Μέτρα περιορισμού των συναλλαγών στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ λόγω κορονοϊού

Μέτρα περιορισμού των συναλλαγών στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ λόγω κορονοϊού

-Αναστολή μέχρι 31 Μαρτίου όλων των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ

H διοίκηση του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε στη λήψη μέτρων μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου, που αφορούν τον περιορισμό των συναλλαγών στις υπηρεσίες και στα υποκαταστήματα του φορέα, καθώς παρατηρείται αυξημένη προσέλευση συναλλασσόμενων, ακόμα και σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο, που έχουμε αυξημένα κρούσματα από τον κορονοϊό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η πλευρά των εργαζομένων, παρότι αναμενόταν ότι θα υπήρχε μία σημαντική μείωση της προσέλευσης του κοινού, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο προβληματισμός και η ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί με τον συγχρωτισμό τόσων πολλών ανθρώπων στους συνήθως μικρούς χώρους συναλλαγής που διαθέτουν τα υποκαταστήματα.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, μετά και τη δικαιολογημένη πίεση που δέ­χθηκε η διοίκηση του ΕΦΚΑ από την ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδέχεται σύντομα, αναλόγως των εξελίξεων, να συμπληρωθούν και με πρόσθετα, κατευθύνοντας ουσιαστικά τους συναλλασσόμενους στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα:
1. Αναβάλλονται μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2020 όλες οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.

2. Όσοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι επιθυμούν βεβαίωση ΑΜΚΑ, μπορούν να την εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα www.amka.gr και την επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;».

3. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το αν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μπορούν να λάβουν τη σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr και την επιλογή «Ασφαλιστική Ικανότητα».

4. Αναστέλλεται, η συναλλαγή για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε συζύγους και τέκνα ασφαλισμένων που διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα έως τις 29/2/2020.

5. Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρύθμισης οφειλής, που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν στις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, με τη χρήση της αντίστοιχης «Ταυτότητας του Οφειλέτη».

6. Όσοι ασφαλισμένοι επιθυμούν την έκδοση αποσπάσματος του ατομικού τους λογαριασμού ασφάλισης, ώστε να δουν τι ένσημα έχουν, θα μπορούν πλέον να το εκτυπώνουν από τον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), επιλέγοντας την ένδειξη «Ασφαλισμένοι» και κατόπιν «Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης Μισθωτών».

7. Όσοι επιθυμούν να λάβουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας και δεν πρόκειται να ταξιδέψουν μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, θα μπορούν να τη λάβουν από τον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

8. Όσοι ασφαλισμένοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2017 δεν χρειάζεται να προσέρχονται στις υπηρεσίες του φορέα ώστε να μάθουν την πορεία της αιτήσεώς τους, αφού μπορούν να αναζητήσουν αυτήν την πληροφορία στο site του φορέα και συγκεκριμένα στην επιλογή «Συνταξιούχοι» και κατόπιν «Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης».

9. Δεν θα απαιτείται να προσέρχονται στα τμήματα μητρώου του φορέα οι αλλοδαποί ασφαλισμένοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που θέλουν να καταχωρήσουν την ανανέωση της άδειας παραμονής τους για να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα. Μόνη εξαίρεση κι εδώ η αποδεδειγμένη περίπτωση κατά την οποία χρήζει ο ασφαλισμένος άμεσης ιατρικής εξυπηρέτησης.


Σχολιάστε εδώ