Μόνο για 19 μέρες φτάνουν τα λεφτά να… ζήσει το νοικοκυριό!

Φωτιά το γκάλοπ της ΓΣΕΒΕΕ που έκανε η MARC

-Να τα βλέπουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση
-Το 35,5% χρωστάει και 1 στα 9 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του…

Μάχη δίνουν κάθε μέρα τα νοικοκυριά για να συνεχίσουν να ζουν, για να κρατηθεί όρθια η οικογένεια παρά τις πολλές ελλείψεις, με την καθημερινή αγωνία μην ξημερωθούν και έχουν αρπάξει το σπίτι τους τα περιβόητα «κοράκια», τα λεγόμενα funds, που αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια μπιρ παρά, ακόμη και κάτω από το 5% της αξίας του δανείου που τα νοικοκυριά πήραν σε άλλες εποχές, πριν ξεσπάσει η θύελλα της χρεοκοπίας.

Αυτά τα μηνύματα κατέγραψε η πανελλαδική έρευνα που έκανε το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC. Με δυο λόγια: Τα νοικοκυριά είναι σε απόγνωση. Μόνο για 19 ημέρες τούς αρκούν τα λεφτά που μπαίνουν στο σπίτι! Τόσο καλά τα έχουν καταφέρει όλες οι κυβερνήσεις στις οποίες η ελληνική οικογένεια εμπιστεύθηκε τα κλειδιά της πατρίδας μας από το 2008 και μετά. Και το αποτέλεσμα είναι:

• Το 12,9% των νοικοκυριών είναι σε ακραία φτώχεια, το 80% δεν μπορεί να αποταμιεύσει, 3 στα 10 νοικοκυριά έχουν έναν –το λιγότερο– άνεργο, 1 στα 10 νοικοκυριά έχει ένα τουλάχιστον μέλος που πήρε το «τρένο για τη Γερμανία» και 1 στα 9 νοικοκυριά ζει με τον φόβο ότι θα του πάρουν το σπίτι…

Τα παραπάνω δίνουν μια γεύση μόνο της τραγωδίας που ζει δέκα χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός. Και, δυστυχώς, φως στον ορίζοντα δεν βλέπει. Αντίθετα, τα μαύρα σύννεφα πολλαπλασιάζονται με τις απειλές και τους εκβιασμούς του Ερντογάν, που συμπεριφέρεται ως Σουλτάνος.

Τα πικρά ευρήματα της έρευνας χτυπούν την καμπάνα μήπως και ξυπνήσουν οι πολιτικοί μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και σταματήσει η χώρα να ανεβαίνει τον Γολγοθά…

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ, σε πανελλαδικό δείγμα 800 νοικοκυριών, το διάστημα 19 έως 20 Δεκεμβρίου 2019 και 3 έως 7 Ιανουαρίου 2020, έχουν ως εξής:

• Το εισόδημα των νοικοκυριών εξαντλείται στις 19 ημέρες μεσοσταθμικά. Για τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ο αριθμός μειώνεται τουλάχιστον κατά 3 ημέρες.

• Το εισόδημα του 12,9% των νοικοκυριών δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες, κάτι που δείχνει την ακραία φτώχεια που υπάρχει στη χώρα μας.

• Σχεδόν το 80% δηλώνει ότι δεν καταφέρνει να αποταμιεύσει, γεγονός που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ επιτείνει τον κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού.

• Περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά (29,5%) έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας (άνω του έτους) ανέρχεται στο 68,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

• 1 στα 10 νοικοκυριά έχει ένα τουλάχιστον μέλος που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά.

• Το 16,1% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.

• Το 35,5% των νοικοκυριών έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες δανείων, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια). Από αυτά τα νοικοκυριά πάνω από 1 στα 5 (22%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Το συνολικό ύψος των δανείων των νοικοκυριών (στεγαστικά και καταναλωτικά) ανέρχεται σε 71,5 δισ. ευρώ, με τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών να ανέρχονται στο 44,4%. Αντίστοιχα, τα ΜΕΔ των επιχειρήσεων ανέρχονται στο 40,4%. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ρύθμιση τον Ιούνιο του 2019 ήταν 27,2 δισ. ευρώ. Σε παγίδα χρέους και μη βιώσιμης οικονομικής κατάστασης παραμένει το 19% των νοικοκυριών, το οποίο αποτελεί το σύνολο των συμπολιτών μας που διαβιούν σε καθεστώς πραγματικής φτώχειας.

• Το 2018 δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ήταν το 16,5% του πληθυσμού, ποσοστό που πλησιάζει τις τιμές της ακραίας φτώχειας.

• Το 89,8% των νοικοκυριών διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι. Από αυτά, 1 στα 5 (20,1%) έχει ενεργό στεγαστικό δάνειο.

• Πάνω από 1 στα 10 νοικοκυριά (14,7%) έχει καθυστερούμενες οφειλές προς τις τράπεζες για το στεγαστικό του δάνειο, ενώ το 14,3% καταβάλλει τις δόσεις του με κάποια καθυστέρηση.

• 1 στα 9 νοικοκυριά εκφράζει φόβο (δείκτης ανησυχίας απώλειας ακινήτου) ότι μπορεί να απολέσει το σπίτι του εξαιτίας οφειλών. Το 5% δηλώνει ότι έχει υποστεί κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών. Το σχέδιο «Ηρακλής» και η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών ενδέχεται να επιτείνουν το πρόβλημα.

• Τα νοικοκυριά θεωρούν ότι το ελάχιστο μέσο μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα για την κάλυψη των βασικών αναγκών υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ