Türk-Alman Dostluk Paktı: Όταν η ουδέτερη Τουρκία συμμαχούσε με τους ναζί…

Türk-Alman Dostluk Paktı: Όταν η ουδέτερη Τουρκία συμμαχούσε με τους ναζί…

Ποιός είναι ο κ. Ερντογάν που τόλμισε να παρομοιάσει τους Έλληνες ως ναζί; Μα φυσικά ο νύν Πρέδρος μίας χώρας που είχε υπογράψει με τους ναζί την περίφημη “Γερμανο–Τουρκική Συνθήκη Φιλίας” (Türk-Alman Dostluk Paktı… 18 Ιουνίου 1941). Μία συμφωνία μη επίθεσης όταν την ίδια χρονική περίοδο η Ελλάδα πολεμούσε τους… ναζι!

Μια Τουρκία που αθετώντας τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει τόσο με το Βαλκανικό Σύμφωνο και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών συμφωνιών όσο και από την αγγλογαλλοτουρκική συνθήκη συμμαχίας του 1939!

Το περίφημο, λοιπόν, σύμφωνο Türk-Alman Dostluk Paktı  ήταν σύμφωνο μη επίθεσης που υπεγράφη μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Τουρκίας στις 18 Ιουνίου 1941 στην Άγκυρα από τον Γερμανό πρέσβη στην Τουρκία, τον Φραντς φον Πάπεν και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σαράτζογλου. Αυτή άρχισε να ισχύει την ίδια ημέρα.

Το σύμφωνο, το οποίο προοριζόταν να είναι σε ισχύ για μια περίοδο δέκα ετών, κράτησε μόνο μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου του 1945, όταν η Τουρκία, στο τέλος του πολέμου κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία για ευνόητους λόγους.

Η ναζιστική Γερμανία προσπάθησε, πριν φτάσει στο σύμφωνο, να σύρει την Τουρκία μακριά από τη Βρετανία, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία των ανταλαγμάτων κάτι που η Άγκυρα ξέρει πολύ καλά να κάνει εως και σήμερα. Και τι ζητούσε, κρυφά φυσικά και από τη Βρετανία, παίζοντας ταυτόχρονα «σε δύο ταμπλό», ζητούσε εδάφη, όπως τη Θράκη, την Κριμαία, την Υπερκαυκασία, αλλά αλλά και δικαιώματα με το αναχρονιστικό σύστημα των «εντολών» στη Συρία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και στην Αλβανία.

Την 1η Μαρτίου 1941, η Βουλγαρία υπέγραψε το Τριμερές Σύμφωνο, και έτσι είχε εντάχθηκε επίσημα στις δυνάμεις του Άξονα.

Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, τα γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στα βουλγαρικά σύνορα και ζήτησαν την άδεια να περάσουν από το έδαφός της.

Η Τουρκία, παράλληλα, μετατρέπεται σε πηγή πρώτων υλών για τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, καθώς αναλαμβάνει να εφοδιάσει τη Γερμανία με δεκάδες χιλιάδες τόνους χρωμίου και μερικές άλλες πρώτες ύλες την περίοδο 1943-44.

Στις 4 Μαρτίου 1941, ο Φραντς φον Πάπεν απέστειλε μια επιστολή από τον Αδόλφο Χίτλερ προς τον Ινονού. Στην επιστολή του, ο Χίτλερ έγραφε ότι δεν είχε αρχίσει πόλεμος και ότι δεν είχε πρόθεση να επιτεθεί στην Τουρκία. Τόνισε ακόμη ότι είχε διατάξει τα στρατεύματά του στη Βουλγαρία να μείνουν μακριά από τα τουρκικά σύνορα για να μην κάνουν ψευδή εντύπωση της παρουσίας τους. Ο Χίλερ προσέφερε σύμφωνο μη επίθεσης με την Τουρκία.

Στις 6 Απριλίου, τα στρατεύματα του Άξονα επιτέθηκαν κατά της Γιουγκοσλαβίας (στην Επιχείριση 25) και της Ελλάδας (στην Επιχείρηση Μαρίτα) μέσω της Βουλγαρίας σε μια προσπάθεια να ασφαλίσει την νότια πλευρά. Η εισβολή στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου. Με αυτό, η προσάρτηση και κατάληψη της περιοχής των Βαλκανίων από τις δυνάμεις του Άξονα ήταν πλήρης.

Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που ξεκίνησε στις 1 Απριλίου του 1941 από τον Ρασίντ Αλί Αλ-Γκαϋλανί ανέτρεψε το καθεστώς του Ιράκ, το οποίο ήταν συμπαθητικό προς τη Βρετανία.

Οι τέσσερις στρατηγοί που ηγήθηκαν της εξέγερσης εργάζονταν στενά με τους Γερμανούς, και η στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία έγινε αποδεκτή.

O ρόλος της Τουρκίας στο ΙΡΑΚ και το πως πήγε να επωφεληθεί από την πίσω πόρτα…

Ο Χίτλερ ζήτησε από την Τουρκία άδεια να περάσει μέσα από τουρκικό έδαφος για να δώσει στο Ιράκ στρατιωτική βοήθεια. Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε συνοριακές παραχωρήσεις από το Ιράκ σε απάντηση στο γερμανικό αίτημα. Καθώς οι διαπραγματεύσεις λάμβαναν χώρα, οι Βρετανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Ιράκ. Από τις 18 Απριλίου έως τις 3 Ιουνίου, η Βρετανία αποκατέστησε το καθεστώς του Εμίρη Αμπντούλ-Ιλλάχ, αντιβασιλέας του τετράχρονου Βασιλέα Φαϊσάλ Β΄. Το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας επιλύθηκε με αυτή την εξέλιξη.

Με το Γερμανο–Τουρκικό σύμφωνο η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση

Στις 22 Ιουνίου 1941, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή του Γερμανο–Τουρκικού Συμφώνου Μη Επίθεσης, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση, στην Επιχείρηση “Μπαρμπαρόσα”, παραβιάζοντας το γερμανο-Σοβιετικό Σύμφωνο Μη επίθεσης.

Μπορεί να μην αρέσει το διάβασμα στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν αλλά η Ιστορία έχει πολλά μελανά σημεία για τη χώρα του. Όπως τη συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία του Χίλτερ…

Με πληροφορίες και από το wikipedia.org  /  φωτο: wikipedia.org

 


Σχολιάστε εδώ