Η on line παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμμάτων “μπλοκάρει” τηλεργασία και τηλεκπαίδευση
Η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, “Μένουμε σπίτι” έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και όλο και περισσότεροι πολίτες μένουν στις οικίες τους προκειμένου να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού.
Αυτό όμως έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στη κίνηση των δικτύων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κάτι που έχει επιπτώσεις στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων που ακολουθούν πρόγραμμα τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης κ.α.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στους παρόχους IPTV (Netflix, Amazon, Vodafone, Wind, κ.α) οι οποίοι μεταδίδουν το πρόγραμμα τους εξ ολοκλήρου μέσω Internet. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το πρώτο σημείο των οδηγιών που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Αποφεύγουμε, όσο το δυνατό, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τον απαιτούμενο «χώρο» ώστε τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες εφαρμογών επικοινωνίας και ομαδικής απομακρυσμένης εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης που είναι τόσο σημαντικές για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και επιχειρήσεων και εν τέλει κρίσιμες για την λειτουργία όλης της οικονομίας“.
Αντίθετα η παρακολούθηση του προγράμματος μέσω δορυφορικής τηλεόρασης, είτε από την Cosmote TV είτε από τη Nova δεν αποτελεί τροχοπέδη και μάλιστα οι δύο πλατφόρμες έχουν προσαρμόσει τα προγράμματά τους προκειμένου να προσφέρουν ποιοτική ψυχαγωγία σε όλη την ελληνική οικογένεια.
Προβλήματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες covτης Ευρώπης (π.χ. Ισπανία, Σλοβενία) όπου οι πάροχοι στην Ισπανία από κοινού έκαναν έκκληση στον κόσμο να περιορίσει την online παρακολούθηση προκειμένου να μην δημιουργείται πρόβλημα στην ποιότητα των υπηρεσιών τους για την απομακρυσμέν εργασία και την ηλεκτρονική μάθηση.
Συνεπώς θα πρέπει και οι πολίτες στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν με φειδώ τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και την τηλε-εκπαίδευση.