Αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα

Αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα

Με σχέδιο του αλβανού πρωθυπουργού

-Χλιαρή η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο της κυβέρνησης των Τιράνων για την υφαρπαγή των ακίνητων περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Και αυτό κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των κανόνων των διεθνών δικαστηρίων.

Εντάσσεται δε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει εκπονήσει το επιτελείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με στόχο τη συρρίκνωση και την εκδίωξη του Ελληνισμού από τη γειτονική χώρα. Στην παρούσα φάση έχει στοχοποιηθεί η περιοχή της Χειμάρρας, η οποία παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον, προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες γειτονικές προς αυτήν περιοχές.

Με βάση νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Αλβανική Βουλή, διοικητικές υπηρεσίες (Κτηματολόγιο) θα μπορούν να προχωρούν σε απαλλοτρίωση εκτάσεων χωρίς καμία συνεννόηση ή διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες τους, ακόμη και χωρίς την παραμικρή αποζημίωση. Το ακόμη πιο αντισυνταγματικό και έκνομο είναι ότι οι κάτοχοι των εκτάσεων δεν θα μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, αλλά ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση τα δικαστήρια δεν έχουν πλέον την αρμοδιότητα να παγώσουν ή και να ακυρώσουν τις όποιες αποφάσεις για απαλλοτρίωση.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είχε επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Ράμα και πριν από έναν χρόνο, ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί, έκανε πίσω. Τώρα φαίνεται να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η υποτονική και κατόπιν εορτής αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία περιορίσθηκε σε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να σεβαστεί τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τις περιουσίες των ελλήνων ομογενών.

Αυτό και τίποτα περισσότερο. Ανάλογα… υποτονικό είναι το ενδιαφέρον και των κομμάτων για την υπόθεση. Στην εκδήλωση (ημερίδα) που οργάνωσαν οι ομογενειακές οργανώσεις στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα έδωσαν το «παρών» δύο μόνο βουλευτές, ο Β. Γιόγιακας από τη Νέα Δημοκρατία και ο Χρ. Γκόκας από το Κίνημα Αλλαγής.

Και αυτοί μάλλον λόγω… εντοπιότητας, αφού ο μεν πρώτος εκλέγεται στη Θεσπρωτία και ο δεύτερος στην Άρτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι –συγκριτικά με την ελληνική κυβέρνηση– πιο άμεση και σαφώς πιο έντονη όσον αφορά τα σχέδια του Έντι Ράμα ήταν η αντίδραση της αλβανικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον αλβανό πρωθυπουργό για το γεγονός ότι θέλει να δώσει τις περιουσίες σε ολιγάρχες και μάλιστα αντί πινακίου φακής.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ