Ο Γ. Σανιδάς, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., αποκαλύπτει: Αυξάνονται και πληθύνονται κατά 85 οι πρόεδροι Εφετών

Ο Γ. Σανιδάς, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., αποκαλύπτει: Αυξάνονται και πληθύνονται κατά 85 οι πρόεδροι Εφετών

-Η αξιοκρατία έχει μπει στο περιθώριο… – Προάγονται «ακόμη και οι αδιάφοροι και οι ράθυμοι αλλά και κάποιοι που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας»!

Με νομοθετική ρύθμιση αυξήθηκαν οι θέσεις των προέδρων Εφετών κατά 85, με α­ντίστοιχη μείωση του αριθμού των εφετών, αποκαλύπτει ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς σε άρθρο του με τίτλο «Ευτελισμός των θεσμών» στην «Καθημερινή».

Και ως αιτιολογία της αύξησης αυτής «προεβλήθη η θέση ότι στα Μονομελή Εφετεία (πολιτικά και κακουργημάτων) θα πρέπει να μετέχουν πρόεδροι Εφετών, οι οποίοι θα προσδίδουν μεγαλύτερο κύρος στα δικαστήρια, στα οποία μέχρι την επαναφορά τους από την παρούσα κυβέρνηση (είχαν καταργηθεί με τον ψηφισθέντα εσπευσμένα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, από την προηγούμενη κυβέρνηση) προήδρευαν εφέτες».

«Είναι φαύλη…»!
«Η ρύθμιση αυτή, αν δεν είναι φαύλη, είναι τουλάχιστον κατά πάντα εσφαλμένη και άστοχη, ενώ και η αιτιολογία της είναι σαθρή», τονίζει ο κ. Γ. Σανιδάς και επισημαίνει ότι «το κύρος σε ένα δικαστήριο δεν το προσδίδει τόσο ο βαθμός του δικαστού που προεδρεύει όσο κυρίως η νομική κατάρτιση, το ήθος, η αμεροληψία, η ικανότητα να διευθύνει τη διαδικασία, η σοβαρότητα, η εργατικότητα και εντεύθεν η γνώση των στοιχείων των υποθέσεων και εντέλει η επίγνωση ότι δεν είναι ένας απλός δημόσιος υπάλληλος, αλλά ασκεί ένα ύψιστο λειτούργημα, από την καλή λειτουργία του οποίου εξαρτάται εν πολλοίς και η λειτουργία της Δικαιοσύνης και εντεύθεν της δημοκρατίας. Άλλωστε, κατά τη συλλογιστική αυτή, θα είχε το Μονομελές Δικαστήριο Κακουργημάτων ακόμη μεγαλύτερο κύρος (!) εάν μετείχε σε αυτό εισαγγελέας Εφετών, οπότε θα έπρεπε να γίνει και αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των εισαγγελέων Εφετών».

Επισημαίνει, επίσης, ότι «τα τελευταία κυρίως χρόνια, κατά τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, η αξιοκρατία έχει μπει στο περιθώριο, τηρείται ευλαβικά η επετηρίδα και έτσι προάγονται στους επόμενους βαθμούς οι πάντες, ακόμη και οι αδιάφοροι και οι ράθυμοι, με πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, αλλά και κάποιοι που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας».

Και στη συνέχεια ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς ρίχνει την παρακάτω… βόμβα: «Μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε αυτά που κυκλοφορούν και ακούγονται και δη ότι η άμετρη και άλογη αύξηση των θέσεων των προέδρων Εφετών έγινε για να προαχθούν κάποιοι εφέτες που θα αποχωρούσαν λόγω ορίου ηλικίας και ότι μεταξύ αυτών είναι και συνδικαλιστές»!

Και καταλήγει ο κ. Σανιδάς με το ερώτημα: «Μήπως ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει πέσει θύμα κακών συμβούλων (αλήθεια, συμφωνεί με την αύξηση των θέσεων ο, εκ δικαστών προερχόμενος, υφυπουργός Δικαιοσύνης;) και θα πρέπει, για λόγους προστασίας του κύρους της Δικαιοσύνης, να επανεξετάσει το πιο πάνω ζήτημα και να μην προχωρήσει σε υλοποίηση των θέσεων;».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: skai.gr


Σχολιάστε εδώ