“onlyiNMacedonia” – Τελικά, είμαστε το κορόιδο της γειτονιάς

“onlyiNMacedonia” – Τελικά, είμαστε το κορόιδο της γειτονιάς

Θα πρέπει να αισθανόμαστε εντελώς… κορόιδα, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο στα Σκόπια χειρίζονται και εκμεταλλεύονται όλα τα παράθυρα που τους άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών για την κατοχύρωση της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε κάθε πτυχή της πολιτικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, εκτός φυσικά των ελαχίστων περιπτώσεων της επίσημης ονομασίας του κράτους και ορισμένων κρατικών θεσμών.

Έτσι διαβάσαμε με θλίψη ότι η νέα τουριστική καμπάνια της Βόρειας Μακεδονίας στα παγκόσμια μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα γίνει με το hashtag #onlyiNMacedonia. Έτσι κάνουν λογοπαίγνιο ώστε να χαθεί το «Ν», που θα παρέπεμπε στην ονομασία «North Macedonia», και να θεωρείται ότι το logo είναι «#only in Macedonia»…

Άντε να εξηγήσει πλέον κανείς σε όλο τον κόσμο που θα βλέπει αυτό το hashtag ότι το «Ν» δεν αφορά το «ΙΝ» αλλά το «NMacedonia»…

Θα ξηλώσουν τη Συμφωνία…
Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις εκλογές στη γειτονική χώρα, αν και το πιθανότερο είναι ότι το VMRO, ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα επιδιώξει να ανατρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, απλώς θα προσπαθήσει να την εξευτελίσει, εκμεταλλευόμενο τα περιθώρια που προσφέρει στη σκοπιανή πλευρά η ίδια η Συμφωνία.

Πάντως υπήρξε ένα ανησυχητικό μήνυμα από τον Πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος μάλιστα στηρίχθηκε από την κυβέρνηση Ζάεφ και προέρχεται από το νυν κυβερνητικό κόμμα SDSM.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Πενταρόφσκι, απάντησε ότι είναι νομικά εφικτή η αναθεώρηση-αλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών εφόσον υπάρξει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή. Και μάλιστα πρόσθεσε ότι στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μηχανισμός ή διαδικασία για να αποβληθεί η χώρα του, παρά το γεγονός φυσικά ότι όρος για να δοθεί η συναίνεση από την Ελλάδα ήταν η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ