Μήπως είναι ώρα η Ελλάδα να κοιτάξει και προς Αφρική πλευρά;

Μήπως είναι ώρα η Ελλάδα να κοιτάξει και προς Αφρική πλευρά;

H Αθήνα πληρώνει τις συνέπειες της απουσίας της από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με την υπογραφή του μνημονίου Ερντογάν – Σαράτζ.

Ο συναγερμός που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη ξύπνησε λιγάκι την ελληνική διπλωματία και οι περιοδείες του κ. Δένδια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική έδειξαν ότι όχι μόνο υπάρχει έντονο αντιτουρκικό κλίμα σε πολλές χώρες της περιοχής, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευθεί η χώρα μας, αλλά υπάρχει δυναμική στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής.

Όμως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές και κυρίως με τις χώρες της Αφρικής είχαν εγκαταλειφθεί στις περιηγήσεις του πρώην ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ, χωρίς κανένα πρόγραμμα και στρατηγική στόχευση.

Μήπως είναι ώρα να στραφεί η Ελλάδα και στην Αφρική; Εξάλλου, σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αφρικής η ελληνική παρουσία είναι ισχυρή και παραδοσιακή. Και αντί να πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος πρεσβείες, προξενεία, γραφεία Τύπου σε χώρες και πόλεις που έχουν χάσει πια την πολιτική, διπλωματική και οικονομική σημασία τους για την Ελλάδα, να ανοίξουν ισχυρές διπλωματικές αντιπροσωπείες σε ανερχόμενες χώρες, όπου εκτός των άλλων η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι παρούσα και για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Και κυρίως μπορεί να επενδύσει στο γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε αποικιοκρατική δύναμη, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ