Έλληνες επιστήμονες της διασποράς ρίχνουν φως στη σχιζοφρένεια και στις άλλες ψυχώσεις

Έλληνες επιστήμονες της διασποράς ρίχνουν φως στη σχιζοφρένεια και στις άλλες ψυχώσεις

Δύο νέες μελέτες, όπου επικεφαλής ήταν έλληνες επιστήμονες της διασποράς,ρίχνουν περισσότερο φως στη σχιζοφρένεια και στις άλλες ψυχώσεις. 

Οι ανακαλύψεις –και στις δύο περιπτώσεις με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης– θα βοηθήσουν ώστε στο μέλλον οι θεραπείες να είναι πιο ακριβείς και πιο αποτελεσματικές.

Η πρώτη είχε επικεφαλής τον καθηγητή Ακτινολογίας Χρήστο Νταβατζίκο, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, και αφορούσε τη σχιζοφρένεια και έγινε σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα). Παρουσιάστηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Brain» («Εγκέφαλος») και αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι σχιζοφρένειας, διαφορετικοί μεταξύ τους από άποψη νευροανατομίας.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροδιαγνωστικών Εφαρμογών στην Ψυχιατρική Νικόλαο Κουτσουλέρη, του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», βρήκε ότι οι ασθενείς με ψύχωση (σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή) μπορούν να καταταχθούν σε πέντε διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες.

Στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν και δύο άλλοι έλληνες της διασποράς, ο επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Ανάλυσης Αριστείδης Σωτήρας, του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις (απόφοιτος επίσης της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ το 2006), και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Χρήστος Παντελής, του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Πάντα πίσω από μια καινούργια ιατρική ανακάλυψη υπάρχει και ένας Έλληνας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ