαρτί. Το λαμβάνεις στο κινητό σου. Είναι κοινή η πρωτοβουλία με το υπουργείο Υγείας. Εμείς έχουμε αναπτύξει την πλατφόρμα και το υπουργείο Υγείας θα ορίσει τα ιατρικά πρωτόκολλα”

– “Μένουμε σπίτι” και το internet “φορτώνει” ασταμάτητα. Είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα;

“Αυτό που συμβαίνει είναι ένα παγκόσμιο πείραμα. Τα δίκτυα δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτού του τύπου την κίνηση. Στο παρελθόν σε συνθήκες κανονικότητας , το πρωί εργαζόσουν και το βράδυ είχες υπηρεσίες ψυχαγωγίας, για παράδειγμα μια ταινία στο διαδίκτυο. Τώρα, το σύνολο της ανθρώπινης επικοινωνίας διαμεσολαβείται από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Άρα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση δεδομένων. Στη χώρα μας η αύξηση αφορά στα δεδομένα της σταθερής τηλεφωνίας , όχι τόσο της κινητής, γιατί είμαστε στο σπίτι. Το ερώτημα είναι πως μπορεί κανείς να εξυπηρετηθεί και να μην υπάρξουν προβλήματα στην παροχή της υπηρεσίας.

To internet δεν θα πέσει, δεν μπορεί να πέσει. Αυτό το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί είναι πτώση στις ταχύτητες . Και σε συνθήκες κανονικότητας, αν μετρήσει κανείς τις ταχύτητες το πρωί και τις μετρήσει και τα ξημερώματα , θα έβλεπε ότι το πρωί είναι χαμηλότερες γιατί το χρησιμοποιούν περισσότεροι. Θα ληφθούν μέτρα, όπως λαμβάνονται και πανευρωπαϊκά. Υπάρχει συμφωνία με μεγάλους παρόχους που ρίχνουν την ανάλυση από υψηλή σε στάνταρ. Δεν υπάρχει θέμα πλαφόν. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά στην ποιότητα των δεδομένων από τις μεγάλες πλατφόρμες περιεχομένου. Στη χώρα μας έχει αυξηθεί η κίνηση αλλά τα δίκτυα λειτουργούν κανονικά ”

– Υπάρχει πρόβλεψη για τυχόν υποκλοπές των κωδικών του taxis;

“Ακολουθούμε την ευρωπαϊκή οδηγία η οποία αναφέρει ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε κωδικούς που είναι εθνικώς καθορισμένοι για να έχουμε πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες. Τους κωδικούς του taxis τους χρησιμοποιούμε ήδη εδώ και πολύ καιρό. Σε κανονικές συνθήκες θα είχαμε προσθέσει ακόμα ένα επίπεδο ασφαλείας. Στην πορεία, στο Gov.gr, θα προστεθούν και οι τραπεζικοί κωδικοί. Θα μπορεί κάποιος να κάνει τη δουλειά του χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές ταυτοποίησης. Αυτή τη στιγμή έχουμε έκτακτη συνθήκη. Έπρεπε να φέρουμε μπροστά την πλατφόρμα άμεσα για να μπορεί ένας πολίτης να κάνει μια εξουσιοδότηση από το σπίτι του χωρίς να βγει απ αυτό”

Για το μπλοκάρισμα που παρατηρήθηκε σε τηλέφωνα ανδρών των δυνάμεων μας στον Εβρο, ο υπουργός επισήμανε:

“Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα καθίστανται η απόλυτα κρίσιμη υποδομή το σύνολο των αλληλεπιδράσεων εκ των πραγμάτων τα “ακουμπάει”. Υπάρχουν και κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες συμβαίνουν και που μαθαίνουν οι πολίτες συνήθως όταν έχουν ένα πρακτικό αποτέλεσμα, όχι όταν υπάρχει ανάσχεση . Σας λέω ότι υπάρχουν καθημερινές επιθέσεις στις οποίες υπάρχει ανάσχεση. Το κοιτάζουμε, είναι κάτι στο οποίο η χώρα μας ισχυροποιείται καθημερινά αλλά δεν είναι κάτι που διαφημίζεται. Είναι όμως κάτι που αποτελούσε και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα”

Αναφερόμενος στο μοντέλο των τηλεδιασκέψεων που μονιμοποιείται στην εποχή του κορωνοϊού, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε:

“Το χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή είναι το “εδώ” και το “τώρα”. Γι αυτό εντάξαμε τις τηλεδιασκέψεις στην καθημερινότητα του Δημοσίου. Το ελληνικό Δημόσιο πλέον έχει δική του πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων στην οποία όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν χρησιμοποιώντας τους δικούς τους κωδικούς και να συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη. Κάθε μέρα πλέον έχουμε εκατοντάδες τηλεδιασκέψεις . Εχουμε συστήματα ψηφιακής υπογραφής στα υπουργεία . Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να

δουλέψουμε περισσότερο αποκεντρωμένα , με πολλούς υπαλλήλους να είναι στα σπίτια τους. Προφανώς και το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις και θα τις ανακοινώνουμε όταν θα ήταν έτοιμες.

Ο υπουργός μίλησε και για την απόφαση της ΕΕ ν αναστείλει ο Σύμφωνο Σταθερότητας :

“Η λέξη – κλειδί είναι ευελιξία, κυρίως όταν αντιμετωπίζεις μεγάλες κρίσεις και αυτή η ευελιξία ήταν απαραίτητη για να μπορέσουμε να κινηθούμε. Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει αυτού του τύπου τ αντανακλαστικά. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για όσους περισσότερους μπορούμε. Στέκομαι σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Σε καιρό πολέμου έχουμε οικονομία πολέμου. Αλλά και στη κουβέντα της Μέρκελ , ότι είναι η σημαντικότερη κρίση μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Εχουμε πάρα πολλές μεταβλητές. Δεν γνωρίζουμε ακόμα παρά πολλά πράγματα . Το κάθε κράτος πρέπει να έχει την ευελιξία των κινήσεων και πρέπει σίγουρα να την έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αντανακλά αυτή η απόφαση, αυτό είναι το πνεύμα συνολικά κι εμείς κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα με ταχύτητα”

– Για τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας , ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε :

“Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι απολύτως δυναμικά. Εχουμε αποδείξει ότι αντιδράμε πολύ γρήγορα. Τα αρμόδια υπουργεία και οι αρμόδιοι υπουργοί, το πνεύμα των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης και οι εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός είναι να κινούμαστε γρήγορα και ν ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα. Όσο θα εξελίσσονται διαρκώς θα παρεμβαίνουμε”.


Σχολιάστε εδώ