Εθνική τραγωδία ο κορονοϊός – Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα – Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο
-Μαύρα τα μαντάτα για τον τουρισμό, όπου απασχολούνται 1,5 εκατ. Έλληνες
-Κινδυνεύουν με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις
-Σε αυτορρύθμιση προχωρεί αύριο η Εκκλησία
-2,5 δισ. ευρώ μέχρι τώρα το κόστος
Διαστάσεις εθνικής συμφοράς τείνει να προσλάβει στη χώρα μας η πανδημία του κορονοϊού και απειλεί να ανατρέψει τα δεδομένα για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Τα κρούσματα αυξάνονται πλέον με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ανηφορική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και ο αντίστοιχος αριθμός των θυμάτων. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι εκτιμήσεις (προβλέψεις) είναι κάτι περισσότερο από δυσοίωνες, με ορισμένους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι «θα ζήσουμε μέρες Ιταλίας». Οι συνέπειες θα είναι σαρωτικές (καταστροφικές) και σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και θα δοκιμάσουν σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές της χώρας.
Οι επόμενοι δύο μήνες προδιαγράφονται κρίσιμοι, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην εξάπλωση του ιού, η δε άνοδος της θερμοκρασίας θα συντελέσει στην οριστική αδρανοποίησή του. Προβλέπουν συγκεκριμένα ότι μέχρι τον Μάιο η επιδημία θα έχει κάνει τον κύκλο της και μόλις το θερμόμετρο αγγίξει τους 26 βαθμούς θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ιό.
Όπως και να ’χει πάντως, το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό για την εθνική οικονομία και σε όλες τις εκφάνσεις, χωρίς κανείς να μπορεί να συνυπολογίσει το τελικό κόστος. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας –πριν γίνει η μεγάλη έκρηξη της πανδημίας– το κόστος ήταν της τάξης των 2,5 δισ.
Πέραν των άλλων (απώλειες σε έσοδα), η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δαπανήσει αρκετά δισ. προκειμένου να συνδράμει τις επιχειρήσεις και τις περιοχές της χώρας που θα πληγούν. Η επέλαση του κορονοϊού θα συμπαρασύρει τα όποια σχέδια για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις κ.λπ., κάτι που αναπόφευκτα θα βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά υστέρησης, χάνοντας τα θετικά δεδομένα που είχε ανακτήσει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για την ακρίβεια για ένα σενάριο τρόμου, καθώς σύμφωνα με έγγραφο της Αμερικανικής Νοσοκομειακής Ένωσης ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων θα αγγίξει τα 96 εκατ., 4,8 εκατ. άνθρωποι θα χρειασθούν νοσηλεία, ενώ περί τους 480.000 θα χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία.
Εξίσου ισχυρό αναμένεται να είναι και το πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός, όπου σε εποχικό και μη καθεστώς απασχολούνται 1,5 εκατ. άνθρωποι, ενώ τα έσοδα για το κράτος το 2019 ήταν της τάξης των 18 δισ. Η ραγδαία μείωση της τουριστικής κίνησης θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων αλλά και των θέσεων εργασίας. Εκτιμάται ότι μικρές κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα δεν θα αντέξουν και θα βάλουν λουκέτο.
Αλλά κι εκτός τουρισμού μαύρα είναι τα μαντάτα για χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως δε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν –άγνωστο για πόσο διάστημα–, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί όσο είναι δυνατόν η εξάπλωση της επιδημίας. Μετά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, με απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή –υπό το βάρος της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων– έκλεισαν όλοι οι χώροι εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.ά.) αλλά και χώροι όπου υπάρχει πληθυσμιακός συνωστισμός.
Από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι πως δεδομένου ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις αυτές ήταν στο κόκκινο, ορισμένες δεν θα επαναλειτουργήσουν. Κάτι που θα σημάνει μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Όμως ακόμη κι εκείνοι που θα επανέλθουν στις θέσεις τους για όσο διάστημα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις θα μείνουν απλήρωτοι και θα αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας θεωρούν βέβαιο ότι ο δείκτης της ανεργίας θα ανέβει σημαντικά τους επόμενους τέσσερις με έξι μήνες και ίσως απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε η κατάσταση να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν προ της εμφάνισης του κορονοϊού.
Σε αυτορρύθμιση προχωρεί η Εκκλησία!
Μέσα σε ένα πλαίσιο πιέσεων και αντιδράσεων, συνεδριάζει αύριο η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να λάβει ουσιαστικές και συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά τις συνθήκες που θα τελούνται οι κάθε είδους θρησκευτικές εκδηλώσεις (λειτουργίες, δοξολογίες κ.ά.), θέλοντας ενδεχομένως να προλάβει αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που θα έχουν ακραία μορφή. Επιφανής μητροπολίτης ανέφερε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση». Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η τέλεση των λειτουργιών σε ανοικτούς χώρους (πλατείες κ.ά.).
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο διχασμός που ανέκυψε τις προηγούμενες ημέρες με μητροπολίτες να εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις (προτάσεις) όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία απέναντι στον κορονοϊό. Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μιλούν για διακοπή όλων των εκδηλώσεων θρησκευτικής λατρείας. «Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται», υπογραμμίζει μητροπολίτης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Εκκλησία θα κινηθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι ειδικοί.
Σε δηλώσεις του πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έσπευσε να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα: «Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα πίστης».
Θα θυμόμαστε για πάντα τους δύο επόμενους μήνες
Ο έλληνας καθηγητής του Imperial College στο Λονδίνο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος εξηγεί γιατί –λόγω κορονοϊού– οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για όλους μας. «Τόσο κρίσιμοι, που θα τους θυμόμαστε για πάντα», λέει χαρακτηριστικά.
Και εξηγεί: «Η θνησιμότητα του ιού τοποθετείται μεταξύ 0,5% και 2%, με πιθανό το 1%. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από την εποχική γρίπη. Η δήλωση ‘‘η γρίπη σκοτώνει περισσότερους’’ θα διαψευστεί σύντομα. Η δήλωση ‘‘το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε’’ επίσης δεν ισχύει: Ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα, τουλάχιστον πέντε θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία κι άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά.
Συμπεραίνουμε λοιπόν τα εξής: Ο COVID-19 είναι πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά κολλητικότερος της γρίπης και κυκλοφορεί ευρέως, αλλά ακόμη η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, άρα η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο ραγδαία.
Γι’ αυτό, ξαναλέω, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Είμαστε (στην Ελλάδα) ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε πολύ.
Εντυπωσιακά πολύ».
Ναι στο κλείσιμο των σχολείων, λέει το 89%
Υπό τον φόβο των συνεπειών για την ανθρώπινη ζωή, οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει σταδιακά προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας.
Σε έρευνα της εταιρείας Interview το 89% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος σχολείων, πανεπιστημίων, παιδικών σταθμών. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι Έλληνες είχαν… κλειστεί στα σπίτια τους πολύ πριν η κυβέρνηση αποφασίσει να κλείσει τους χώρους εστίασης. Το 80% απάντησε ότι έχει περιορίσει τις εξόδους του σε εστιατόρια και καφετέριες, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 20% που δεν άλλαξε τις συνήθειές του. Το 75% παραδέχθηκε ότι η πανδημία έχει μειώσει γενικότερα τις κοινωνικές επαφές.