ΚΙΝΑΛ για κορονοϊό: Χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα, πριν η αλληλουχία των γεγονότων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οδηγήσει στον φαύλο κύκλο που θα δοκιμάσει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, προκρίνει το Κίνημα Αλλαγής σε αναλυτικό σημείωμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Το ΚΙΝΑΛ προτείνει το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης να περιλαμβάνει μέτρα στους παρακάτω άξονες:
Α. Άμεση αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και δαπανών, με ενίσχυση σε εξοπλισμό και προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλων κρίσιμων τομέων και δομών της κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των νοικοκυριών και των ευπαθών ομάδων, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Β. Τόνωση της ρευστότητας της αγοράς και ειδικά των κλάδων και των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Με κατά περίπτωση μέτρα αναστολής ή απαλλαγής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, (ανάλογα με το μέγεθος των επιπτώσεων), έκτακτα μέτρα ρευστότητας και προσωρινό πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων και αναγκαστικών εκτελέσεων. Φυσικά, τουλάχιστον, παράταση της προστασίας της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
Γ. Αποκατάσταση της ζημίας επιχειρήσεων και επαγγελματιών, των οποίων η δραστηριότητα επηρεάζεται σημαντικά από την ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένου του μέτρου των κρατικών ενισχύσεων (De minimis).
Δ. Μέτρα για την ενίσχυση και διατήρηση της απασχόλησης σε κλάδους και περιοχές που πλήττονται και τη στήριξη των εργαζομένων με την προστασία του εισοδήματός τους. Βασική προϋπόθεση, όπως υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής, για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο είναι να αλλάξει το δημοσιονομικό πλαίσιο και είναι το πρώτο που πρέπει απαιτήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
«Τα 25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ελάχιστα ποσά που αναλογούν στη χώρα μας είναι ανεπαρκέστατα… Η στήριξη των δομών της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του υφιστάμενου κρατικού προϋπολογισμού. Θα απαιτηθεί η αναθεώρησή του, στη βάση των υπαρκτών και επειγόντων αναγκών για την αύξηση των Δημοσίων Δαπανών. Αλλά η αναθεώρηση του προϋπολογισμού προϋποθέτει μείωση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση και την πραγματική πλέον εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης που έδειχνε σημεία μείωσης και πριν την έλευση του κορονοϊού. (Δ’ τρίμηνο του 2019, με μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1%, συνολικά 1,9%)», τονίζει το ΚΙΝΑΛ.
Πηγή πληροφοριών news247.gr