Μπλόκο τραπεζών και funds στα δάνεια πρώτης κατοικίας!

Ναυάγιο στη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη

-Δεν ξέρουμε ποια είναι αυτά τα δάνεια, ήταν η απάντησή τους

Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων δανειοληπτών που το δάνειό τους συνδέεται με πρώτη κατοικία στον ευεργετικό «νόμο Κατσέλη», η ισχύς του οποίου λήγει –με απαίτηση της «τρόικας»– στις 30 Απριλίου, δεν απέδωσε μπροστά στο κοινό μέτωπο τραπεζών και funds, που διαφωνούν.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του υπουργού, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των πέντε τραπεζών και πέ­ντε funds. Δυστυχώς, από τη σύσκεψη δεν δόθηκε πράσινο φως, μπροστά στη θέση και των δύο πλευρών ότι στους φακέλους τους δεν έχουν δάνεια που να αφορούν πρώτη κατοικία. Και ότι όλα αυτά τα δάνεια δεν υπάγονται σε καμία ιδιαίτερη ρύθμιση, με ευνοϊκότερους όρους, και θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλα τα «κόκκινα» δάνεια.

Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι τα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι καταχωρισμένα ανά κατηγορία και επομένως δεν… γνωρίζουν ποια έχουν σχέση με πρώτη κατοικία. Και τόνισαν ότι θα χρειαζόταν να ψάξουν τον κάθε φάκελο για να δουν ποια δάνεια έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο.

Γεγονός είναι ότι η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία, που αντικατέστησε τον «νόμο Κατσέλη», κάθε άλλο παρά έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι υπολογισμοί ήταν ότι θα εντάσσονταν 180.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που είχαν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, αλλά μέχρι σήμερα μόνο 500 αιτήσεις αυτού του είδους έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 35,5% των νοικοκυριών έχει δάνεια από κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 ρυθμίστηκαν από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης 186.986 δάνεια (όλων των κατηγοριών), συνολικής αξίας 11,2 δισ. ευρώ, ενώ μέσω πλατφόρμας έχουν ρυθμιστεί 19,1 εκατ. ευρώ από δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Μέχρι σήμερα τα δάνεια που έχουν αναλάβει τέσσερις εταιρείες διαχείρισης (servicers) ανέρχονται σε 46,7 δισ. ευρώ και εκείνα που έχουν αναλάβει funds σε 22,5 δισ. ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή, από τα «κόκκινα» δάνεια που είναι στα δικαστήρια: το 49,1% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 31% μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και το 19,9% καταναλωτικά δάνεια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ