Αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στο ποδόσφαιρο

Αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στο ποδόσφαιρο

– Με την υγεία δεν πρέπει να παίζει κανείς…

Ο κορονοϊός επελαύνει, όμως, παρ’ όλα αυτά και παρά την ανάγκη για προστασία της ανθρώπινης υγείας, παρατηρήθηκε ένας δισταγμός από τις διεθνείς αθλητικές αρχές για την αναβολή των αγώνων σε πολλά σπορ. Κάτι που προκάλεσε πολλά επικριτικά σχόλια.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα ματς του Champions League έγιναν κανονικά Τρίτη και Τετάρτη και μάλιστα τα δύο από τα τέσσερα με κόσμο, ενώ και για το Europa League αναβλήθηκαν τελικά μόνο οι αναμετρήσεις Ίντερ-Χετάφε και Σεβίλλη-Ρόμα και αφού προηγουμένως η UEFA έκανε τα πάντα προκειμένου να διεξαχθούν! Τα υπόλοιπα έξι έγιναν κανονικά, αν και τα περισσότερα χωρίς κόσμο.

Επίσης, πολύ μεγάλη είναι και η συζήτηση που έχει ξεσπάσει σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με πολλά μέλη της ΔΟΕ να δηλώνουν ότι όλα θα πάνε καλά, παρά τις αντίθετες ενδείξεις, και πως δεν υπάρχει θέμα αναβολής.

Το ίδιο ισχύει πάνω-κάτω και με τη Euroleague, που μέχρι την ύστατη ώρα επέμενε να στείλει τον Ολυμπιακό να παίξει στο Μιλάνο με την Αρμάνι, πριν τον βάλει να ταξιδέψει χωρίς λόγο για το Βερολίνο, αφού αποφάσισε αναβολή.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών, εκτός φυσικά από το γεγονός ότι κάποιοι παράγοντες εθελοτυφλούν, κατά εντελώς παράλογο τρόπο, είναι ο οικονομικός παράγοντας. Μια καθυστέρηση ενός ή δύο ετών θα ήταν η «πιο εφικτή» επιλογή, εάν οι Ολυ­μπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως δήλωσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο Reuters.

Οι διοργανωτές επιμένουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ακυρωθούν ή θα αναβληθούν, αλλά οι χορηγοί που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο για το πώς η επιδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Όπως τονίστηκε από πλευράς των διοργανωτών, η οικονομική ζημία από την ακύρωση των αγώνων ή τη διεξαγωγή τους χωρίς θεατές θα ήταν υπερβολικά μεγάλη, ενώ μια καθυστέρηση μικρότερη του ενός έτους θα έρχεται σε σύγκρουση με άλλες προγραμματισμένες διοργανώσεις.

Εάν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφασίσει να ακυρώσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ιαπωνία θα χάσει περισσότερα από 5 – 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αντίκτυπος στο ιαπωνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 1,4%.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, αν η πανδημία λήξει τον Απρίλιο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ακυρωθούν και γίνουν μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου, αλλά υπάρξει περιορισμός στους θεατές, η ακύρωση κρατήσεων στον τομέα της φιλοξενίας θα σήμαινε πτώση των εσόδων κατά τουλάχιστον 14,9%, ενώ η διεξαγωγή τους χωρίς ή με ελάχιστους θεατές θα εκτόξευε τη… χασούρα.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πλήθος ρεπορτάζ, η UEFA δέχεται έντονες πιέσεις από τις ομοσπονδίες αρκετών χωρών για να αναβάλλει το Euro εξαιτίας του φόβου που υπάρχει για την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν φέρεται να εκτιμά πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, με δεδομένο πως το Euro είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου, ενώ σίγουρα σκέφτεται πως ενδεχόμενη αναβολή του τουρνουά θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία, άνω των 2,5 δισ. ευρώ, στα ταμείο της UEFA.

Ανάλογα μεγάλη θα είναι η απώλεια εσόδων στην περίπτωση διακοπής των διοργανώσεων του Champions League και του Europa League, ιδιαίτερα του πρώτου, γι’ αυτό οι αγώνες διεξάγονται έστω και κεκλεισμένων των θυρών. Κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα επικριτικών σχολίων από πολλές πλευρές.

Τεράστια θα είναι η οικονομική ζημία και στην περίπτωση που υπάρξει διακοπή της Euroleague, με στελέχη της διοργανώτριας να αναφέρονται σε αυτή, αλλά να επισημαίνουν ότι προηγείται η υγεία. Αυτό, βέβαια, αφού πρώτα ο Τζόντι Μπερτομέου έγινε αποδέκτης πολλαπλών πυρών για την επιμονή να διεξαχθεί, έστω και χωρίς θεατές, ο αγώνας της Αρμάνι με τον Ολυμπιακό στο Μιλάνο, αλλά και το ματς της Μακάμπι με την Μπασκόνια στο Ισραήλ και όχι στο Βελιγράδι.

Ο κορονοϊός, όμως, μπορεί να επιφέρει συνολική ζημία δισεκατομμυρίων στις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης, αν η κρίση της πανδημίας αποδειχθεί διαρκείας.

Τα κορυφαία πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου, μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρου τέλους στη σεζόν, αντιμετωπίζουν το φάσμα απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων, ζωτικών για την ανάπτυξή τους χρόνο με τον χρόνο. Φυσικά, τα περισσότερα μεγάλα κλαμπ διαθέτουν τις δικλείδες ασφαλείαςν μέσω των χορηγικών συμφωνιών και των εσόδων από τις διαφημίσεις, για να τα βγάλουν πέρα ακόμη κι αν όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο η πλήρης αναστολή των δραστηριοτήτων για μεγάλο διάστημα ή ακόμα και για το υπόλοιπο της τρέχουσας περιόδου θα πληγώσει άμεσα κάθε κλαμπ και κάθε λίγκα.

Στην Premier League οι ομάδες κινδυνεύουν να χάσουν περίπου 390 εκατ. ευρώ αν υπάρξει διακοπή διαρκείας ή οριστική, από τη στιγμή που η ρήτρα των τηλεοπτικών για τη φετινή σεζόν (έχουν περάσει τα 2/3) φτάνει τα 2 δισ.!

Στην Primera Division, σε περίπτωση που δεν επανεκκινήσει η σεζόν, οι 20 ομάδες θα χάσουν συνολικά 665 εκατ. ευρώ, 549 εκατ. από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, 78,1 εκατ. από τους κατόχους διαρκείας και τις εγγραφές μελών και 41,4 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των εισιτηρίων για τις εναπομείνασες αγωνιστικές.

Το συμβόλαιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υπέγραψαν οι ομάδες της Serie A το 2018 για την επόμενη τριετία αφορούσε ετήσια έσοδα σχεδόν 1 δισ. Με δεδομένη την αναστολή της δράσης μέχρι τις αρχές Απριλίου, οι ομάδες του πρωταθλήματος θα χάσουν συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ