Ανησυχία και ερωτήματα για το Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Ανησυχία και ερωτήματα για το Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Το Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (IIBEAA) είναι ένα επιβλητικό δημιούργημα του αείμνηστου Καθηγητή Ιατρικής και Ακαδημαϊκού Γρηγορίου Σκαλκέα και ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο, που άνοιξε νέους ορίζοντες στις δραστηριότητες της Ακαδημίας Αθηνών και στην Ελληνική ιατρο-βιολογική έρευνα. Απασχολεί 450 ερευνητές και το προσωπικό του υπερβαίνει συνολικά τα 500 άτομα.

Είναι πολύ σημαντικό το Ίδρυμα να συνεχίσει και μετά τον θάνατο του ιδρυτή του τη σταθερή πορεία του, με όρους αριστείας, που ετέθη ως θεμελιακή αρχή και αξία λειτουργίας από την ίδρυσή του. Δυστυχώς, γνωστές Ελληνικές παθογένειες και αβελτηρίες θεσμικών υπευθύνων άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία και διοίκησή του. Το θέμα δεν είναι πλέον μυστικό. Έχει βγει από το κιγκλίδωμα της Ακαδημίας και έχει φτάσει στις σελίδες διαφόρων εφημερίδων.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, διακεκριμένη νομικός η ίδια, καθυστερεί επί μήνες την εκλογή από την Ολομέλεια της Ακαδημίας των δύο τακτικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, ώστε να συμπληρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και να αναλάβει τα καθήκοντά του, αντικαθιστώντας το μεταβατικό, προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται σχετικά ότι, σύμφωνα με το άρθρο 156 του νόμου 4653/30-10-2019, το ΔΣ του Ιδρύματος είναι επταμελές και αποτελείται από ισάριθμα τακτικά μέλη της Ακαδημίας. Τα πέντε από αυτά εκλέγονται από την Τάξη των Θετικών Επιστημών. Τα άλλα δύο από την Ολομέλεια της Ακαδημίας.

Η Τάξη των Θετικών Επιστημών εξέλεξε ήδη, με μυστική ψηφοφορία, τα πέντε μέλη από τον Νοέμβριο, ήδη, του 2019. Η εκλογή όμως των άλλων δύο μελών καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται εκ των πραγμάτων η διοίκηση του Ιδρύματος από ένα μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο, που δεν έχει εξ ορισμού το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις πάνω σε σημαντικά θέματα. Αυτό όμως γίνεται με την επίκληση λειτουργικών αναγκών, που προκύπτουν από την παράταση της εκκρεμότητας, γεγονός που δημιουργεί θέμα τάξεως για την Ακαδημία και το Ίδρυμα και δεσμεύσεις για το τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Υπάρχει, προφανώς, κάποιο παρασκήνιο. Γιατί καθυστερεί η εκλογή των δύο μελών από την Ολομέλεια και παρατείνεται η διοίκησή του Μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου, που έχει ως Πρόεδρο τον πρώην Πρωθυπουργό των μνημονίων κ. Λουκά Παπαδήμο. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για γνωστό πολυπράγμονα και δημοσιοσχεσίτη ιατρό που είναι Πρόεδρος Ιδρύματος με μονομελές «Διοικητικό Συμβούλιο» τον ίδιο και ο οποίος έχει στρέψει από καιρό την προσοχή του προς το Ιατρο-Βιολογικό Ίδρυμα της Ακαδημίας. Επιδιώκει να το θέσει υπό τον έλεγχό του με τη βοήθεια φίλων.

Το σωματείο των εργαζομένων, ανήσυχο από την παρατεινόμενη μεταβατική διοίκηση, εξέφρασε την έκπληξη και τη διαμαρτυρία του με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, την οποίαν υπογράφουν η Πρόεδρος Αιμιλία Βαρελά και ο Γ. Γραμματέας Αθανάσιος Σταυρόπουλος. «Αναμένουμε», τονίζουν, «ότι ως Προεδρείο της Ακαδημίας Αθηνών, εφαρμόζο­ντας την κείμενη νομοθεσία, θα δρομολογήσετε άμεσα τις διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση στο νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, όπως αυτό θα ορισθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την ομαλή λειτουργία του ΙΙΒΕΑΑ απαιτούν την ύπαρξη ενός οριστικού Διοικητικού Συμβουλίου».

Η Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη έχει χρέος να διαψεύσει στην πράξη τις υποψίες που εμφιλοχωρούν από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκλογή των δύο τακτικών μελών από την Ολομέλεια της Ακαδημίας και να περιφρουρήσει τόσο την ομαλή λειτουργία και την προοπτική του ΙΙΒΕΑΑ, όσο και το κύρος της Ακαδημίας.


Σχολιάστε εδώ