Υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης: Σκιές και ερωτηματικά…
– Ποινές επιβλήθηκαν, το πρόβλημα όμως παραμένει
Tο πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League 1 έβγαλε την απόφαση για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη και τιμώρησε τις δύο ομάδες με ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών, ενώ για την ακριτική ΠΑΕ υπήρξε επιπρόσθετη αφαίρεση πέντε βαθμών για τη μη ενημέρωση της αλλαγής στο μετοχολόγιο, που προκάλεσε και την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής.
H αίσθηση που υπήρξε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ήταν πως η ποινή ήταν αφαίρεση βαθμών και όχι υποβιβασμός εξαιτίας της σχετικής τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή.
Ωστόσο, ακόμα και αυτό δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρο. Και είναι πολύ αυτοί που λένε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί αφού η FIFA και η UEFA δεν αποδέχονται αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα μεσούσης της σεζόν και μάλιστα χωρίς αυτός να έχει ενσωματωθεί στον κανονισμό της ΕΠΟ. Και θα υπήρχε άμεση παρέμβαση των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών, εκτός κι αν έχει υπάρξει κάποια… συμφωνία κάτω από το τραπέζι στις επαφές που είχε μαζί τους η ελληνική κυβέρνηση.
Εφόσον ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ εξακολουθεί να προβλέπει υποβιβασμό, γιατί δεν υπήρξε η ανάλογη ποινή;
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ΕΕΑ δεν έχει εναλλακτική λύση από το να χαρακτηρίσει βαριά την παράβαση, βάσει του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ. Παρ’ όλα αυτά, το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει τα εξής: «Η προκείμενη παράβαση δεν εμπίπτει σε λόγο που να αφορά το δημόσιο συμφέρον και επομένως ούτε στην έννοια της βαρείας παράβασης. Επιπλέον, δεν τυγχάνει εφαρμογής το παράρτημα Α’ του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΕΠΟ» (που προβλέπει τον υποβιβασμό ή την αποβολή από το πρωτάθλημα για τις ΠΑΕ που παραβαίνουν τους κανόνες για τη μετοχική τους σύνθεση).
Και καταλήγει: «Πρόκειται για ζήτημα που πλήττει τον ανόθευτο ανταγωνισμό μεταξύ των ΑΑΕ και την ακεραιότητα των αθλητικών διοργανώσεων, πρέπει να επιβληθεί στις ομάδες η ποινή της αφαίρεσης επτά βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα».
Ουσιαστικά, δηλαδή, φαίνεται να έχουμε μια ελαστική ερμηνεία του κανονισμού και εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας των ποινών.
Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη θα διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, εκεί όπου δηλώνουν πως οι εν ενεργεία εφέτες θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή την υπόθεση ως προς την ουσία της και να μην υιοθετήσουν το πόρισμα της ΕΕΑ, όπως έκαναν οι δύο δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστικού οργάνου. Μάλιστα, τα στελέχη του «Δικεφάλου» δηλώνουν αποφασισμένα να πάνε μέχρι το CAS για να δικαιωθούν «απέναντι σε αυτήν τη σκευωρία που έστησαν Ολυμπιακός και Πολιτεία».
Ωστόσο παραμένουν κάποια ερωτηματικά που ζητούν απάντηση. Εντάξει, αν η επιτροπή εφέσεων απαλλάξει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, όλα ωραία και καλά.
Αν, όμως, οι καταδικαστικές αποφάσεις παραμείνουν, ακόμα και αν μειωθούν οι ποινές, πως θα σταματήσει να υφίσταται το φαινόμενο της μεταξύ τους εξάρτησης; Διότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσει η νέα σεζόν και να μην έχει αλλάξει τίποτα.
Ακόμη, ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες για να μην επαναληφθεί κάποιο τέτοιο φαινόμενο στο μέλλον; Οι απαντήσεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.