Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό την ΕΚΤ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό την ΕΚΤ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφεται σήμερα στο Xρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αποτυπώνει την ανακούφισή της από τα νέα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας, στον σχεδιασμό των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 6,55% στις 519,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 6,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.250,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 9,14% στις 308,52 μονάδες.

Η ελληνική αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές, αντιδρά θετικά στο έκτακτο πακέτο “πανδημίας” που αποφάσισε το Δ.Σ της ΕΚΤ ξεκινώντας νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς assets (εταιρικών και κρατικών ομολόγων) ύψους 750 δισ. ευρώ στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Όπως τονίστηκε παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη στα “συνήθη” προγράμματα αγορών της, ωστόσο παρέχει πλέον στη χώρα μας waiver επιλεξιμότητας.

Όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, η κίνηση της ΕΚΤ είναι κομβική, καθώς όχι μόνο αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας αλλά εξασφαλίζει και μεγάλη ρευστότητα στην οικονομία, ενώ και η στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στον επιχειρηματικό κόσμο έχει λειτουργήσει θετικά στην οικονομία, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του lockdown.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει αλώβητη το lockdown του κορονοϊού, με τη Citigroup να εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα επιδεινωθεί σημαντικά έως και το γ’ τρίμηνο λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο τουρισμός σε αυτήν. Η Citi εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, από +1,9% του 2019.

Πάντως, εκτός από την άνοδο στο ΧΑ, η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ οδηγεί και το ράλι βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 2,05%, από το 4% που άγγιξε χθες, ενώ το spread πλέον διαμορφώνεται στις 238 μ.β από 410 μ.β περίπου χθες. Θυμίζουμε πως χθες το 10ετές ομόλογο έσπασε το φράγμα του 4% και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018, με ό,τι είχε “χτιστεί” το τελευταίο διάστημα να σβήνεται εντελώς.

Πηγή πληροφοριών capital.gr


Σχολιάστε εδώ