ΠΕΡΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

ΠΕΡΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Συγγραφέας
ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΟΥΠΟΣ


Ιστορίες εποχής και ιστορίες σύγχρονες. Από το Περιστέρι του ’70, την Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη του ’80, την παλιά και τη νέα Αθήνα, την Κρήτη, έως και την Αυστρία. Ιστορίες εγκληματικών ερώτων. Ιστορίες που έζησα, που άκουσα, που φαντάστηκα, που έκλεψα. Ιστορίες με γυναίκες υπέροχες, γυναίκες αράχνες, γυναίκες ερωμένες, γυναίκες μητέρες, γυναίκες αγέρωχες, γυναίκες επιπόλαιες, γυναίκες μεγαλοπρεπείς, γυναίκες άντρες, γυναίκες θύματα, γυναίκες θεές.

Απόσπασμα βιβλίου

Άσπας εγκώμιον

Ένας χτικιάρης ήτανε, ρε, σου λέω. Ο Μάκης, ο Άσπας ο Λεμονίδας με το όνομα. Σαν σουρωμένο γαμώτο, ένας κιτρινιάρης, ένας χλεμπονιάρης, μισή μερίδα άνθρωπος, μα το θεό. Γυψαδόρος ήτανε, μεροκαματιάρης. Κι είχε μια γυναίκα ο άτιμος, τι να σου πω: να σου φύγει το τσερβέλο. Άσπα τηνε λέγανε, ένα μελανούρι, μια γυναικάρα ψηλή κι αλφαδιασμένη, μ’ ένα προσωπάκι χάρμα, χαμόγελο που έσταζε μέλι και κορμί να το πιεις στο ποτήρι.
Η ωραία της γειτονιάς. Κόσμος και κοσμάκης, άντρες με τη σέσουλα την είχανε ζητήσει από τους γονείς της, κι εκείνη δεν ήθελε κανέναν. Το Μάκη μόνο.
Τι να πρωτοθυμηθώ; Δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, μέχρι κι ένα γιατρό καρδιολόγο τον έστειλε από κει που ’ρθε. Ποια; Η Ασπούλα. Τελειόφοιτος πρώτης γυμνασίου και πτυχιούχος κοπτοραπτικής. Το μήλον της έριδος στη γειτονιά μας, και όχι μόνο. Όλοι στα πόδια της, κι αυτή ψυχρή κι ανάποδη, απορριπτική ως εκεί που δεν παίρνει. Κι όλα αυτά ξέρεις γιατί; Γιατί περίμενε το Μάκη ν’ απολυθεί, μπας και της κάνει τη χάρη να τη ζητήσει εκείνος. Του το ’χε υποσχεθεί, λέει, να τον περιμένει. Εκείνος, πάλι, δεν της είχε υποσχεθεί τίποτα.
Ο Μάκης, που λες, υπηρέτησε λοχίας στην ΕΛΔΥΚ, εις την Κύπρον, τότε με τα γεγονότα, το πραξικόπημα του Σαμψών και την τουρκική εισβολή. Πολέμησε, τραυματίστηκε βαριά και κόντεψε να πεθάνει. Τελικά τη σκαπούλαρε, αλλά γύρισε πίσω κομμάτια. Η μάνα του έλεγε στη μάνα μου ότι έβλεπε ο κακομοίρης εφιάλτες και πεταγότανε τις νύχτες ουρλιάζοντας, κι ότι συχνά έκλαιγε χωρίς λόγο. Η Άσπα όμως τονε γιάτρεψε με τη γλύκα της. Τον αγαπούσε τον άχρηστο, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο τον αγαπούσε. Μιλάμε για καψούρα μεγάλη, όχι αστεία. Τον λάτρευε, μα το θεό. Κι αυτός ο ξεφτίλας ο Μάκης, ψύχρα. Είχε πιάσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου κι ίσα που την ανεχότανε δίπλα του. Κι από σέβας; Μηδέν εις το πηλίκον. Στο φτύσιμο την είχε και της μιλούσε κι άσχημα από πάνω.
Κιχ δεν έβγαζε η καημένη η Ασπούλα – το όνειρο των αντρών της γειτονιάς, και όχι μόνο. Και το δικό μου, δηλαδή, κι ας ήμουνα παντρεμένος – μεταξύ μας αυτό, ε; Ένα άγριο βλέμμα του Μάκη έφτανε και περίσσευε: Ό,τι πεις εσύ, Μάκη μου, ό,τι θέλει ο Μάκης μου. Ο άντρας μου, το φως των ματιών μου. Άκου πράματα, ρε φίλε. Να τ’ ακούς με τα ίδια σου τ’ αυτιά και να μην τα πιστεύεις. Να τους βλέπεις να περπατάνε στην πλατεία, στο Περιστέρι, και να μένεις κάγκελο. Ο Μάκης μπροστά, σαν να τον κυνηγάνε, κι η Άσπα πέντε μέτρα ξοπίσω να τρέχει με τα τακουνάκια της, τάκα τάκα, να τον προλάβει. Κι εκείνος χαμπάρι, ούτε βλέφαρο στα μετόπισθεν. Αναισθησία ήτανε, μαγκιά ήτανε ή ζαμανφουτισμός, θα σε γελάσω. Ουδείς γνωρίζει. Ίσως όλα μαζί, αχταρμάς…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Φαρούπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνική ψυχολογία και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στη διαφήμιση και σε ταινίες μεγάλου μήκους. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο και έχει συνεργαστεί σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, ενώ από το 1992 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και μελέτες.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο δήμιος (1998), Λεξικό των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων (2004), Η ωραία Ελένη (2004), Η ζώνη της Αφροδίτης (2004), Ο κόσμος των φανταστικών όντων των αρχαίων Ελλήνων (2005), Οι αυριανοί έρωτες θα είναι οι καλύτεροι (2006), Μικρά πάθη (2008), Οι ιχνηλάτες του σκότους (2010), Έγκλημα στην Αντίπαρο (2015), Ο αρχιβιβλιοθηκάριος και άλλες ιστορίες (2016), το ιστορικό μυθιστόρημα Εφιάλτης – η απολογία (2017) και το Μάρτιο του 2020 το Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
ISBN: 978-960-04-5050-7


Σχολιάστε εδώ