Χρ. Σπίρτζης: Βαριά ιδεολογική ήττα του νεοφιλελεύθερου δογματισμού για μικρό κράτος (video)
Το συμπέρασμα ότι η κρίση του κορωνοϊού και η στροφή στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι μια ξεκάθαρη ήττα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για μικρό κράτος και ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο Kontra Channel και τον Γιώργο Μελιγγώνη.
Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι ατομική ευθύνη των πολιτών να υπακούουν στις οδηγίες των ειδικών ώστε να γίνει εφικτή η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, παράλληλα όμως άσκησε κριτική στα μέλη της κυβέρνησης που τις τελευταίες ημέρες έδωσαν το κακό παράδειγμα παίρνοντας μέρος σε πολυπληθείς συναρθροίσεις.
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον λαϊκισμό της ΝΔ την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση και θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στον κρίσιμο τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ
«Θεωρώ ότι η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι στη θετική κατεύθυνση. Ο κάθε πολίτης, με απόλυτη ευθύνη, πρέπει να περιορίσει τις συναντήσεις, τις μετακινήσεις και γενικά τις δραστηριότητές του. Πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί. Είναι καθήκον μας να μη βάλουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο στόχος δεν είναι να μη νοσήσουν όσοι είναι υγιείς αλλά να προφυλάξουμε τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι καίριο να σταματήσει η γρήγορη εξάπλωση του ιού ώστε να μπορέσει το σύστημα Υγείας μας να ανταποκριθεί και να προσφέρει περίθαλψη σε όσους την χρειαστούν. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για όσο χρειαστεί και να προχωρήσουμε παρακάτω. Ο πολιτικός κόσμος, ο κόσμος του πνεύματος οφείλει να δώσει το παράδειγμα. Τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν ενώ έχουν παρατηρηθεί κενά και παραλείψεις. Στο χώρο των μεταφορών, για παράδειγμα, θα έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ πιο αυστηρά μέτρα ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς πολύ πιο γρήγορες και πιο συντονισμένες κινήσεις. Η ανακοίνωση για ευέλικτο ωράριο εργασίας έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, ώστε να μην υπήρχαν μαζικές μετακινήσεις πολιτών τις ώρες αιχμής. Θα έπρεπε να γίνονται πιο συχνές και πιο εντατικές απολυμάνσεις σε λεωφορεία, τρένα, ΚΤΕΛ και μετρό. Τέλος, θα έπρεπε το κράτος να πάρει μέτρα και στα αεροδρόμια και να μην αφήνει τις αεροπορικές εταιρείες να παίρνουν μέτρα κατά το δοκούν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
«Ως ΣΥΡΙΖΑ, σε μια σειρά από τομείς, έχουμε δείξει ότι συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια, είναι μια προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού. Ήδη ο Παύλος Πολάκης είχε μια συνεργασία με τον υπουργό Υγείας. Όποια πρόταση έχουμε θα την καταθέτουμε στους αρμόδιους υπουργούς ώστε να θωρακιστεί το σύστημα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Δεν θα επαναλάβουμε τον λαϊκισμό και την αθλιότητα που ζήσαμε ως κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της. Μπορούμε, βέβαια, να καυτηριάσουμε κάποιες συμπεριφορές που δεν συνάδουν ακόμη και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που γίνεται καμπάνια για το “Μένουμε σπίτι” και εδώ και αρκετές ημέρες το μήνυμα είναι να περιοριστούμε, να έχουμε υπουργούς της κυβέρνησης να φωτογραφίζονται με κόσμο, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης να αγκαλιάζεται με γνωστό Αμερικανό ηθοποιό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να είναι με τη σύζυγο του σε πάρτι σε μπαρ. Αυτά δεν στέλνουν μήνυμα στους πολίτες της χώρας ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι».
ΒΑΡΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ
«Το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει από την κατάσταση είναι η βαριά ιδεολογική ήττα του νεοφιλελευθερισμού. Τόσο καιρό μας κατηγορούσαν ότι είμαστε δογματικοί, ιδεοληπτικοί, κρατιστές αλλά η σημερινή κρίση μας βοηθάει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το τι σημαίνει δημόσιο σύστημα Υγείας, τι σημαίνει να μπορεί σε μία χώρα ο δημόσιος τομέας να έχει τον κυρίαρχο ρόλο στους στρατηγικούς τομείς και τι σημαίνει το αντίθετο. Μπορούμε να δούμε τις επιπτώσεις σε χώρες που είναι οι μητροπόλεις του καπιταλισμού που δεν έχουν δημόσιο σύστημα Υγείας και ποιες είναι οι παρενέργειες που υπάρχουν. Παράλληλα, βλέπουμε τις συνέπειες από μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκήθηκε για δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη και τη μάχη που δώσαμε εμείς μεγάλη μάχη στη χώρα μας να μην ακολουθήσουμε το δόγμα και την πολιτική της ΝΔ για την Υγεία. Μπορεί να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας μιας τέτοιας κρίσης με τις κλινικές του; Τώρα η κυβέρνηση κάνει κωλοτούμπα, στρέφεται στη δημόσια Υγεία κι αυτή είναι η μεγάλη ήττα των δογματικών, ακραία νεοφιλελεύθερων που έχουν κυριαρχήσει στη ΝΔ. Όταν εμείς δίναμε μάχη με τους Θεσμούς και πετύχαμε το 1 προς 1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας κατήγγειλε. Προεκλογικά ήθελε ένα μικρό κράτος, να εφαρμόσει την αρχή του 1 προς 5 στις προσλήψεις σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις. Σήμερα κάνει έκκληση στον ιατρικό κόσμο της χώρας που κάνει ηρωική προσπάθεια με τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας».
ΔΩΣΑΜΕ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
«Λέμε ότι θέλουμε να προωθήσουμε τη δουλειά από το σπίτι ως μέτρο ανάσχεσης της κρίσης. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν είχαμε επαρκή τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Ποιος δεν ανέπτυξε όλες αυτές τις δεκαετίες τα δίκτυα αυτά; Ποιος σαμπόταρε αυτή τη διαδικασία; Ο ιδιωτικός τομέας, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ είναι το καμάρι της ΝΔ. Πριν την κρίση με τον κορωνοϊό αποκαλύφθηκε ότι η χώρα μας ότι έχει το πιο υψηλό τιμολόγιο στην Ευρώπη στα δεδομένα, σήμερα μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά πόσο πιο εύκολο θα ήταν να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση αν είχαμε ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών σε όλη τη χώρα. Δεν το αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας αυτό, το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και στη Γερμανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν κράτησαν τους στρατηγικούς τομείς με το δημόσιο να έχει κυρίαρχο ρόλο αλλά τα δώσανε όλα στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο θα γινόταν, αν δεν δίναμε τη μάχη στο νερό, το ίδιο θα γινόταν στην Υγεία, στην Παιδεία».
ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ
«Ήταν προγραμματισμένο να υπάρχουν 2.500 προσλήψεις τον χρόνο στην Υγεία. Αυτό έγινε μετά από διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά από μάχη αφού βρήκαμε τη χώρα δεσμευμένη και ένα δημόσιο διαλυμένο. Πόσες από αυτές τις προσλήψεις έχουν γίνει εδώ και ένα χρόνο; Μηδέν. Και τώρα τρέχουν πάνω στη φούρια του ιού. Στην Παιδεία, όσα χρόνια ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε κενά στις θέσεις των καθηγητών. Φέτος, πήγαμε πάλι πίσω στο παρελθόν. Πριν μια εβδομάδα συζητούσαμε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών. Ούτε αυτοί οι διαγωνισμοί έχουν βγει. Η ΝΔ κορόιδευε προεκλογικά τον ελληνικό λαό, δεν έχουμε ένα μεγάλο κράτος, έχουμε ένα πολύ μικρό δημόσιο πλέον και πρέπει σε κρίσιμους τομείς να επισπευσθούν οι διαδικασίες προσλήψεων».
Ο ΚΟΡOΝΟΪΟΣ ΗΡΘΕ ΩΣ… ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θα δούμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία αλλά και πριν τον ιό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις ίδιες συνέπειες είχε φέρει. Περίμενε κανείς ότι στο 2ο εξάμηνο του 2019 η ανάπτυξη θα είναι στο 1%; Περίμενε κανείς ότι θα ακυρώνονταν το ένα μετά το άλλο συμβασιοποιημένα έργα ύψους 5,5 δισ και επομένως να μην υπάρχει ο κύκλος εργασιών στην αγορά, να μην απασχολούνται εργαζόμενοι; Θα περίμενε κανείς να κάνει μία κυβέρνηση τα 5,5 δισ, 10 (9 δισ. ήταν ο δικός μας προγραμματισμός). Αυτή τη στιγμή τι έχουμε; Το απόλυτο τίποτα… Είναι δυνατόν να μην έχει ολοκληρωθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης και να έχει παγώσει ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό της Αθήνας και τον ΒΟΑΚ; Άρα τα αποτελέσματα στην οικονομία δείχνουν ότι ο κορωνοϊός ήρθε ως συνέχεια της πολιτικής Μητσοτάκη».
paron.gr