Στροφή Τσίπρα στην Προοδευτική Παράταξη

Στροφή Τσίπρα στην Προοδευτική Παράταξη

Αποχαιρετά τους «δικαιωματιστές» και τους «53»

Δυναμική επιστροφή στο κοινό του πατριωτικού Κέντρου και της Προοδευτικής Παράταξης επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα κοινό που τα τελευταία χρόνια στοιχήθηκε πίσω από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιδρώντας ουσιαστικά στη θολή στάση και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας, λίγα μόλις 24ωρα μετά τις επισημάνσεις του για τα κλειστά σύνορα και αφού έδωσε μια σκληρή εσωκομματική μάχη με τους λεγόμενους «δικαιωματιστές» και τους «53», επιβάλλοντας τελικά τη θέση του, πήγε ένα βήμα παραπέρα, ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής απέναντι στον κ. Ερντογάν και την Τουρκία, όχι μόνο για τη στάση τους στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, αλλά για όλο το εύρος των προκλήσεων και των μονομερών διεκδικήσεων της Άγκυρας (προσπάθεια διεμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών ακόμα και πάνω από τον Έβρο κ.ά.).

Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα είχε ισχυρό συμβολισμό, καθώς, όπως έδειξε, δεν είναι μόνο μια υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση, αταλάντευτη στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά ταυτόχρονα καταγράφει και τη βούληση του κόμματος της αξιωματικής αντι­πολίτευσης η Ελλάδα να απα­ντήσει ενωμένα και συντεταγμένα απέναντι στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα, ηχηρή και εξαιρετικά συμβολική παρέμβασή του για το μείζον εθνικό θέμα, που δεν είναι άλλο από τον εξ Ανατολών κίνδυνο, επιχειρεί να ρίξει τίτλους τέλους στα σενάρια που διακινούν μέσα στο κόμμα όσοι είχαν και έχουν μια αριστερίστικη και μη καθαρή ματιά για τα μείζονα εθνικά θέματα.

Όπως επισημαίνουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα, από τη στιγμή που η κεντρική επιλογή του είναι η διεύρυνση του κόμματος και η διείσδυση στον δημοκρατικό πατριωτικό χώρο, δεν μπορεί να αγνοεί και να μην εκφράζει το βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό αυτού του χώρου, που είναι ο πατριωτισμός και όχι ο εθνικισμός. Τονίζουν ότι πάντα ο κ. Τσίπρας επέλεγε και επιλέγει τη στάση ευθύνης απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα και ειδικά απέναντι στην επιθετική ρητορική και πολιτική της Τουρκίας, στέλνοντας τις ίδιες ώρες και ένα νέο σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του, προς το οποίο ξεκαθαρίζει ότι «είναι ο ίδιος που δίνει το στίγμα του κόμματος και της αντιπολίτευσης πρωτίστως στα μεγάλα θέματα και δεν επιτρέπει σε κανέναν να το θολώνει πολιτικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κατ’ επανάληψη σημειώνουν συνεργάτες του, έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του και πράττει αναλόγως και όπως ο ίδιος λέει «όποιος θέλει να τον ακολουθήσει, τον ακολουθεί, όποιος δεν συμφωνεί με τις κεντρικές επιλογές του ας τραβήξει τον δρόμο του».

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει με αυτές τις παρεμβάσεις του να δώσει το στίγμα ενός ηγέτη και ενός κόμματος που επιδιώκουν την εθνική ομοψυχία και ενότητα απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα απέναντι στην Τουρκία και τον Ερντογάν.

«Πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη Βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, επιχειρώντας να στοχοποιήσει μόνο τον Ερντογάν και την Τουρκία και να εδραιώσει κλίμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, επεσήμανε: «Όποια λάθη και αν έχει κάνει η κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερ­ντογάν περιγράφεται με μία μόνο λέξη: Θράσος. Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απα­ντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη. Καμία πρόκληση δεν θα πετύχει τον στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να μένει αναπάντητη».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ